Med hösten kommer också säsongen för det goda vilda köttet. Det vilda som finns i så många olika skepnader. Det som är gemensamt är att det är klimatsmart, näringsrikt och oftast är ganska magert. Som vanligt när du ska bestämma vad du häller i glaset så gäller de två T:na. För det är tillbehören – alltså vad du serveras till samt tillagningsmetoden – alltså det sätt du tillagar din mat som bestämmer vad som passar att dricka till. Ja, självklart kan proteinet smaka på många sätt beroende på vilket djur det kommer ifrån. Hur viltköttet kryddas om det steks, grillas, kokas eller kanske till och med serveras rått. Jakt på vilt brukar ju också sammanfalla med ett stort utbud av härlig svamp, tryffel, skogens bär samt rotsaker. Det är galet gott till vilket viltkött som helst. Men här kommer iallafall några tips på vin som passar
Basilisco Teodosio Aglianico Nr 2458 – Druvan Aglianico är en av de mest färgrika druvorna som finns. I skalet som är tjockt och mörkt sitter fenoler, aromämen samt tanniner. Så ni kanske redan nu förstår att det här vinet är strävt, smakrikt, med hög syra, massor av frukt men även toner av cederträ. Ett riktigt fynd som sitter som en smäck till papardelle med en smakrik långsamt kokad vildsvinsgryta. Servera med parmesan och gremolata och du hamnar i smakhimlen.
District 7 Pinot Noir #6578 – Pinot Noir är en mjuk och inte så färgrik druva. Detta vin kommer ifrån USA och bjuder på en josig rödfruktig dryck med lite mjuk och örtig karaktär. En god och distinkt rostad karaktör med toner av kaffe och kardemumma. Jag tycker att det passar bra till en råbiff eller carpaccio på hjort servera gärna med rostade jordärtsskockor en härlig örtig majonäs, brödkrutonger av kavring och så lite syrad silverlök. (byt ut kalv mot hjort i receptet) Den mjuka köttsmaken kommer att balansera fint mot den mjuka syran i vinet.
Gigondas Les Hautes Garrigues – Vin från Rhonedalen i Frankrike är en klassisk kombination till viltkött. När man lagar en långsamt bakad kryddrubbad viltstek med svampfräs och tryffeldoftande polentakräm på mormors finaste servis då vill jag ha Domaine Santa Duc Gigondas Les Hautes Garrigue i glaset. Det bjuder på fantastisk frukt lingon, blåbär balanserad ekhantering och en härlig örtighet, av ljung och timjan. Det finns med jämna mellanrum på BS och det är värt att vänta på. Men alla viner från den här producenten sitter som en smäck och jag häller dem gärna i mina rödvinsglas!
Franschhoek Cellar Reserve #2489 – Visst kan man dricka vitt till kött. Antingen gör du mitt Fläskkött med Gremolata, hemgjorda vinägerchips toppade med Majonnäs På Grillad Citron Och en äppelmustsås från himmelen. Eller så låter du en vildsvinsfilé koka till en kryddig gryta med till exempel curry, kanel, kardemumma eller andra goda smakrika kryddor. Och om det serveras med torkad frukt, nötter och lite yoghurt då fungerar detta vita vitt finfint i glaset. Det är elegant med väl avvägd frukt och fat. Citrusfrukter som citron, grapefrukt och pomelo men även mandel och en grusig mineralitet fungerar fint i detta Sydafrikanska vita vin.
Landsort Lager #1466 – Till vår svenska husmanskost är öl ett naturligt val. Antingen bjuder du på en vild lasagne, eller en kalops gjord på älg med tillbehör som potatis, pressgurka och lingon så är ett glas av denna goda lager ett säkert val. I Landsorts Lager hittar du klassiska lagertoner som knäckebröd, apelsinskal, torrt gräs, örter och en skön beska.