Det här är min variant på råbiff. Jag serverar den med fräscha och krispiga grönsaker samt en dijonnaise och surdegscrunch. Det är ett riktigt vinvänligt fredagsmys på hög nivå som du förbereder ett par dagar i förväg. De lätta men tydliga smakerna sitter som en smäck till ett glas med hög syra. Det behövs för att kunna skära igenom fettet i både ost, majonäs och kött. Jag skulle till exempel välja champagne en matvänlig rosé, eller en mjuk och fruktdriven pinot noir tipselisps hittar du här nedanför.
Louis RoedererRosé #77226
Diebolt-ValloisPrestige Brut #7723
Logan WeemalaPinot Noir #92856
Råbiff på kalv med krisp, riven parmesan och dijonnaise
dijonnaise:
1 ägg
3 msk grov dijonsenap
1 msk sherryvinäger
2 ½ dl neutral olja
2 krm salt
Gör så här:
Till den här rätten är det bra att frysa kalvfilén så börja minst två dagar i förväg.
Du kan göra din Dijonaise i förväg också, den mår bara bra av att få stå till sig lite grand. Blanda ägg, senap och vinäger, mixa och häll sedan medan du mixar oljan i en försiktig stråle tills du har en tjock majonäs. Smaksätt med salt, vitpeppar och eventuellt lite citronsaft för syran skull.
30 minuter innan servering tar du du fram ditt frusna kött. Hackar det i små, små bitar. Dessutom behöver du skölja och rensa dina grönsaker. Lägg sedan ut grönsakerna lite slarvigt på fyra tallrikar, sprid ut det fint hackade köttet jämt över grönsakerna, släng på på picklad silverlök, cornichoner, fint hyvlad champinjon, smörstekta surdegskrutonger, fint riven parmesanostoch klickar av dijonnaise.