Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Brygder och destillat.

by Anette Rosvall 2019/07/02
written by Anette Rosvall 2019/07/02
Innis&Gunn, öl, craft beer, brewing, bryggeri
770

I tisdags kom jag hem från en resa till Skottland. Jag flög till Inverness för att ta mig vidare med bil genom det vackra skotska landskapet. Efter denna resa har brygder och destillat blivit något jag vill lära mig ännu mer om.

En 6000 år gammal sumerisk kilskrifts tavla räknas som den äldsta nedtecknade skriften om just öl. Så den klassiska drycken som görs av humle, mältat korn, jäst och vatten har funnits länge. Sedan dess har drycken så klart utvecklats och nu kan man nog säga att det pågår en ölrevolution. Hantverksöl bryggs i de flesta länder, på en mängd små och medelstora bryggerier, de flesta med sin specialitet. Och utan att överdriva kan man nog säga att det finns sen öl för varje smak och varje maträtt.

”Beer is like life itself, it´s moments are best savoured
with thoose who join you on the journey”

På min resa träffade jag Dougal Gunn Sharp en av grundarna samt bryggmästare på ett av de 140 stycken bryggerier som finns i Skottland. Innis & Gunn arbetar man med olika sorters fatlagrad öl. Den får smak av bourbon-, sherry-, romfat och ibland till och med fat från rödvinsproduktion i Rioja.

För Dougal är smak och doft viktiga, jag frågade om hans favorit doft och fick en hel mängd svar. Bland annat minns doften i mormors kök där han och brodern gärna hängde. Hon var länge hans inspiration och kunde trolla fram en festmåltid på absolut inga ingredienser alls.

  • Innis & Gunn / Rum
    Blood Red Sky11598
  • Brewdog Punk IPA #1515



  • Traquair House Ale #11252

Man skulle kunna tro att Innis & Gunn är oroliga för konkurrensen från de omkring 140 övriga bryggerierna i Skottland. Men Dougal pratar bara gott om till exempel Brewdog och Tranquair House och menar att tillsammans har hantverksbyggerierna ändrat industrin. Han pratar inspirerande om framtiden för hantverksöl och jag vill bara lära mig mer.

0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Hurra det är Roséfnatt!
next post
Bornholm, mat och sol!

You may also like

Känner du till Albariño eller Alvarinho en populär...

2023/03/20

Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

2023/03/10

Magnumflaska för att storleken ibland har betydelse…

2023/01/27

Do you like Pina Colada? JA absolut!

2023/01/19

Semla nummer ett är en variant med choklad...

2023/01/17

Januari månad och alkoholfria alternativ.

2023/01/14

Amarone + Janssons frestelse = sant!

2022/12/19

Goda drycker till advent och julbord.

2022/12/10

Kunskap marinerad av portvin, Afternoon Tea och mycket...

2022/12/09

Missa inte det vilda julbordet på Fjäderholmarna!

2022/12/08

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Åkes Key Lime Pie är både enkelt att göra vansinnigt god att äta.

    2023/03/22
  • Känner du till Albariño eller Alvarinho en populär grön druva som ger ljuvliga viner.

    2023/03/20
  • Här tipsar jag om några av mina bästa sallader och tillbehör.

    2023/03/20
  • Dillkött är nog en av de godaste grytorna jag vet.

    2023/03/15
  • Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

    2023/03/10

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept smör soppa svenskt kött tips tårta vitt vin ägg äpple

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19
  • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

    2023/01/17
  • Jag gillar att vara busig. Fram med semlorna nu!

    2023/01/13

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt