Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

De inlagda päronen, en stapelvara i min kyl.

by Anette Rosvall 2021/10/22
written by Anette Rosvall 2021/10/22
Skriv ut receptet
3,7K

När du har ätit paj på längden och tvären men ändå har en massa äpplen och päron kvar. Då är inläggning ett strålande alternativ, som dessutom går att spara ganska länge i kylskåpet. Det inlagda går att äta direkt med en klick vaniljgrädde till eller så tar man upp dem och lägger dem på en ugnsfast form och tjongar till med en After Eight ovanpå. Gratinera och servera med glass – hur gott som helst. På bilden ytterligare en god grej du kan göra med de inlagda päronen, häll ohemula mängder stout-chokladsås och strö lite karamelliserade nötter över det hela. Men först… tre alternativ på inläggningar, så kör igång bara!

Inlagda päron med stoutsås och karamelliserade nöter!

Inkokta päron på 3 sätt!

Det här behöver du:

Päron med ingefära
1 ½ dl vatten
1 dl sherry
2 ½ dl socker
3 kanelstänger
en liten bit ingefära, skalad och skivad
5 päron, skalade, urkärnade och delade på mitten
1 skivad citron

Lingoninkokta päron
8 dl vatten
4 dl socker
1 dl frysta lingon
1 kanelstång
(skal och saft från 1 apelsin)
6 stycken hårda päron

Inlagda päron med saffran
1,5 - 2 kg skalade päron (hårda)
1 kuvert saffran
6 dl strösocker
8 dl vatten
saft och zest från en halv citron

Gör så här:

Ingefära & Sherry:
Det här är verkligen lätt som en plätt! Men kom ihåg att koka päronen en stund innan de ska serveras så att de hinner stå i den goda lagen ett tag. Så här går det till: Koka upp allt utom päronen och citronskivorna. Rör runt och se till att sockret löst sig. Sedan får päronen hoppa i och koka cirka 20 minuter. När det bara är någon minut kvar av kokningen får den skivade citronen dyka i. Låt päronen svalna i lagen. Ja, de kan gärna få stå i flera dagar! Ingen panik, de blir bara godare ju mer smak de får.

Lingon:
Koka vatten och socker tills sockret smält, häll på lingon och kanel, lägg ner päronen och låt det hela koka stilla tills päronen är lagom mjuka. (tiden beror lite på hur stora päron du har men picka lite på dem efter en kvart de ska fortfarande ha lite tuggmotstånd) Servera päronen direkt eller lägg dem i en burk i väntan på bättre tider.

Saffran:
Koka vatten och socker tills sockret smält, på med saffran och citron, lägg ner päronen och låt det hela koka stilla tills päronen är lagom mjuka. (tiden beror lite på hur stora päron du har men picka lite på dem efter en kvart de ska fortfarande ha lite tuggmotstånd) Servera päronen direkt eller lägg dem i en burk i väntan på bättre tider.

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/
äpplenburkargammeldagsinkoktapäron
0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Söderns friterade kyckling
Nästa inlägg
Rom – mörk mystisk och alldeles, alldeles underbar.

Du borde verkligen prova det här också!

Fläskkotletter i djävulstomater

2023/09/22

Rödbetor och getost hör ihop som kärlek och...

2023/09/20

Söndagsmiddag! Laga rostbiffen med tillbehör i ugnen.

2023/09/18

Mozzarellafyllda italienska köttbullar i himmelsk tomatsås

2023/09/16

Varm, het och vänlig – lammcurry med yoghurt...

2023/09/15

Smarrig och enkel – Indisk kardemummalax

2023/09/14

3 varianter på Inlagd gurka – till smörgås,...

2023/09/13

Filopaj med spenat, fetaost, vitlöksyoghurt och små gulliga...

2023/09/11

Goda vita vintips till höstens rätter och en...

2023/09/07

Röda viner till höstens goda grytor och stekar...

2023/09/06

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Fläskkotletter i djävulstomater

    2023/09/22
  • Rödbetor och getost hör ihop som kärlek och kyssar.

    2023/09/20
  • Söndagsmiddag! Laga rostbiffen med tillbehör i ugnen.

    2023/09/18
  • Mozzarellafyllda italienska köttbullar i himmelsk tomatsås

    2023/09/16
  • Varm, het och vänlig – lammcurry med yoghurt och chutney

    2023/09/15

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fredag tillsammans fyllning förrätt gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept smör soppa svenskt kött sylt tips vardag vitt vin ägg

Instagram

Popular Posts

  • 1

    Snabbrimmad torskrygg med sandefjordsås och härligt smör-slungad delikatesspotatis sparris i två färger.

    2021/04/27
  • 2

    Ullas ljuvliga förrätt passar till varje fest men kanske lite speciellt till midsommar.

    2021/06/16
  • 3

    Boeuf Bourguignon inspirerad av Julia Childs kan vara världens godaste gryta.

    2021/01/18
  • 4

    Har du provat ”Lubb”?

    2017/07/08
  • 5

    Chiken Tikka Sizlar

    2020/04/22

Samarbeten

  • Bjuder på cocktails och tillbehör med Helena!

    2023/08/19
  • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

    2023/03/30
  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt