Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

En klassisk bakewell

by Anette Rosvall 2020/08/10
written by Anette Rosvall 2020/08/10
4,5K

Det här är riktigt traditionstyngd engelsk efterrätt som kommer ifrån staden Bakewell i Derbyshire. Från allra början en pudding, men nu en paj som blivit favorit i många engelska hem. I det här receptet har jag svenskifierat till receptet lite och använt rabarber, men det fungerar lika bra med hallon, plommon, jordgubbar eller äpplen, man tager alltså vad man haver. 

Bakewelltarte

Det här behöver du:

Pajdeg
100 gram rumsvarmt smör
1 dl florsocker
1 äggula
4 dl vetemjöl

Fyllning
200 gram osaltat smör
2,5 dl strösocker
2 ägg
2,5 dl mandelmjöl 
1 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
2 rivna bittermandlar

2 dl fin rabarberkompott (eller lika mycket hallonsylt)
två rejäla nävar mycket tunt skivade och sockrade rabarberbitar (eller lika mycket färska hallon)

Servering
Färska bär
Flagad mandel
Florsocker

Gör så här:

Börja med pajdegen, lägg smöret i en bunke och vispa med elvisp tills det är fluffigt och blivit ljust. Sikta ner florsocker och vipa ihop dem med äggulan. Sikta nu ner vetemjölet och knåda ihop degen med händerna tills du har en degboll. Platta ut den till en rundel och kavla ut mördegen så att den täcker en 23 cm pajform (2,5 cm djup), låt degen hänga en liten bit över kanterna och ställ sedan in formen i kylen i minst en halvtimma. Det här gör att degen blir extra frasig, och att den inte hasar ner när du sedan skall baka av den.

Under tiden gör du fyllningen och sätter på ugnen på 175 grader. Vispa ihop alla ingredienser till fyllningen och smaka av med bittermandel. Ställ åt sidan. Ta fram pajskalet ur kylskåpet och skär bort degen som hängt över kanten så att det blir en rak och fin kant. Bred ut rabarberkompotten över den kylskåpskalla degen och lägg även över de fint skivade och sockrade rabarberskivorna. Bred till sist över mandelfyllningen och släta ut den med en spatel, den skall gå ända ut till kanten. Baka av kakan först i 30 minuter och ta sedan ut pajen och lägg över en bit ugnsfolie och baka den i 10-15 minuter till, så att fyllningen stelnar men inte blir bränd. Låt pajen svalna, garnera med färska bär, flagad mandel och florsocker.

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/

0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Sallad med magnovinegrette och pilgrimsmusslor.
next post
Italiensk bröllopssoppa

You may also like

Åkes Key Lime Pie är både enkelt att...

2023/03/22

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/20

Dillkött är nog en av de godaste grytorna...

2023/03/15

Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

2023/03/10

Vill helst bara vara hemma och laga lasagne.

2023/03/08

Ännu mera mackor till folket! Här kommer en...

2023/03/07

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/01

Tårta med choklad- och körsbärsfyllning, vevgrammofon och en...

2023/02/28

Kall-varm, kärleksfull pasta med tonfisk och senap.

2023/02/27

En Toast Greta är bannemej en av de...

2023/02/24

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Åkes Key Lime Pie är både enkelt att göra vansinnigt god att äta.

    2023/03/22
  • Känner du till Albariño eller Alvarinho en populär grön druva som ger ljuvliga viner.

    2023/03/20
  • Här tipsar jag om några av mina bästa sallader och tillbehör.

    2023/03/20
  • Dillkött är nog en av de godaste grytorna jag vet.

    2023/03/15
  • Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

    2023/03/10

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept smör soppa svenskt kött tips tårta vitt vin ägg äpple

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19
  • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

    2023/01/17
  • Jag gillar att vara busig. Fram med semlorna nu!

    2023/01/13

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt