Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

Potatisfondant med ljummen sallad på av selleri-, & rostad blomkål

by Anette Rosvall 2021/01/03
written by Anette Rosvall 2021/01/03
Skriv ut receptet
2,3K

Ni kommer att dräggla av välbehag när ni äter denna potatisfondant med ljummen sallad på av selleri-, och rostad blomkål, parmesan samt emulsion på brynt smör och citron och rostade hasselnötter. Jag gör det bara jag tänker på rätten… Gjorde den till min senaste kokbok och förstår faktiskt inte varför jag inte lagar den oftare. Fotot har Charlotte Gawell tagit!

Det här behöver du:

Potatisfondant
6 stora bakpotatisar
500 gram smör
6 vitlöksklyftor
färsk rosmarin, några stjälkar

Ljummen sallad på selleri, blomkål och parmesan
150 gram rotselleri
200 gram blomkålsblommor
150 gram fint riven parmesanost (samt några hyvlade flarn till servering)
1 rejäl näve, rostade grovt hackade hasselnötter

till servering
200 gram ruccolablad

Brynt smör- och äggemulsion (kräm?!)
1 dl brynt smör (utav samma smör som potatisen kokat i)
1 äggula
1 tsk dijonsenap
1 skvätt vitvinsvinäger 
rivet skal från 1 citron, samt några droppar av saften
den kokade vitlöken
samt fint hackad färsk rosmarin, eller torkad dito

Gör så här:

Skala och skär bakpotatis i stora kuber cirka 3x3 cm. Koka dem på svag värme i cirka 30 minuter i det brynta smöret, smaksatt med vitlök och rosmarin. De skall bli mättade av smöret och sedan hastigt få en fin gyllenbrun yta i stekpannan. OBS! sila av det brynta smöret, det skall du använda till krämen här nedanför.

Bryntsmör- och citronemulsion: Bryn smöret tills det är gyllenbrunt och doftar ”nötigt”. Låt svalna till 50–60 grader. Koka ägget i cirka 2 minuter. Kläck ner den lösa gulan och det av vitan som är löst och följer med i en bunke eller kannmixer. Mixa ihop ägg, senap och vinäger. Häll i det brynta smöret droppvis under mixningen.

Under tiden du väntar på att potatisen skall koka klart, skär du selleri och bryter blomkål i små fina bitar. Dessa skall gå i ugnen i cirka 12-15 minuter i 175 grader, bli genomstekta men inte mosiga. Lägg dem åt sidan så de kallnar en smula och blanda dem medan de fortfarande är ljumna med fint riven parmesanost.

P

0 comments 0 FacebookPinterestThreadsBlueskyEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Kött, fisk, fågel eller vegetariskt är frågan. Vet du vad du ska äta på nyårsafton?
Nästa inlägg
Rostad blomkål från Tel Aviv

Du borde verkligen prova det här också!

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

2025/07/08

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

2025/07/07

Sommar betyder sallad bland annat en smart italiensk...

2025/07/02

Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter –...

2025/06/30

Vädret kräver lite varma soppor också!

2025/06/26

Han önskar sig cheesecake på sin födelsedag.

2025/06/25

Firar med bubblor och små briocher

2025/06/24

Vaska inte kaffet! Nej gör istället Islatte istället

2025/06/23

Nu kommer värmen snart dags för fläder, rabarber...

2025/06/17

Kan inte få nog av svalkande soppor –...

2025/06/16

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

    2025/07/08
  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

    2025/07/07
  • Mer romantik, kärlek och rosa viner till folket!

    2025/07/03
  • Sommar betyder sallad bland annat en smart italiensk panzanella

    2025/07/02
  • Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter – 3 uttryck av elegans

    2025/06/30

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept räkor sallad smör soppa svenskt kött tips tävling tårta vardag vitt vin

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!