Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

De inlagda päronen, en stapelvara i min kyl.

by Anette Rosvall 2021/10/22
written by Anette Rosvall 2021/10/22
Skriv ut receptet
6,2K

När du har ätit paj på längden och tvären men ändå har en massa äpplen och päron kvar. Då är inläggning ett strålande alternativ, som dessutom går att spara ganska länge i kylskåpet. Det inlagda går att äta direkt med en klick vaniljgrädde till eller så tar man upp dem och lägger dem på en ugnsfast form och tjongar till med en After Eight ovanpå. Gratinera och servera med glass – hur gott som helst. På bilden ytterligare en god grej du kan göra med de inlagda päronen, häll ohemula mängder stout-chokladsås och strö lite karamelliserade nötter över det hela. Men först… tre alternativ på inläggningar, så kör igång bara!



Päron med stoutsås och karamelliserade popcorn

Inkokta päron på 3 sätt!

Det här behöver du:

Päron med ingefära
1 ½ dl vatten
1 dl sherry
2 ½ dl socker
3 kanelstänger
en liten bit ingefära, skalad och skivad
5 päron, skalade, urkärnade och delade på mitten
1 skivad citron

Lingoninkokta päron
8 dl vatten
4 dl socker
1 dl frysta lingon
1 kanelstång
(skal och saft från 1 apelsin)
6 stycken hårda päron

Inlagda päron med saffran
1,5 - 2 kg skalade päron (hårda)
1 kuvert saffran
6 dl strösocker
8 dl vatten
saft och zest från en halv citron

Gör så här:

Ingefära & Sherry:
Det här är verkligen lätt som en plätt! Men kom ihåg att koka päronen en stund innan de ska serveras så att de hinner stå i den goda lagen ett tag. Så här går det till: Koka upp allt utom päronen och citronskivorna. Rör runt och se till att sockret löst sig. Sedan får päronen hoppa i och koka cirka 20 minuter. När det bara är någon minut kvar av kokningen får den skivade citronen dyka i. Låt päronen svalna i lagen. Ja, de kan gärna få stå i flera dagar! Ingen panik, de blir bara godare ju mer smak de får.

Lingon:
Koka vatten och socker tills sockret smält, häll på lingon och kanel, lägg ner päronen och låt det hela koka stilla tills päronen är lagom mjuka. (tiden beror lite på hur stora päron du har men picka lite på dem efter en kvart de ska fortfarande ha lite tuggmotstånd) Servera päronen direkt eller lägg dem i en burk i väntan på bättre tider.

Saffran:
Koka vatten och socker tills sockret smält, på med saffran och citron, lägg ner päronen och låt det hela koka stilla tills päronen är lagom mjuka. (tiden beror lite på hur stora päron du har men picka lite på dem efter en kvart de ska fortfarande ha lite tuggmotstånd) Servera päronen direkt eller lägg dem i en burk i väntan på bättre tider.

äpplenburkargammeldagsinkoktapäron
0 comments 1 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Söderns friterade kyckling
Nästa inlägg
Rom – mörk mystisk och alldeles, alldeles underbar.

Du borde verkligen prova det här också!

Potatisvåfflor – som en råraka i förklädnad

2025/11/10

Viltstek med selleristomp, rödvinssky och Café de Paris-smör...

2025/11/06

Pasta alla Norma – en smak av Sicilien

2025/11/03

Fredagsmys med bubblor – ostfyllda gougères och annat...

2025/10/31

Bästa restmaten – Arrancini små risbollar med stora...

2025/10/29

Halstrad lax med soyaglace

2025/10/27

Det behövs en värmande drink! Varför inte en...

2025/10/23

Nyponsoppa – en god soppa med känsla av...

2025/10/20

Pinsa istället för Pizza – snabbt, gott och...

2025/10/15

Sardiner, ansjovis och boquerones – Små fiskar med...

2025/10/15

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Potatisvåfflor – som en råraka i förklädnad

    2025/11/10
  • Viltstek med selleristomp, rödvinssky och Café de Paris-smör – JA TACK!

    2025/11/06
  • Pasta alla Norma – en smak av Sicilien

    2025/11/03
  • Fredagsmys med bubblor – ostfyllda gougères och annat gott till mousserande viner.

    2025/10/31
  • Bästa restmaten – Arrancini små risbollar med stora ambitioner

    2025/10/29

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon julmat korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party pasta rabarber recept räkor smör soppa svenskt kött sylt tips tävling vardag vintips

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!