Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt
Anette Rosvall
Kokboksförfattare, kreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Ljusare tider, soppa och julstjärnor.

by Anette Rosvall 2020/01/11
written by Anette Rosvall 2020/01/11
Anette Rosvall, middag, soppa, Hallen, recept

Vi går mot ljusare tiden så frågan är ska jag ta ner mina 12 julstjärnor redan till helgen? Eller ska dom få hänga ett tag till?… det är ju så fint och glittrigt! Funderar även på middagsplanerna är sugen på soppa och pannkaka idag igen. Jag tycker om konceptet soppa, man rotar i kylen, krafsar fram några skrynkliga potatisar, en röbeta och en bit rotselleri, kokar, mixar och får en len, god och mättande måltid. Dessutom kom vi ju överens om häromdagen att man absolut får och nästan måste äta smörgås eller dessert efter soppan och då känner man sig som en kung. Här kommer ett recept på krämig rödbetssoppa med ingefära, apelsin och yoghurtdressing, soppan serveras med Fridas fantastiska filmjölksbröd och en härlig färskost. Vassego!!

Krämig rödbetssoppa med ingefära, apelsin och yoghurtdressing

Det här behöver du:

Krämig rödbetssoppa
500 gram rödbetor, grovt rivna
1 bit ingefära (cirka 7 cm) skalad och riven
2 stora gula lökar
skal och saft utav en apelsin
400 gram fet kokosmjölk
2 dl kycklingbuljong
salt
svartpeppar
en skvätt äppelcidervinäger

Dressing
4 msk yoghurt
4 msk äppelcidervinäger
4 msk olja
salt och peppar

Grovt filmjölksbröd med färskost
1 liter filmjölk
1 dl mörk sirap
8 ¼ dl vetemjöl
2 dl råsikt
2 dl rågkross
2 dl kokande vatten
2,5 dl grahamsmjöl
1 dl vetekli
1 dl lingonsylt
1,5 dl nötter och frön (valfria)
0,5 dl torkad frukt, valfri
5 tsk bikarbonat
4 tsk salt

Färskost
1 liter filmjölk
3 dl creme fraiche
2 finhackad vitlöksklyftor
en näve finhackade örter

 

Gör så här:

Soppan gör du så här: Lägg ner alla ingredienser i en kastrull och låt koka tills rödbetorna är mjuka och följsamma. Servera med dressing, bröd och färskost. Dressingen blandar du ihop och smakar av så den är precis så god som du vill ha den.

Brödet gör du så här: Börja med att hälla det kokande vattnet över rågkrossen låt den stå och svälla i 10 minuter. Sedan blandar du ihop alla ingredienserna. Häller upp smeten i två avlånga brödformar (smöra dem om de inte har teflonbeläggning) Grädda i 180 grader i cirka 1 timma. Innertemperaturen skall vara 98 grader, då blir det perfekt.

Och färskosten på detta vis. Värm filmjölk och crème fraîche cirka 50 grader. Häll vasslen i en sil med en linnehanduk, och låt den rinna av över natten. Dagen därpå blandar du ostmassan med vitlök, salt, peppar och hälften av de finhackade örterna. Servera till brödet.

 

bakabrödmiddagreceptsoppavardag
0 comment
0
FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Lasagne med lamm & fårbechamel
next post
Pavlovatorn, halloncurd, gräddkräm & myntasirap

You may also like

Tänker du fira internationella kvinnodagen? Här hittar du...

2021/03/07

Ost + vin = kärlek nr 4 –...

2021/03/06

Ost + vin = kärlek nr 3 –...

2021/03/05

Ost + vin = kärlek nr 2 –...

2021/03/04

Det är ju ”fössta tossdan i mass” då...

2021/03/04

Ost + vin = kärlek nr 1 –...

2021/03/03

Här kommer uppstarten på en liten serie som...

2021/03/03

Morotspasta med ruccola o valnötter

2021/03/02

Gör din egen lemonad av citrusfrukter med nyttig...

2021/02/26

Långsamt bakad spetskål med fläskkotlett och äppelmoutarda –...

2021/02/25

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Idag hyllar jag vin- och matvärldens fantastiska kvinnor med ett rungande HURRA!

    2021/03/08
  • Tänker du fira internationella kvinnodagen? Här hittar du menyn.

    2021/03/07
  • Ost + vin = kärlek nr 4 – Ädelostar och sött vin med ädelröta.

    2021/03/06
  • Ost + vin = kärlek nr 3 – Salttvättade ostar av komjölk med rödvin.

    2021/03/05
  • Ost + vin = kärlek nr 2 – Sauvignon Blanc plus syrliga getostar.

    2021/03/04

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat jordgubbar jul kyckling kärlek kött köttfri måndag lax långkok midsommar ost paj party rabarber recept räkor smör smörgåstårta soppa svenskt kött sylt tips tävling tårta vardag vin vitt vin

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Tre gånger semla plus goda drycker som passar fint till. Vad säger du om det?

    2021/02/11
  • En semla med apelsin- och aprikostouche på smörig och tung briochebulle, Mums!

    2021/02/10
  • Ett vackert och smakfullt kärleksbarn mellan en semla och en kladdkaka.

    2021/02/09
  • Semmelbonanza först ut en chokladsemla med fyllning av rostade hasselnötter!

    2021/02/08

Media & TV/Radio

  • Att resa med öl!

    2021/02/27
  • Vem vill inte ha hårda paket till jul? Än finns det tid.

    2020/12/18
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – Jag pratar på STAR FM

    2020/12/13
  • Jag vägrar en jul utan portvin och annat sött – Missa inte tipsen här eller på STAR FM.

    2020/12/04
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top