Minns ni vattenfestivalen i Stockholm. Det var där jag för allra första gången smakade en Langos… Jag blev inspirerad så här får ni ett recept på langos med smörstekt svamp, västerbottenskräm och picklad lök. Du får även recept på en krämig kräftsoppa, det kan bli en förrätt som heter duga eller en liten lättare varmrätt. Och du! Du vet väl att när du äter soppa så är det nästan default med efterätt. På bilderna här nedanför ser du några smarriga saker som skulle kunna passa efter en soppa & langos!
Rostad mandelpaj Foto: Charlotte GawellBanana split cheesecake! Foto Klas SjöbergChokladkaka, umesho och grönt te. Foto: Klas Sjöberg
Krämig kräftsoppa med svensk langos toppad med kräm på västerbottensost, kantareller och picklad silverlök.
Det här behöver du:
Kräftsoppa
4 förrättsportioner
(går även att göra denna soppa med räkor, eller andra goda skaldjur)
1 kg kräftor med skal
1 gul lök, fint hackad
2 klyftor vitlök, fint hackade
2 morötter i bitar
4 msk smör
4 msk tomatpuré
2 dl vitt vin
1 liter fiskbuljong eller vatten och en fiskbuljongtärning
4 msk konjak
1,5 krm cayennepeppar
3 dl grädde
salt och vitpeppar
Dekorera med:
2 msk hackad gräslök (valfritt)
4 kvistar dill (helst krondill )
och minst en klo per tallrik till garnering
Deg till langos
en liten knopp jäst
(som en fingernagel ungefär)
3 dl kallt vatten
7 dl vetemjöl special (extra till utbakning)
100 gram kokad och skalad potatis
2 tsk salt
frityrolja
Västerbottenskräm
2 dl creme fraiche
2 dl grovt riven västerbottensost
20 gram brynt smör
salt och svartpeppar
Picklad silverlök
Syrad silverlök:
1 dl socker
2 dl ättika
3 dl vatten
2 stycken silverlökar i tunna skivor
1 lagerblad
några korn kryddpeppar
Kantareller (eller annan svamp)
500 gram rensad och finhackad svamp
2 stycken finhackade schalottenlökar
1 finhackad vitlöksklyfta
2 msk finhackad bladpersilja
smör
salt och svartpeppar
Gör så här:
Soppan gör du så här: Om du använder frysta kräftor så tina dem först. Skala sedan dina skaldjur och lägg stjärtar och klor i en skål och förvara dem kallt under tiden du gör soppan klart. Fräs skal, lök och grönsaker i en kastrull tills det doftar gott låt även tomatpurén fräsa med en stund. Innan du putsar i konjak och även vin och buljong. Sjud i cirka 15-20 minuter och sila sedan av skal och grönsaker. Koka ner fonden till hälften och tillsätt sedan grädden, låt koka upp snabbt och smaka sedan av med salt och vitpeppar. Lägg ner kräftstjärtar och klor och låt allt bli varmt och gott innan du serverar med fint hackad gräslök och dekorera med dillkronorna.
Sdan är det dags för langosen: Riv potatisen grov och ställ åt sidan. Smula ner jästen i en degbunke och blanda ut med vattnet. Ner med riven potatis och mjöl och kör i degmaskin tills du får en fin och jämn smet som är lite kladdig ner med saltet och kör ytterligare ett par varv. Plasta bunken och låt stå i kylen över natten eller minst i fyra timmar. Dela upp degen i 8 delar och banka ut dem till valfri form - jag gjorde mina lite ovala. Under tiden du bankar häller du olja i en kastrull eller stekpanna. Låt oljan bli 160 grader. Fritera nu degbitarna tills de är gyllenfärgade på båda sidor. Ta upp ur oljan och lägg att droppa av på en hushållshanduk eller på papper. Toppa dina langos medan de fortfarande är heta med västerbottensost-kräm, stekt svamp och syrad lök, nyriven svartpeppar, fint hackad gräslök och flingsalt.
TIPS! Var noga med att ha ett lock framme som täcker ytan ordentligt om olyckan skulle vara framme så täcker du bara kastrull/panna med locket så syret försvinner.
Mixa alla ingredienser till krämen och ställ kallt medan du väntar på resten av ingredienserna. Du kommer att få en bredbar ostsmakande kräm som smälter mumsigt över den ljumna langosen.
Pickla löken så här: Koka upp socker, ättika och vatten tillsammans med lagerbladet och pepparkornen, medan du väntar på det skär du löken i så tunna skivor du bara kan, använd gärna en mandolin. När lagen kokat upp så drar du kastrullen från värmen och lägger ner löken och låter allt svalna.
Svampen fixar du så här: Låt svampen svettas i en stekpanna, tills vätskan har ångat bort, då är det dags att fösa ner löken och låta den svettas med svampen i några minuter. När det blir helt torrt i pannan igen lägger du i en knopp smör, låt lök och svamp bli glansiga av smöret och dra sedan pannan av värmen smaka av med salt och peppar rör om och vänta tills resten av allt är klart.