Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Kriek Cherry-Berry Tart till fruntimmer nummer 1

by Anette Rosvall 2020/07/18
written by Anette Rosvall 2020/07/18

Japp! Nu börjar fruntimmersveckan och det är dags för tårt- och fika bonanza. Till fruntimmer nummer 1 – Fredrik?! – tycker jag du ska göra denna Kriek Cherry-Berry Tart. Det är en variant på den friska, syrliga guldgula Lemon Tarten. Men istället citronsmak så har den här pajen en mjuk och mullig körsbärssmak. Den är gjord på den Belgiska ölen Kriek och dekoreras av ett berg utav blåa bär.

Kriek är för övrigt en av mina favorit ölsorter. Här kommer några varianter.

  • Oude Kriek Boon Nr 1673
  • Liefmans Glühkriek Nr 11376

Kriek Cherry-Berry Tart

Det här behöver du:

Mördeg
4 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
en nypa salt
125 gram iskallt smör i tärningar
3 msk iskallt vatten
50 gram smält mörk choklad

Krämen
3 dl grädde
1,5 dl kriek (belgisk körsbärsöl)
9 ägg
1 äggula
3 dl strösocker

Gör så här:

Om du har en matberedare siktar du ner mjölet, kakao, saltet och smörtärningarna, kör igång men bara precis till ingredienserna har bildat smulor. Då häller du smulorna i en skål och häller över det iskalla vattnet. Nu är det bara att fösa ihop smulorna till en degboll. Gör du hela proceduren utan maskin, så försök att använda händerna så lite som möjligt. Knåda med baksidan av en gaffel tills du har en smulig massa. Tillsätt vatten och fös ihop smulorna till en degboll. Varfördå?! Undrar du, jo dina varma händer gör så att smöret smälter och då blir degen geggigare och det färdiga pajskalet mindre frasigt. Platta ut bollen till en skiva och linda in den i plastfolie och lägg in den i kylskåpet i minst en halvtimma.

Ta fram pajdegen ur kylskåpet och kavla ut den så att den passar en springform som är 24 cm i diameter. Klä formen med degen och den hänga över kanterna. Nagga degen och lägg ett bakplåtspapper i botten, fyll på med torra gula ärtor och baka av pajskalet i 20 minuter i 170 grader. Ta ut pajskalet och medan den fortfarande är ljummen så pensla den smälta chokladen över, låt det sedan svalna helt.

Vispa ihop alla ingredienser och värm sedan över vattenbad till 62 grader. Sila över vätskan till en skål och ta bort skummet som bildas på ytan. Ställ den åt sidan medan du väntar på att skalet är färdigt i ugnen. Häll fyllningen i skalet och låt det gå i cirka 25 minuter i 125 grader. När 25 minuter har gått så mäter du krämen i mitten, den skall vara 70 grader. Om den inte är det låt den gå i en stund till.

Ta ut pajen, låt den svalna i rumstemperatur och helst över natten innan du överdådigt garnerar den med massor av blåbär, björnbär och florsocker.

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/
0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
majskräm med chili
next post
Avocadoglass & cookie till fruntimmer nr 2

You may also like

Magnumflaska för att storleken ibland har betydelse…

2023/01/27

Semla nummer två är vuxen med smak av...

2023/01/26

Morsans mumsiga mjuka pepparkaka med lingon – en...

2023/01/25

Pimpa din rostbiff i en gudomlig marinad!

2023/01/21

Do you like Pina Colada? JA absolut!

2023/01/19

Semla nummer ett är en variant med choklad...

2023/01/17

Januari månad och alkoholfria alternativ.

2023/01/14

Jag gillar att vara busig. Fram med semlorna...

2023/01/13

Tid för citrus – Gör en chokladkaka med...

2023/01/11

Pecanpie en paj från USA som smakar smörkola...

2023/01/05

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Magnumflaska för att storleken ibland har betydelse…

    2023/01/27
  • Semla nummer två är vuxen med smak av espresso, kakao och konjak.

    2023/01/26
  • Morsans mumsiga mjuka pepparkaka med lingon – en favorit!

    2023/01/25
  • Pimpa din rostbiff i en gudomlig marinad!

    2023/01/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fyllning förrätt gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept smör soppa svenskt kött sylt tips tävling tårta vitt vin ägg äpple

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19
  • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

    2023/01/17
  • Jag gillar att vara busig. Fram med semlorna nu!

    2023/01/13
  • Ostkaka a la Creme Catalana med citrussallad en lyxig och delikat dessert

    2022/11/13

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt