Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

Kanske en chokladkaka med grillade marshmallows kan passa smaklökarna?

by Anette Rosvall 2024/05/15
written by Anette Rosvall 2024/05/15
Skriv ut receptet
847

Om du känner att en kladdig brownie-chokladkaka toppad med grillade marshmallows, whiskydoftande mousse samt lakritskolasås kan passa smaklökarna. Japp! Då är du på rätt ställe… Titta på receptet och sätt fart! Lova mig att du inte äter hela själv då får du ont i magen utan passa på att bjuda in någon fin person (ja kanske till och med några) och njut tillsammans…

Kladdig brownie-chokladkaka toppad med grillade marshmallows, whiskydoftande mousse samt lakritskolasås

Det här behöver du:

Browniebotten 115 gram smör 4 dl strösocker 4 ägg 1 krm salt 0,5 dl kallt starkt kaffe 2 krm vaniljsocker 2 krm bakpulver 4 dl vetemjöl 6 msk kakao 150 gram chokladknappar 50 gram grovt hackade valnötter Lakritskolasås 1,5 dl grädde 0,5 dl mörkt muskovadosocker 2 tsk lakritspulver (eller granulat) 6 msk smör Chokladmousse 1 dl kakao 2,5 dl mascarpone 1 dl lätt vispad grädde 0,5 dl socker 0,5 tsk vaniljsocker 2 msk starkt espressokaffe 2 msk whisky 2 äggulor Topping Flingsalt riven mörk choklad marshmallows

Gör så här:

Först gör du din kakbotten. Smält smöret i en kastrull, rör ner socker och låt det halvsmälta på låg värme. Vispa under tiden äggen så de blir lite fluffiga, ner med kakao, salt, kaffe och vaniljsocker i äggfluffet. När socker och smör är färdigsmält häller du ner det i äggsmeten och rör om ordentligt.Sikta sedan ner mjöl och bakpulver och blanda försiktigt ihop smeten. Till sist vänder du ner chokladknapparna och valnötterna och pytsar över den tjocka smeten i en form med löstagbar kant.Tips! Lägg gärna ett smort bakplåtspapper i botten, då blir det lättare att få loss kakan hel. Baka kakan i 175 grader i cirka 25 minuter. Den ska vara fast, men fortfarande fuktig, när du tar ut den från ugnen. Låt kakan stå och svalna medan du fortsätter med kolasåsen och moussen. Sedan är det dags för lakritskolasåsen. Värm alla ingredienser utom smöret försiktigt i en kastrull (den kokar lätt över). Drag kastrullen av plattan och rör sedan ner smöret. Ställ kallt medan du gör moussen.
Nu till moussen! Vispa grädde fluffigt och ganska lätt i en skål. Vispa sedan äggulor, socker och mascarpone i en annan skål. Smaksätt äggsmeten med kakao, vaniljsocker och espressokaffet. Vispa nu ihop de två fluffen, tills du har en fin och luftig mousse. Ställ nu även moussen kallt ett litet tag. Under tiden du väntar tar du fram en spritspåse och en stjärntyll. Börja med att göra ränder av den sega kolasåsen i spritsspåsen och fyll den sedan med mousse. När du spritsar fyllningen över browniebotten så kommer chokladmoussen bli härligt ripplad av salt kolasås.Toppa med lite flingsalt och gärna även lite riven mörk choklad.
0 comments 0 FacebookPinterestThreadsBlueskyEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Kortare resor med mat och dryck i fokus.
Nästa inlägg
Det är rabarbertider! Jag jublar och bjuder på rabarber-bars och en massa annat gott!

Du borde verkligen prova det här också!

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

2025/07/08

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

2025/07/07

Sommar betyder sallad bland annat en smart italiensk...

2025/07/02

Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter –...

2025/06/30

Vädret kräver lite varma soppor också!

2025/06/26

Han önskar sig cheesecake på sin födelsedag.

2025/06/25

Firar med bubblor och små briocher

2025/06/24

Vaska inte kaffet! Nej gör istället Islatte istället

2025/06/23

Nu kommer värmen snart dags för fläder, rabarber...

2025/06/17

Kan inte få nog av svalkande soppor –...

2025/06/16

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

    2025/07/08
  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

    2025/07/07
  • Mer romantik, kärlek och rosa viner till folket!

    2025/07/03
  • Sommar betyder sallad bland annat en smart italiensk panzanella

    2025/07/02
  • Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter – 3 uttryck av elegans

    2025/06/30

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept räkor sallad smör soppa svenskt kött tips tävling tårta vardag vitt vin

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!