Alldeles nyss var det dags för radiosnack igen. Jag och Charlotte pratade om viner gjorda på torkade druvor Ni känner säkert till att man ibland gör vin med delvis torkade druvor. De här vinerna kostar oftast lite mer eftersom det tar ganska lång tid att göra dem, plus att mycket av druvmusten försvinner vid torkningen. Men varför gör man så här då, kanske du undrar? Jo tekniken gör att det färdiga vinet får mer tryck i både alkohol och smak. Det populära Amaronevinerna från Veneto känner du säkert till. Men vet du att det finns flera ställen där man gör vin på just detta sätt? Till exempel i regionen Valtellina i nordöstra Italien som jag besökte för inte så länge sedan. Här använder man exakt samma metod men här kallas de torkade vinerna Sfursat.
Vinet Carlo Negri Sfursat Nr 75529 finns i beställningssortimentet och har en komplex och stor smakbild. Mogna mörka körsbär, lakrits, mörk choklad, viss ton av nötter plus ekens kryddighet som gör sitt till.
Men vi måste väl ändå ha med en variant på Amarone i den här tipsomgången. Från Masi kommer vinet Campofiorin Nr 5123. Det är en generös liten puff av mörk choklad, svartpeppar, vanilj och så massor av mörka körsbär vinet är gott att dricka nu men klarar även klarar lång lagring.
När mycket av vätskan försvinner i druvan är det inte så svårt att förstå att det som är kvar blir sötare. Därför är det vanligt att man antingen jäser ut sockret och får viner med hög alkoholhalt som i de två första tipsen.
Eller så låter man fruktsockret vara kvar och får ett sött s.k dessertvin med lägre alkoholhalt. Moscatel de Setúbal Alambre Nr 8117 är just ett sånt. Det smakar lite bränt av knäck blandat med gula russin, apelsinskal och julkryddor och spar det här tipset nu för det är faktiskt en hit till semlor.