Att missa midsommar kanske inte är något vi svenskar vanligtvis gör. Men jag antog utmaningen, tog med en vän och drog till den lilla men naggande goda ön Bornholm för att uppleva Sol över Gudhjem, Danmarks största kocktävling.
Ni kanske trodde att Sol över Gudhjem bara var ett läckert smörebröd med rökt fisk, äggula och tunt skivad lök? Då kan jag berätta att det även är en mycket ambitiös och omfattande matlagningstävling. I år deltog tre danska kockar alla från stjärnkrogar i Köpenhamn. Förra årets vinnare Dak Wichangoen, Kiin Kiin, Claus Henriksen Dragholms slott, och Anika Madsen från Roxie. Men för första gången sedan 2009 tävlade även en svensk kock, och det var också skånepågen Gabriel Hedlund som till jobbar till vardags på Vollmers i Malmö som tog hem segern.
Den här tävlingen är även starten för Bornholms matfestival som har undertexten Kulinarisk ö. Den håller på ett par dagar i slutet av juni och jag kan bara tipsa om att strunta i midsommarfirandet och åka dit. För den lilla ön bjuder på så mycket godsaker, allt från stjärnkrogen Kadeau till lokala ölbryggerier, rökerier, ost, snapsar, källvatten, muster, gräddbollar och karameller. Men här gör man även bröd, grönsaker,frukt samt vacker keramik. Och allt detta och lite till visas upp under matfestivalen i restauranger, hos odlare och bryggerier på öppethus och marknader.
Om man absolut inte vill lämna sommartraditionen kan man självklart kan man åka till Bornholm när som. Men festival är alltid festival och den 27-29 september i år så ploppar korkarna och det bubblar i glasen för då bjuder man till fest igen. Missa inte Bornholms Drickkefestival med till exempel DM i kryddsnaps och mycket, mycket mer!