Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Rostbröd – Toast a´la Blohm, som du lätt som en plätt knåpar ihop själv.

by Anette Rosvall 2023/01/31
written by Anette Rosvall 2023/01/31
Skriv ut receptet
1,5K

Ja apropå det jag skrev om igår – Frukost alltså. Så är ju ett riktigt smarrigt rostbröd som man bakat själv, något att skryta med. Det här receptet har jag fått utav mästerbagaren själv Maria Blohm. Du vet hon som gör skitbra och apsnygga kokböcker tillsammans med Jessica Frej! Jag gör det i min Kitchen Aid maskin och äter nästan upp halva limpan medan det är ljummet. Helst med ohemula mängder extrasaltat smör på… kanske ett par skivor ost och lite körsbärsmarmelad. Men det går lika bra att smörsteka det och lägga på en rejäl klick skagen röra om man är på det humöret. Ja ett riktigt bra bröd helt enkelt. Receptet på brödet hittar du längst ner. Och om du blev sugen på att mecka en macka så hittar du tre olika varianter på toast, klicka på bilden så kommer du vidare!

Sandwisch, afternoon tea, smörgås, pickles, majonäs
Fingersandwishes till Afternoon tea
Grilled cheese
Skagentoast

Toast a´la Blohm

Det här behöver du:

500 gram kallt vatten
5-25 gram jäst
10 gram sirap
20 gram olja
80 gram fullkornsmjöl
700 gram vetemjöl special
12 gram salt

Gör så här:

Arbeta alla ingredienser utom saltet i degblandaren/assistenten i cirka 10 minuter på lägsta hastigheten. Gör gärna glutenprov för att se om degen är färdig (ta upp en liten klump deg och dra isär den, om du kan dra isär den så mkt så att den nästan blir genomskinlig är den klar, om inte kör en stund till) Tillsätt salt och kör ytterligare i 2-3 minuter
Låt degen vila i inplastad bunke mellan 1,5 timme (25 gram jäst) till 5 timmar (5 gram jäst) kom ihåg att längre vilotid (jästid) ger mer smak.
Dela upp degen i 3 limpor ca 450 gram/st, rund-driv (dvs tryck till degen med handflatan så och lätta så att den liksom snurrar runt) Vik sedan till limpor.
Låt limporna jäsa under luftig plast, eller i kall ugn med hett vatten (det blir vattenånga) tills det blir luftigt. Grädda i 220 grader i 25 minuter (i en ångugn om du är lyckans ost och har en, annars ställer du in en värmetålig skål i botten på din ugn med kokande vatten)
När limporna är klara låter du dem svalna på galler.

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/
0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Mina frukostrutiner kan upplevas tråkiga, enahanda och utan omväxling – Men jag älskar dem!
Nästa inlägg
Vad äter du med din hjärtans kär?

Du borde verkligen prova det här också!

Fläskkotletter i djävulstomater

2023/09/22

Rödbetor och getost hör ihop som kärlek och...

2023/09/20

Söndagsmiddag! Laga rostbiffen med tillbehör i ugnen.

2023/09/18

Mozzarellafyllda italienska köttbullar i himmelsk tomatsås

2023/09/16

Varm, het och vänlig – lammcurry med yoghurt...

2023/09/15

Smarrig och enkel – Indisk kardemummalax

2023/09/14

3 varianter på Inlagd gurka – till smörgås,...

2023/09/13

Filopaj med spenat, fetaost, vitlöksyoghurt och små gulliga...

2023/09/11

Goda vita vintips till höstens rätter och en...

2023/09/07

Röda viner till höstens goda grytor och stekar...

2023/09/06

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Fläskkotletter i djävulstomater

    2023/09/22
  • Rödbetor och getost hör ihop som kärlek och kyssar.

    2023/09/20
  • Söndagsmiddag! Laga rostbiffen med tillbehör i ugnen.

    2023/09/18
  • Mozzarellafyllda italienska köttbullar i himmelsk tomatsås

    2023/09/16
  • Varm, het och vänlig – lammcurry med yoghurt och chutney

    2023/09/15

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fredag tillsammans fyllning förrätt gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept smör soppa svenskt kött sylt tips vardag vitt vin ägg

Instagram

Popular Posts

  • 1

    Snabbrimmad torskrygg med sandefjordsås och härligt smör-slungad delikatesspotatis sparris i två färger.

    2021/04/27
  • 2

    Ullas ljuvliga förrätt passar till varje fest men kanske lite speciellt till midsommar.

    2021/06/16
  • 3

    Boeuf Bourguignon inspirerad av Julia Childs kan vara världens godaste gryta.

    2021/01/18
  • 4

    Har du provat ”Lubb”?

    2017/07/08
  • 5

    Chiken Tikka Sizlar

    2020/04/22

Samarbeten

  • Bjuder på cocktails och tillbehör med Helena!

    2023/08/19
  • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

    2023/03/30
  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt