Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

You can’t belive it’s kladdkaka!

by Anette Rosvall 2020/11/11
written by Anette Rosvall 2020/11/11
Skriv ut receptet
1,3K

Nej just det det här känns inte som ett recept på kladdkaka. Det känns mer som … en hel middag. Bärs, bacon, ost och timjan. Men precis som med allt annat i livet gäller det att stoppa upp alla förutfattade meningar där de hör hemma, öppna sinnena och prova något nytt. Vågar du det kommer du att få dig en alldeles ypperlig kladdkakeupplevelse!

You can’t belive it’s kladdkaka!

Det här behöver du:

250 g smör
2 ½ dl Guinness (eller motsvarande riktigt mörk öl)
1 dl kakao
3 ägg (lätt vispade)
500 g muscovadosocker
1 ½ dl crème fraiche
 6 dl mjöl

Strössel
2 skivor bacon
några matskedar lönnsirap
finhackad timjan

Topping
1 dl grädde
några kvistar timjan
300 g philadelfiaost blandat med kakao
50 g rumsvarmt smör
2–4 dl siktat florsocker
  

Gör så här:

Det är smidigast om du börjar med att förbereda baconströsslet. Pensla baconskivorna med lönnsirap, lägg dem på ett bakplåtspapper och stoppa in dem i ugnen på 225 grader i 10 minuter. Var försiktig så att de inte blir för brända. Ta ut skivorna och låt dem torka och svalna på ett hushållspapper medan du sätter i gång med själva kakan.

Smält smöret och häll i sockret, ölen och kakaon. Rör om och låt svalna! Blanda ner de vispade äggen, socker och crème fraiche. Sikta i mjölet och blanda ihop hela konkarongen till en jämn smet. Fyll en väl smord och bröad springform och låt kakan stå cirka 30–40 minuter i 175 graders ugnsvärme. Var noga med att se till att kakan inte är genomgräddad – den skall vara lite lös i mitten när du tar ut den ur ugnen. Medan kakan svalnar gör du i ordning toppingen.

Koka upp grädden med timjankvistarna. Ställ sedan kastrullen åt sidan och låt grädden svalna medan du vispar philadelfiaosten och kakaon fluffig med elvispen. Sila bort timjankvistarna från den ljumna grädden och häll den och smöret i bunken med philadelfiaosten. Vispa ner florsockret tills toppingen känns som hårt vispad grädde. Klicka ner den i en sprits och lägg den i kylen.
 
När toppingen har svalnat och blivit lagom fast är det bara att sätta i gång med att spritsa din kaka i takt med humörsvängningarna. Toppa toppingen med små, små bitar bacon och finhackad timjan. Klart!

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/
0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Gâteau jardinier eller på svenska Trädgårdsmästarens mumsiga kladdkaka.
Nästa inlägg
Lasse Lemons läckra kladdiga lakritskaka

Du borde verkligen prova det här också!

Fläskkotletter i djävulstomater

2023/09/22

Rödbetor och getost hör ihop som kärlek och...

2023/09/20

Söndagsmiddag! Laga rostbiffen med tillbehör i ugnen.

2023/09/18

Mozzarellafyllda italienska köttbullar i himmelsk tomatsås

2023/09/16

Varm, het och vänlig – lammcurry med yoghurt...

2023/09/15

Smarrig och enkel – Indisk kardemummalax

2023/09/14

3 varianter på Inlagd gurka – till smörgås,...

2023/09/13

Filopaj med spenat, fetaost, vitlöksyoghurt och små gulliga...

2023/09/11

Goda vita vintips till höstens rätter och en...

2023/09/07

Röda viner till höstens goda grytor och stekar...

2023/09/06

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Fläskkotletter i djävulstomater

    2023/09/22
  • Rödbetor och getost hör ihop som kärlek och kyssar.

    2023/09/20
  • Söndagsmiddag! Laga rostbiffen med tillbehör i ugnen.

    2023/09/18
  • Mozzarellafyllda italienska köttbullar i himmelsk tomatsås

    2023/09/16
  • Varm, het och vänlig – lammcurry med yoghurt och chutney

    2023/09/15

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fredag tillsammans fyllning förrätt gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept smör soppa svenskt kött sylt tips vardag vitt vin ägg

Instagram

Popular Posts

  • 1

    Snabbrimmad torskrygg med sandefjordsås och härligt smör-slungad delikatesspotatis sparris i två färger.

    2021/04/27
  • 2

    Ullas ljuvliga förrätt passar till varje fest men kanske lite speciellt till midsommar.

    2021/06/16
  • 3

    Boeuf Bourguignon inspirerad av Julia Childs kan vara världens godaste gryta.

    2021/01/18
  • 4

    Har du provat ”Lubb”?

    2017/07/08
  • 5

    Chiken Tikka Sizlar

    2020/04/22

Samarbeten

  • Bjuder på cocktails och tillbehör med Helena!

    2023/08/19
  • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

    2023/03/30
  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt