Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

Firar med bubblor och små briocher

by Anette Rosvall 2025/06/24
written by Anette Rosvall 2025/06/24
Skriv ut receptet
266

Nästa år fyller jag jämt men det är knappt jag kan tro det själv. Brukar i och för sig fira vare sig jag fyller jämt eller o-jämt för att jag tycker det är skoj. Men för att träna in den stora dagen så är planen i år att jag tränar ordentligt. Så nu tänker att jag gör en sorts genrep. Funderar för fulla muggar på vad jag ska dricka och äta. Men är väldigt förtjust i småtuggor som dricks med mousserande dryck. Så här kommer först några exempel på det jag kan tänka mig att tugga på.

Öjebyröra på smörstekt toast, miniwallenbergare med kapris och lingonmajonnäs, gougerer med ostfyllning och lavendelhonung plus pilgrimsmussla på rostad morotskräm. Eller de små briocherna fyllda med löjrom, smetana och picklad lök.

Öjebyröra på smörstekt toast
Miniwallenbergare med kapris och lingonmajonnäs
Gougerer med ostfyllning och lavendelhonung
Pilgrimsmussla på morotskräm

Hur gör du när du fyller år? och Vad lägger du på faten och vad häller du i glaset? Kanske någon av dessa goda bubbliga drycker!

Rotari Rosé
Derbusco Cives

Doppio Erre Di Franciacorta Brut
Gosset Grand Rosé brut #7405
Clotilde Davenne Cremant de Bourgogne Extra Brut

Minibrioche med löjrom, smetana och picklad lök

Det här behöver du:

Brioche
7 dl vetemjöl
0,5 dl socker
5 ägg, kalla
12,5 gram jäst
2 tsk salt
300 gram osaltat smör, rumsvarmt
ägg till pensling

Picklad rödlök
1 dl socker
2 dl ättika
3 dl vatten
2 stycken rödlökar i tunna skivor
1 lagerblad

1 frp Smetana
cirka 100 gram löjrom

Gör så här:

Rör ihop mjöl, socker och ägg till en grynig smet, smula jästen på toppen, plasta in bunken och låt den vila i minst 1 timme.
När degen vilat klart låter du din köksassistent jobba ihop smeten till en slät men lös deg. Låt den arbeta länge tills du ser att glutentrådar bildats. Nu är det dags att tillsätta salt och smör i tre omgångar, låt assistenten bearbeta degen mellan gångerna.

Degen kommer nu att vara jättekladdig men tillsätt inget mjöl. Låt assistenten jobba länge igen tills gluten trådar bildas. Ju längre assistenten får knåda din deg desto bättre blir slutresultatet. Det ska bli en siden blank, smidig, fet och kladdig deg.

Ut med degen på bakbord och dela den i minst 14 delar, lägg dessa i små muffinsformar och låt dem jäsa i 30 minuter. Sätt ugnen på 150 grader och pensla sedan bröden med uppvispat ägg. Grädda dina bröd i cirka 20 minuter. När de är klara ska de ha en innertemperatur på 96 grader. Ta ut och låt svalna.

Under tiden kan du pickla din lök så här: Koka upp socker, ättika och vatten tillsammans med lagerbladet och pepparkornen, medan du väntar på det skär du löken i så tunna skivor du bara kan, använd gärna en mandolin. När lagen kokat upp så drar du kastrullen från värmen och lägger ner löken och låter allt svalna.

Precis innan servering skär du av toppen på dina briocher. Fyller dem med smetana, löjrom och picklad lök. Dekorera gärna med en dillvippa.

0 comments 0 FacebookPinterestThreadsBlueskyEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Vaska inte kaffet! Nej gör istället Islatte istället
Nästa inlägg
Han önskar sig cheesecake på sin födelsedag.

Du borde verkligen prova det här också!

En variant på en favorit. Tonfisk med Nduja…

2025/07/16

Några av mina sommarfavoriter!

2025/07/14

Smarriga tillbehör till grillat! Olika sorters potatis!

2025/07/10

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

2025/07/08

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

2025/07/07

Sommar betyder sallad bland annat en smart italiensk...

2025/07/02

Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter –...

2025/06/30

Vädret kräver lite varma soppor också!

2025/06/26

Han önskar sig cheesecake på sin födelsedag.

2025/06/25

Vaska inte kaffet! Nej gör istället Islatte istället

2025/06/23

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • En variant på en favorit. Tonfisk med Nduja…

    2025/07/16
  • Några av mina sommarfavoriter!

    2025/07/14
  • Smarriga tillbehör till grillat! Olika sorters potatis!

    2025/07/10
  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

    2025/07/08
  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

    2025/07/07

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept räkor sallad smör soppa svenskt kött tips tävling tårta vardag vitt vin

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!