Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

Steak & Onion sandwich på fransyska.

by Anette Rosvall 2021/04/16
written by Anette Rosvall 2021/04/16
Skriv ut receptet
karamelliserad lök, smörgås, fransyska, steak- and onionsandwich
3,8K

Kanske är den klassiska söndagssteken något av det godaste jag vet. Tunna skivor av perfekt rosa kött som serveras med silkesmjuk gräddsås, sötsyrlig gelé och kokt potatis (som självklart mosas i såsen till en härlig gegga. Elegant? Nej! men galet gott). Men som ni alla vet så är omväxling av största vikt. Idag levererar jag en alldeles speciellt god macka som alla andra mackor bara är gott pålägg mellan två brön! Men änd Steak & Onion sandwich… jag dräglar ymnigt!

I en Steak & Onion sandwich serveras ultratunna stekta strimlor av köttet tillsammans med bland annat tre olika sorters karamelliserad lök mellan smörstekta frasiga brödskivor. Dessutom fyller jag smörgåsen med örtig gremolata, ruccolablad, dijonsenap, majonäs och god lagrad ost som självklart smälter så där lagom härligt. Mackan ska vara välfylld men inte för hög. Precis så där perfekt så att man kan ta en rejäl tugga och få alla delar med sig i munnen. Det får mer än gärna bli kladdigt men det ska banne mig inte vara omöjligt att äta.

Steak & Onion sandwich

Portioner: 4

Det här behöver du:

cirka 500 gram halvfrusen fransyska
1 riven vitlöksklyfta
salt och peppar

Karamelliserad lök
2 röda lökar
2 silver lök
2 gula lökar
en klick smör
en skvätt olja
timjan
salt och svartpeppar

Gremolata
2 vitlöksklyftor
1 citron skal och saft
1 dl bladpersilja, grovt hackad
4 msk olja
2 msk vitvinäger
salt och svartpeppar

Till servering
1 näve ruccula
4-6 msk dijonsenap
4-6 msk majonäs
4-6 tjocka skivor lagrad ost
4 rejäla skivor levainbröd

Gör så här:

Börja med att skära löken i så tunna skivor du kan, använd mandolin om du har en. Värm olja i en stekpanna och när oljan är varm lägger du i löken. Ner med en klick smör och sedan låter du löken svettas på medelvärme. Den ska gå i pannan tills den är karamelliserad och gyllenbrun. Då smaksätter du den med timjan, salt och svartpeppar. Ta upp den ur pannan och lägger den åt sidan ett tag. Medan du väntar på att löken ska bli klar kan du göra klart din gremolata. Det är en italiensk örtröra som jag tycker kan toppa nästan alla maträtter. Det blir ett fräscht sting som passar till allt från bolognaise till stekt fisk. Riv vitlöksklyftorna fint, gör samma sak med citronskalet och finhacka sedan persiljan. Blanda allt tillsammans med olja, vinäger, citronsaft, salt och svartpeppar. Ställ åt sidan.

Nu är det dags för köttet, skär det i tunna, tunna skivor mot fibrerna - tänk kebab - så är du på rätt väg. Lägg sedan skivorna på varandra och strimla köttet. Lägg det i en hög och krydda upp det med salt, svartpeppar och riven vitlök. Häll i en skvätt olja i din stekpanna och vänta tills den återigen blir varm. Stek köttet i omgångar tills det får en fin stekyta, lägg i en klick smör rör om smaka av. Är du nöjd lägg köttet åt sidan och fortsätt så tills du stekt alltsammans.

Dela brödskivorna på hälften för nu ska vi smörsteka brödet på ena sidan. Lägg en rejäl klick smör i pannan, låt den smälta och lägg genast ner brödskivorna så de suger upp smöret. När ena sidan blivit gyllenbrun och frasig lägger du bröden med den ostekta sidan nedåt på en skärbräda.

Bred senap och sedan majonäs på fyra av skivorna, lägg även på ost och ruccola och dela sedan upp köttet och löken broderligt på dessa smörgåshalvor. Innan du lägger på locket så dressa köttet med gremolatan. Nu ska locket på var noga med att lägga den stekta sidan av brödet mot fyllningen tryck till ordentligt. Lägg en rejäl klick smör i din stekpanna och stek sedan dina smörgåsar så de även blir gyllenbruna och smörstinna på den andra sidan. Använd en relativt låg värme så att allt hinner bli genomvärmt och osten smälter. Sedan är det dags att hugga in på härligheten.

0 comments 1 FacebookPinterestThreadsBlueskyEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Krispigt rostad jordärtskocka med smetana, syrad lök och rom, är en riktigt bra start.
Nästa inlägg
Smörbakad spetskål, rostade hasselnötter libbsticke-aioli, friterad kapris och picklad gulbeta samt crudite på polkabeta

Du borde verkligen prova det här också!

En variant på en favorit. Tonfisk med Nduja…

2025/07/16

Några av mina sommarfavoriter!

2025/07/14

Smarriga tillbehör till grillat! Olika sorters potatis!

2025/07/10

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

2025/07/08

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

2025/07/07

Mer romantik, kärlek och rosa viner till folket!

2025/07/03

Sommar betyder sallad bland annat en smart italiensk...

2025/07/02

Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter –...

2025/06/30

Vädret kräver lite varma soppor också!

2025/06/26

Han önskar sig cheesecake på sin födelsedag.

2025/06/25

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • En variant på en favorit. Tonfisk med Nduja…

    2025/07/16
  • Några av mina sommarfavoriter!

    2025/07/14
  • Smarriga tillbehör till grillat! Olika sorters potatis!

    2025/07/10
  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

    2025/07/08
  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

    2025/07/07

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept räkor sallad smör soppa svenskt kött tips tävling tårta vardag vitt vin

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!