Det är lite konstigt men jag får en sjuk lust för just matjessill och färskpotatis när det börjar närma sig juni. Jag undrar om det är kulturellt eller om det bara är genetiskt. Jag står med drömsk blick på affären med diverse varianter på matjessill. Drömmer om sillinläggningar, både klara och gräddiga. Att få sätta tänderna i en liten nyskördad plugg tillsammans med en lagom salt och söt-syrlig sillrumpa, ja det är riktig sommar för mig. Vare sig de har sällskap med fint hackad gräslök och gräddfil eller brynt smör och ägg. Här nedanför hittar du tre varianter på matjes som jag älskar och gärna puffar för gång på gång. Har du till exempel inte provat matjessill med brynt smör och apelsinzest, den Randiga smörgåstårta S.O.S eller pankofriterad matjes med ättiksmajonnäs? – Då måste du bara se till att göra det… eller annars får du helt enkelt bara skylla dig själv. Klicka på bilderna, löp och köp ingredienserna och sätt fart!


