Japp! Nu börjar fruntimmersveckan och det är dags för tårt- och fika bonanza. Till fruntimmer nummer 1 – Fredrik?! – tycker jag du ska göra denna Kriek Cherry-Berry Tart. Det är en variant på den friska, syrliga guldgula Lemon Tarten. Men istället citronsmak så har den här pajen en mjuk och mullig körsbärssmak. Den är gjord på den Belgiska ölen Kriek och dekoreras av ett berg utav blåa bär.
Kriek är för övrigt en av mina favorit ölsorter. Här kommer några varianter.
Oude Kriek Boon Nr 1673
Liefmans Glühkriek Nr 11376
Kriek Cherry-Berry Tart
Det här behöver du:
Mördeg 4 dl vetemjöl 0,5 dl kakao en nypa salt 125 gram iskallt smör i tärningar 3 msk iskallt vatten 50 gram smält mörk choklad
Om du har en matberedare siktar du ner mjölet, kakao, saltet och smörtärningarna, kör igång men bara precis till ingredienserna har bildat smulor. Då häller du smulorna i en skål och häller över det iskalla vattnet. Nu är det bara att fösa ihop smulorna till en degboll. Gör du hela proceduren utan maskin, så försök att använda händerna så lite som möjligt. Knåda med baksidan av en gaffel tills du har en smulig massa. Tillsätt vatten och fös ihop smulorna till en degboll. Varfördå?! Undrar du, jo dina varma händer gör så att smöret smälter och då blir degen geggigare och det färdiga pajskalet mindre frasigt. Platta ut bollen till en skiva och linda in den i plastfolie och lägg in den i kylskåpet i minst en halvtimma.
Ta fram pajdegen ur kylskåpet och kavla ut den så att den passar en springform som är 24 cm i diameter. Klä formen med degen och den hänga över kanterna. Nagga degen och lägg ett bakplåtspapper i botten, fyll på med torra gula ärtor och baka av pajskalet i 20 minuter i 170 grader. Ta ut pajskalet och medan den fortfarande är ljummen så pensla den smälta chokladen över, låt det sedan svalna helt.
Vispa ihop alla ingredienser och värm sedan över vattenbad till 62 grader. Sila över vätskan till en skål och ta bort skummet som bildas på ytan. Ställ den åt sidan medan du väntar på att skalet är färdigt i ugnen. Häll fyllningen i skalet och låt det gå i cirka 25 minuter i 125 grader. När 25 minuter har gått så mäter du krämen i mitten, den skall vara 70 grader. Om den inte är det låt den gå i en stund till.
Ta ut pajen, låt den svalna i rumstemperatur och helst över natten innan du överdådigt garnerar den med massor av blåbär, björnbär och florsocker.