För en massa år sedan provade jag att grava jag min lax med rivna rödbetor. Det blev vansinnigt vackert så det har jag fortsatt med. Men i år tänkte jag prova att täcka fisken med rödkål. Den är ju mörkare i färgen och drar mer åt blått så jag tror att det blir en läckert lila kant. Gravad lax kan vara det jag gillar mest på julbordet. Men det är trist att bara göra en vanlig när det finns så mycket smaskigt att smaksätta den med. Du får även en supergod laxtartar och en rilette för man kan ju göra mycket med lax och allt passar till jul- och nyår. Här nedanför puffar jag dels för ett gäng viner som jag tycker passar utmärkt till allt med lax som du serverar på julbordet.
Mina två första exempel är lite billigare. Gérard Bertrand Picpoul de Pinet ör ett fruktigt och pärlande vin med hög syra som precis vunnit guldmedalj. Leth Riesling är också ett vin värt medalj, det är fruktigt och torrt också med hög syra. De två följande är något dyrare men absolut värda varenda krona. I vinet från Ingrid Groiss – Ried Sauberg Tradition Grüner Veltliner finns toner av gråa päron och vitpeppar. Ytterligare en Riesling är Leitz Magic Mountain som bjuder på honungsmelon, gröna äpplen och rökig mineral – MUMS!