Kanske är det för att rom är mörk, mystisk och alldeles underbar, för att tillverkningen är en smula anarkistisk eller om man vill kreativ som jag gillar drycken så mycket. Det finns inte några tydliga regler. Men för att få till det så är några saker gemensamma för alla sorter. Rom är gjord på någon sorts sockerrörsprodukt antingen använder man saften av sockerrör eller den biprodukt av sockertillverkningen som kallas melass. En annan gemensam nämnare är att vätskan efter jäsning destilleras på ett eller annat sätt. Vissa producenter använder kolonner medan andra gillar att använda en s.k pot still. Efter destilleringen är spriten ren och vit och det är nu de de olika varianterna på lagring gör karaktären på drycken. Ett otal varianter av träslag, kryddor och påverkan från väder och vind gör sitt till den färdiga drycken.
Idag har jag nöjet att delta på en tävling. Sex stycken brillianta bartenders ska skaka romdrinkar av rom från en av mina favoritproduenter Diplomatico. Jag kommer försöka sno åt mig receptet på vinnardrinken för att lägga upp den här senare. Men nu tänkte jag tipsa om några riktigt goda romsorter plus några mumsiga ting man kan göra med rom. Först flaskorna…