När du har ätit paj på längden och tvären men ändå har en massa äpplen och päron kvar. Då är inläggning ett strålande alternativ, som dessutom går att spara ganska länge i kylskåpet. Det inlagda går att äta direkt med en klick vaniljgrädde till eller så tar man upp dem och lägger dem på en ugnsfast form och tjongar till med en After Eight ovanpå. Gratinera och servera med glass – hur gott som helst. På bilden ytterligare en god grej du kan göra med de inlagda päronen, häll ohemula mängder stout-chokladsås och strö lite karamelliserade nötter över det hela. Men först… tre alternativ på inläggningar, så kör igång bara!
Päron med ingefära
1 ½ dl vatten
1 dl sherry
2 ½ dl socker
3 kanelstänger
en liten bit ingefära, skalad och skivad
5 päron, skalade, urkärnade och delade på mitten
1 skivad citron
Lingoninkokta päron
8 dl vatten
4 dl socker
1 dl frysta lingon
1 kanelstång
(skal och saft från 1 apelsin)
6 stycken hårda päron
Inlagda päron med saffran
1,5 - 2 kg skalade päron (hårda)
1 kuvert saffran
6 dl strösocker
8 dl vatten
saft och zest från en halv citron
Gör så här:
Ingefära & Sherry:
Det här är verkligen lätt som en plätt! Men kom ihåg att koka päronen en stund innan de ska serveras så att de hinner stå i den goda lagen ett tag. Så här går det till: Koka upp allt utom päronen och citronskivorna. Rör runt och se till att sockret löst sig. Sedan får päronen hoppa i och koka cirka 20 minuter. När det bara är någon minut kvar av kokningen får den skivade citronen dyka i. Låt päronen svalna i lagen. Ja, de kan gärna få stå i flera dagar! Ingen panik, de blir bara godare ju mer smak de får.
Lingon:
Koka vatten och socker tills sockret smält, häll på lingon och kanel, lägg ner päronen och låt det hela koka stilla tills päronen är lagom mjuka. (tiden beror lite på hur stora päron du har men picka lite på dem efter en kvart de ska fortfarande ha lite tuggmotstånd) Servera päronen direkt eller lägg dem i en burk i väntan på bättre tider.
Saffran:
Koka vatten och socker tills sockret smält, på med saffran och citron, lägg ner päronen och låt det hela koka stilla tills päronen är lagom mjuka. (tiden beror lite på hur stora päron du har men picka lite på dem efter en kvart de ska fortfarande ha lite tuggmotstånd) Servera päronen direkt eller lägg dem i en burk i väntan på bättre tider.