Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

Fars dag och födelsedag

by Anette Rosvall 2019/11/10
written by Anette Rosvall 2019/11/10
Skriv ut receptet
2,6K

Denna helg kan jag fiffigt nog både fira fars dag och pappas födelsedag på samma gång. Nu för tiden köper jag varken strumpor eller slipsar till farsgubben. Men eftersom jag känner honom väl och vet att min pappa gillar sötsaker lika mycket som jag gör så bjuder jag självklart på födelsedagsfika med en supersmarrig päronkaka. Hur gör du, firar du fars dag och vad bjuder du i så fall på?

Den här kakan är ursprungligen ifrån min bok Afternoon Tea och det bästa från Storbritannien. Där fyllde jag den med rabarber, men päron, äpplen, körsbär eller nektariner är också supergott till de små stingiga ingefärsbitarna. Du kan alltså använda de frukter och bär säsongen bjuder på helt enkelt.

Ingefärs- och päronkaka

Det här behöver du:

225 gram smör
2,5 dl ljust muscovadosocker
4 ägg
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl mandelmjöl
1 dl karamelliserad ingefära i bit, (finns i påse fr Saltå kvarn)
500 gram päron i klyftor

Garnering och servering
florsocker
vispad creme fraiche

 

Gör så här:

Börja med att sätta ugnen på 180 grader. Lägg sedan ett smörpapper i botten på en bakform (20x30 cm) Vispa smör och socker ljust och fluffigt, vispa ner äggen ett i taget. Vänd sedan försiktigt ner torrvarorna. Häll smeten i formen och lägg sedan päron och ingefära i fina bitar överst, baka av kakan i cirka 50 minuter, eller tills den är fast och torr.

Låt kakan svalna innan du siktar den med florsocker och serverar den med vispad crème fraîche. När man vispar Crème fraichen blir den först lösare, men när du vispat den ett tag så blir den fast igen.

0 comments 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Jösses jag missade kladdkakan!
Nästa inlägg
Vin på torkade druvor

Du borde verkligen prova det här också!

Potatisvåfflor – som en råraka i förklädnad

2025/11/10

Viltstek med selleristomp, rödvinssky och Café de Paris-smör...

2025/11/06

Pasta alla Norma – en smak av Sicilien

2025/11/03

Fredagsmys med bubblor – ostfyllda gougères och annat...

2025/10/31

Bästa restmaten – Arrancini små risbollar med stora...

2025/10/29

Halstrad lax med soyaglace

2025/10/27

Det behövs en värmande drink! Varför inte en...

2025/10/23

Nyponsoppa – en god soppa med känsla av...

2025/10/20

Pinsa istället för Pizza – snabbt, gott och...

2025/10/15

Sardiner, ansjovis och boquerones – Små fiskar med...

2025/10/15

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Potatisvåfflor – som en råraka i förklädnad

    2025/11/10
  • Viltstek med selleristomp, rödvinssky och Café de Paris-smör – JA TACK!

    2025/11/06
  • Pasta alla Norma – en smak av Sicilien

    2025/11/03
  • Fredagsmys med bubblor – ostfyllda gougères och annat gott till mousserande viner.

    2025/10/31
  • Bästa restmaten – Arrancini små risbollar med stora ambitioner

    2025/10/29

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon julmat korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party pasta rabarber recept räkor smör soppa svenskt kött sylt tips tävling vardag vintips

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!