Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

Vin på torkade druvor

by Anette Rosvall 2019/11/15
written by Anette Rosvall 2019/11/15
3,9K

Alldeles nyss var det dags för radiosnack igen. Jag och Charlotte pratade om viner gjorda på torkade druvor Ni känner säkert till att man ibland gör vin med delvis torkade druvor. De här vinerna kostar oftast lite mer eftersom det tar ganska lång tid att göra dem, plus att mycket av druvmusten försvinner vid torkningen. Men varför gör man så här då, kanske du undrar? Jo tekniken gör att det färdiga vinet får mer tryck i både alkohol och smak. Det populära Amaronevinerna från Veneto känner du säkert till. Men vet du att det finns flera ställen där man gör vin på just detta sätt? Till exempel i regionen Valtellina i nordöstra Italien som jag besökte för inte så länge sedan. Här använder man exakt samma metod men här kallas de torkade vinerna Sfursat.

Vinet Carlo Negri Sfursat Nr 75529 finns i beställningssortimentet och har en komplex och stor smakbild. Mogna mörka körsbär, lakrits, mörk choklad, viss ton av nötter plus ekens kryddighet som gör sitt till.

Men vi måste väl ändå ha med en variant på Amarone i den här tipsomgången. Från Masi kommer vinet Campofiorin Nr 5123. Det är en generös liten puff av mörk choklad, svartpeppar, vanilj och så massor av mörka körsbär vinet är gott att dricka nu men klarar även klarar lång lagring.

När mycket av vätskan försvinner i druvan är det inte så svårt att förstå att det som är kvar blir sötare. Därför är det vanligt att man antingen jäser ut sockret och får viner med hög alkoholhalt som i de två första tipsen.

Eller så låter man fruktsockret vara kvar och får ett sött s.k dessertvin med lägre alkoholhalt. Moscatel de Setúbal Alambre Nr 8117 är just ett sånt. Det smakar lite bränt av knäck blandat med gula russin, apelsinskal och julkryddor och spar det här tipset nu för det är faktiskt en hit till semlor.

0 comments 0 FacebookPinterestThreadsBlueskyEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Fars dag och födelsedag
Nästa inlägg
Portugal och det vita vinet

Du borde verkligen prova det här också!

Mer romantik, kärlek och rosa viner till folket!

2025/07/03

Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter –...

2025/06/30

Vaska inte kaffet! Nej gör istället Islatte istället

2025/06/23

Nu kommer värmen snart dags för fläder, rabarber...

2025/06/17

Vit sparris på skinka med spenat och parmesan!

2025/06/09

Picknick-tider stundar! Vad packar du i korgen?

2025/05/28

Getost en favorit till Sauvignon Blanc!

2025/05/21

Ostkex och baconinlindade dadlar med mandel – smått...

2025/05/13

Chateau Cardboarddeaux eller boxvin – mina bästa tips!

2025/05/01

Lyxig fisk – Hälleflundra med baconmarmelad

2025/04/29

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

    2025/07/08
  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

    2025/07/07
  • Mer romantik, kärlek och rosa viner till folket!

    2025/07/03
  • Sommar betyder sallad bland annat en smart italiensk panzanella

    2025/07/02
  • Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter – 3 uttryck av elegans

    2025/06/30

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept räkor sallad smör soppa svenskt kött tips tävling tårta vardag vitt vin

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!