Ja apropå det jag skrev om igår – Frukost alltså. Så är ju ett riktigt smarrigt rostbröd som man bakat själv, något att skryta med. Det här receptet har jag fått utav mästerbagaren själv Maria Blohm. Du vet hon som gör skitbra och apsnygga kokböcker tillsammans med Jessica Frej! Jag gör det i min Kitchen Aid maskin och äter nästan upp halva limpan medan det är ljummet. Helst med ohemula mängder extrasaltat smör på… kanske ett par skivor ost och lite körsbärsmarmelad. Men det går lika bra att smörsteka det och lägga på en rejäl klick skagen röra om man är på det humöret. Ja ett riktigt bra bröd helt enkelt. Receptet på brödet hittar du längst ner. Här i mellan får du ett på skagen, ja du kanske blev på det humöret!
500 gram kallt vatten
5-25 gram jäst
10 gram sirap
20 gram olja
80 gram fullkornsmjöl
700 gram vetemjöl special
12 gram salt
Gör så här:
Arbeta alla ingredienser utom saltet i degblandaren/assistenten i cirka 10 minuter på lägsta hastigheten. Gör gärna glutenprov för att se om degen är färdig (ta upp en liten klump deg och dra isär den, om du kan dra isär den så mkt så att den nästan blir genomskinlig är den klar, om inte kör en stund till) Tillsätt salt och kör ytterligare i 2-3 minuter
Låt degen vila i inplastad bunke mellan 1,5 timme (25 gram jäst) till 5 timmar (5 gram jäst) kom ihåg att längre vilotid (jästid) ger mer smak.
Dela upp degen i 3 limpor ca 450 gram/st, rund-driv (dvs tryck till degen med handflatan så och lätta så att den liksom snurrar runt) Vik sedan till limpor.
Låt limporna jäsa under luftig plast, eller i kall ugn med hett vatten (det blir vattenånga) tills det blir luftigt. Grädda i 220 grader i 25 minuter (i en ångugn om du är lyckans ost och har en, annars ställer du in en värmetålig skål i botten på din ugn med kokande vatten)
När limporna är klara låter du dem svalna på galler.