Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

Upp-och-ner-vänd vild kålpudding, rödlöksmarmelad med tranbär och sky

by Anette Rosvall 2022/09/13
written by Anette Rosvall 2022/09/13
Skriv ut receptet
fotograf Thomas Carlgren
3,5K

Kål är en underbar råvara som finns i säsong hos oss nästan året runt. Den är fullpackad med vitaminer och mineraler. Finns i mjäll sommarvitkål till och underbar grön- och svartkål under vinterhalvåret. Kål har dessutom blivit hipp och alla restauranger med lite svansföring har minst en rätt med kål på sin meny.

På bilden ser du en tvist på en klassiker. Jag har gjort en lila kålpudding i en brödform och vänt den upp och ner. Då blir det som en liten kål-tårta dessutom serverar jag den med sky och rödlöksmarmelad med tranbär. Den lila kålpuddingen har jag och Thomas Carlgren fotograferat till tidningen Senioren. Men nu får även du njuta av bild och recept.

Upp-och-ner-vänd vild kålpudding med rödlöksmarmelad med tranbär och sky

Det här behöver du:

1/2 kålshuvud (cirka 500 gram)
1 gul lök, fint hackad
1 stor mjölig potatis, skalad och riven
400 g älgfärs (går även bra med nöt)
200 g svamp (valfri sort)
200 g kallrökt sidfläsk eller bacon
2 ägg
2 msk maizena
3 msk mörk sirap
1 tsk torkad timjan
Smör
Salt, peppar och kryddpeppar

Rödlöksmarmelad med tranbär
4 msk matolja neutral
svartpeppar
1 msk torkad timjan
4 rödlökar, fint skivade
0,25 dl strösocker
3 msk rödvinsvinäger
1 dl rödvin
salt och svartpeppar
1 dl frysta tranbär

Skysås
2 dl vatten
en skvätt soya
blanka av med en liten klick smör
smaksätt med sirap, vinäger, salt, svartpeppar från kvarnen

Gör så här:

Smörj en rund eller avlång bakform med smör och klä insidan med de blancherade kålbladen. Varva nu färs- och kålblandning, packa tätt. Grädda i ugn på 175 °C i cirka 45 – 60 minuter eller tills den stannat. Vänd försiktigt upp kålpuddingen på ett vackert fat och servera med sky och rödlöksmarmelad med tranbär.

Koka upp en kastrull med vatten och salt. Skala försiktigt av de yttersta bladen på kålen och blanchera dem i den varma vätskan. Lyft upp de hela kålbladen när de är mjuka och följsamma och lägg dem åt sidan att torka lite. Fräs därefter hackad färs, lök, sidfläsk och svamp i en stekpanna smaka av med salt, sirap och eventuellt en skvätt vinäger för balansen. Lägg färsblandningen i en separat skål blanda ner 1 ägg och 1 msk potatismjöl låt stå. Strimla under tiden resterande kål, riv potatis fräs i smör och olja tills blandningen är mjuk, låt svalna och blanda med 2 ägg och 1 msk potatismjöl. Smaksätt kålblandningen med salt och peppar.

Marmeladen gör du så här. Ner med löken i en panna, låt den bli mjuk inte fräst. Sedan skall resten av ingredienserna ner och småputtra tills vätskan kokat ner och blivit kladdig. Smaka av med salt och peppar och vänd till sist ner tranbär.….

0 comments 0 FacebookPinterestThreadsBlueskyEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Rosenkål eller brysselkål namnet spelar ingen roll för denna pasta är väldigt god!
Nästa inlägg
Nypon en nyttig soppa med väl balanserad smak.

Du borde verkligen prova det här också!

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

2025/07/08

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

2025/07/07

Mer romantik, kärlek och rosa viner till folket!

2025/07/03

Sommar betyder sallad bland annat en smart italiensk...

2025/07/02

Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter –...

2025/06/30

Vädret kräver lite varma soppor också!

2025/06/26

Han önskar sig cheesecake på sin födelsedag.

2025/06/25

Firar med bubblor och små briocher

2025/06/24

Vaska inte kaffet! Nej gör istället Islatte istället

2025/06/23

Nu kommer värmen snart dags för fläder, rabarber...

2025/06/17

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

    2025/07/08
  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

    2025/07/07
  • Mer romantik, kärlek och rosa viner till folket!

    2025/07/03
  • Sommar betyder sallad bland annat en smart italiensk panzanella

    2025/07/02
  • Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter – 3 uttryck av elegans

    2025/06/30

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept räkor sallad smör soppa svenskt kött tips tävling tårta vardag vitt vin

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!