Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

Kriek Cherry-Berry Tart till fruntimmer nummer 1

by Anette Rosvall 2020/07/18
written by Anette Rosvall 2020/07/18
Skriv ut receptet
1,9K

Japp! Nu börjar fruntimmersveckan och det är dags för tårt- och fika bonanza. Till fruntimmer nummer 1 – Fredrik?! – tycker jag du ska göra denna Kriek Cherry-Berry Tart. Det är en variant på den friska, syrliga guldgula Lemon Tarten. Men istället citronsmak så har den här pajen en mjuk och mullig körsbärssmak. Den är gjord på den Belgiska ölen Kriek och dekoreras av ett berg utav blåa bär.

Kriek är för övrigt en av mina favorit ölsorter. Här kommer några varianter.

  • Oude Kriek Boon Nr 1673
  • Liefmans Glühkriek Nr 11376

Kriek Cherry-Berry Tart

Det här behöver du:

Mördeg
4 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
en nypa salt
125 gram iskallt smör i tärningar
3 msk iskallt vatten
50 gram smält mörk choklad

Krämen
3 dl grädde
1,5 dl kriek (belgisk körsbärsöl)
9 ägg
1 äggula
3 dl strösocker

Gör så här:

Om du har en matberedare siktar du ner mjölet, kakao, saltet och smörtärningarna, kör igång men bara precis till ingredienserna har bildat smulor. Då häller du smulorna i en skål och häller över det iskalla vattnet. Nu är det bara att fösa ihop smulorna till en degboll. Gör du hela proceduren utan maskin, så försök att använda händerna så lite som möjligt. Knåda med baksidan av en gaffel tills du har en smulig massa. Tillsätt vatten och fös ihop smulorna till en degboll. Varfördå?! Undrar du, jo dina varma händer gör så att smöret smälter och då blir degen geggigare och det färdiga pajskalet mindre frasigt. Platta ut bollen till en skiva och linda in den i plastfolie och lägg in den i kylskåpet i minst en halvtimma.

Ta fram pajdegen ur kylskåpet och kavla ut den så att den passar en springform som är 24 cm i diameter. Klä formen med degen och den hänga över kanterna. Nagga degen och lägg ett bakplåtspapper i botten, fyll på med torra gula ärtor och baka av pajskalet i 20 minuter i 170 grader. Ta ut pajskalet och medan den fortfarande är ljummen så pensla den smälta chokladen över, låt det sedan svalna helt.

Vispa ihop alla ingredienser och värm sedan över vattenbad till 62 grader. Sila över vätskan till en skål och ta bort skummet som bildas på ytan. Ställ den åt sidan medan du väntar på att skalet är färdigt i ugnen. Häll fyllningen i skalet och låt det gå i cirka 25 minuter i 125 grader. När 25 minuter har gått så mäter du krämen i mitten, den skall vara 70 grader. Om den inte är det låt den gå i en stund till.

Ta ut pajen, låt den svalna i rumstemperatur och helst över natten innan du överdådigt garnerar den med massor av blåbär, björnbär och florsocker.

0 comments 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
majskräm med chili
Nästa inlägg
Avocadoglass & cookie till fruntimmer nr 2

Du borde verkligen prova det här också!

Potatisvåfflor – som en råraka i förklädnad

2025/11/10

Viltstek med selleristomp, rödvinssky och Café de Paris-smör...

2025/11/06

Pasta alla Norma – en smak av Sicilien

2025/11/03

Fredagsmys med bubblor – ostfyllda gougères och annat...

2025/10/31

Bästa restmaten – Arrancini små risbollar med stora...

2025/10/29

Halstrad lax med soyaglace

2025/10/27

Det behövs en värmande drink! Varför inte en...

2025/10/23

Nyponsoppa – en god soppa med känsla av...

2025/10/20

Pinsa istället för Pizza – snabbt, gott och...

2025/10/15

Sardiner, ansjovis och boquerones – Små fiskar med...

2025/10/15

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Potatisvåfflor – som en råraka i förklädnad

    2025/11/10
  • Viltstek med selleristomp, rödvinssky och Café de Paris-smör – JA TACK!

    2025/11/06
  • Pasta alla Norma – en smak av Sicilien

    2025/11/03
  • Fredagsmys med bubblor – ostfyllda gougères och annat gott till mousserande viner.

    2025/10/31
  • Bästa restmaten – Arrancini små risbollar med stora ambitioner

    2025/10/29

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon julmat korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party pasta rabarber recept räkor smör soppa svenskt kött sylt tips tävling vardag vintips

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!