Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Smörbakad spetskål, rostade hasselnötter libbsticke-aioli, friterad kapris och picklad gulbeta samt crudite på polkabeta

by Anette Rosvall 2021/04/17
written by Anette Rosvall 2021/04/17
Skriv ut receptet
2,1K

När du tror att du tagit mycket smör till den smörbakade spetskålen. Ta lite till! Ju mer du använder desto mjukare och mjällare blir kålen när den bakat klart. Sedan serverar du den med rostade hasselnötter, den piggt gröna aiolin och resten av de ljuvliga tillbehören och du har en redig vegetarisk festmåltid. Jag tyckte att LoxarelA Pèl Rosé Brut Naturé Reserva #72692 satt som en smäck till. Prova och säg vad du tyckte!

Smörbakad spetskål, rostade hasselnötter libbsticke-aioli, friterad kapris och picklad gulbeta samt crudite på polkabeta

Det här behöver du:

4 personer
2 st spetskål
25 gram smör
100 gram hasselnötter
1 knippe libbsticka (går att ersätta med bladpersilja)
2 dl färdig majonäs (eller gör enligt recept nedan)
1 liten burk kapris (100 gram)
4 st gulbetor
1 polkabeta
1-2-2 lag (dvs 1 dl socker, 2 dl ättika och 2 dl vatten)

majonäs
3 äggulor
0,5 liter olja
1 msk vitvinsvinäger
cirka 2 tsk skånsk senap
3 vitlöksklyftor, rivna
smaksätt med libbsticka eller bladpersilja
salt och peppar

Gör så här:

Smörj in spetskålen med smöret, paketera in i aluminuimfolie låt skarvarna vara uppåt så att inte smöret rinner ut. Låt paketet gå i ugn 125 grader i cirka 3 timmar. Ta ut skär i klyftor och precis innan servering steker du stek snittytan gyllenbrun.

När det är en halvtimme kvar på kålen, lägger du in dina hasselnötter i värmen. De ska sedan krossas grovt innan servering.

Under tiden du väntar på kålen kokar du gulbetan med skal i saltat i vatten tills den är mjuk ställ den åt sidan. Koka upp en 1-2-2 lag, dra av skalet från den kokta betan, skär dem i skivor och lägg dessa i lagen och låt stå tills servering.

Fyll botten av en tjockbottnad kastrull med cirka 5 cm olja. Medan du väntar på att oljan får rätt temperatur (160 grader) häller du av vätskan på kaprisen och lägger dem på ett vikt hushållspapper så att de inte är blöta (annars kan oljan stänka). Lägg ner kapriserna i den heta oljan och låt fritera i cirka 2 minuter, tag upp och lägg torrt hushållspapper och låt rinna av tills servering.

Hyvla polkabeta tunt helst med mandolin och lägg de tunna skivorna i iskallt vatten (lägg massor av isbitar i en skål med vatten) låt betan ligga där i tills precis innan servering.

Blanda ägg, örter, senap, vitlök och vinäger. Mixa med en stavmixer i en avlång bunke, häll på oljan tills den är lagom tjock. Smaksätt med salt.

Dela upp kålklyftorna på fyra tallrikar, servera med tillbehören.

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/
0 comment 1 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Steak & Onion sandwich på fransyska.
Nästa inlägg
Rökig svampbuljong med fläskdumplings & gomadressing

Du borde verkligen prova det här också!

En provensalsk tarte med aubergine blir en genväg...

2023/09/26

Skogens guld – hjortron blir sylt och chutney

2023/09/23

Fläskkotletter i djävulstomater

2023/09/22

Rödbetor och getost hör ihop som kärlek och...

2023/09/20

Söndagsmiddag! Laga rostbiffen med tillbehör i ugnen.

2023/09/18

Mozzarellafyllda italienska köttbullar i himmelsk tomatsås

2023/09/16

Varm, het och vänlig – lammcurry med yoghurt...

2023/09/15

Smarrig och enkel – Indisk kardemummalax

2023/09/14

3 varianter på Inlagd gurka – till smörgås,...

2023/09/13

Filopaj med spenat, fetaost, vitlöksyoghurt och små gulliga...

2023/09/11

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • En provensalsk tarte med aubergine blir en genväg till himmelen.

    2023/09/26
  • Skogens guld – hjortron blir sylt och chutney

    2023/09/23
  • Fläskkotletter i djävulstomater

    2023/09/22
  • Rödbetor och getost hör ihop som kärlek och kyssar.

    2023/09/20
  • Söndagsmiddag! Laga rostbiffen med tillbehör i ugnen.

    2023/09/18

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fredag tillsammans fyllning förrätt gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept smör soppa svenskt kött sylt tips vardag vitt vin ägg

Instagram

Popular Posts

  • 1

    Snabbrimmad torskrygg med sandefjordsås och härligt smör-slungad delikatesspotatis sparris i två färger.

    2021/04/27
  • 2

    Ullas ljuvliga förrätt passar till varje fest men kanske lite speciellt till midsommar.

    2021/06/16
  • 3

    Boeuf Bourguignon inspirerad av Julia Childs kan vara världens godaste gryta.

    2021/01/18
  • 4

    Har du provat ”Lubb”?

    2017/07/08
  • 5

    Chiken Tikka Sizlar

    2020/04/22

Samarbeten

  • Bjuder på cocktails och tillbehör med Helena!

    2023/08/19
  • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

    2023/03/30
  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt