Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt
Anette Rosvall

Kokboksförfattare, kreatör, mat- & vinskribent,

  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Potatisfondant med ljummen sallad på av selleri-, & rostad blomkål

by Anette Rosvall 2021/01/03
written by Anette Rosvall 2021/01/03

Ni kommer att dräggla av välbehag när ni äter denna potatisfondant med ljummen sallad på av selleri-, och rostad blomkål, parmesan samt emulsion på brynt smör och citron och rostade hasselnötter. Jag gör det bara jag tänker på rätten… Gjorde den till min senaste kokbok och förstår faktiskt inte varför jag inte lagar den oftare. Fotot har Charlotte Gawell tagit!

Anette Rosvall Ni kommer att dräggla av välbehag när ni äter denna potatisfondant med ljummen sallad på av selleri-, och rostad blomkål, parmesan samt emulsion på brynt smör och citron och rostade hasselnötter. Jag gör det bara jag tänker på rätten... Gjorde den till min senaste kokbok och förstår faktiskt inte varför jag inte lagar den oftare. Fotot har Charlotte Gawell tagit! Recept Potatisfondant med ljummen sallad på av selleri-, & rostad blomkål European

Ingredients

Potatisfondant
6 stora bakpotatisar
500 gram smör
6 vitlöksklyftor
färsk rosmarin, några stjälkar

Ljummen sallad på selleri, blomkål och parmesan
150 gram rotselleri
200 gram blomkålsblommor
150 gram fint riven parmesanost (samt några hyvlade flarn till servering)
1 rejäl näve, rostade grovt hackade hasselnötter

till servering
200 gram ruccolablad

Brynt smör- och äggemulsion (kräm?!)
1 dl brynt smör (utav samma smör som potatisen kokat i)
1 äggula
1 tsk dijonsenap
1 skvätt vitvinsvinäger 
rivet skal från 1 citron, samt några droppar av saften
den kokade vitlöken
samt fint hackad färsk rosmarin, eller torkad dito

Instructions

Skala och skär bakpotatis i stora kuber cirka 3x3 cm. Koka dem på svag värme i cirka 30 minuter i det brynta smöret, smaksatt med vitlök och rosmarin. De skall bli mättade av smöret och sedan hastigt få en fin gyllenbrun yta i stekpannan. OBS! sila av det brynta smöret, det skall du använda till krämen här nedanför.

Bryntsmör- och citronemulsion: Bryn smöret tills det är gyllenbrunt och doftar ”nötigt”. Låt svalna till 50–60 grader. Koka ägget i cirka 2 minuter. Kläck ner den lösa gulan och det av vitan som är löst och följer med i en bunke eller kannmixer. Mixa ihop ägg, senap och vinäger. Häll i det brynta smöret droppvis under mixningen.

Under tiden du väntar på att potatisen skall koka klart, skär du selleri och bryter blomkål i små fina bitar. Dessa skall gå i ugnen i cirka 12-15 minuter i 175 grader, bli genomstekta men inte mosiga. Lägg dem åt sidan så de kallnar en smula och blanda dem medan de fortfarande är ljumna med fint riven parmesanost.

P

0 comment
0
FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Rökig svampbuljong med fläskdumplings & gomadressing
next post
Rostad blomkål från Tel Aviv

You may also like

Egg Benedict extra vaganza till ditt härtegull.

2021/01/22

Shakshouka till frukost, lunch, brunch eller vickning +...

2021/01/21

Pizza! Hemgjord eller take away?

2021/01/20

Lyx en vanlig grå tråktisdag med grön ärtsoppa,...

2021/01/19

Boeuf Bourguignon inspirerad av Julia Childs kan vara...

2021/01/18

Min godaste vaniljkaka är perfekt spröd och saftig...

2021/01/17

När rester blir bästa rätten. Mac n cheese...

2021/01/16

Jonas mosters bästa kaka.

2021/01/15

Korv med potatismos på planka

2021/01/14

Tänk hållbart och förädla råvaror i säsong

2021/01/12

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Egg Benedict extra vaganza till ditt härtegull.

    2021/01/22
  • Shakshouka till frukost, lunch, brunch eller vickning + lite om min bucketlist

    2021/01/21
  • Pizza! Hemgjord eller take away?

    2021/01/20
  • Lyx en vanlig grå tråktisdag med grön ärtsoppa, bubbel och små lila blommor.

    2021/01/19
  • Boeuf Bourguignon inspirerad av Julia Childs kan vara världens godaste gryta.

    2021/01/18

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat jordgubbar jul kyckling kärlek kött köttfri måndag lax långkok midsommar ost paj party rabarber recept räkor smör smörgåstårta soppa svenskt kött sylt tips tävling tårta vardag vin vitt vin

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Radio/TV/Tidning

  • Vem vill inte ha hårda paket till jul? Än finns det tid.

    2020/12/18
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – Jag pratar på STAR FM

    2020/12/13
  • Jag vägrar en jul utan portvin och annat sött – Missa inte tipsen här eller på STAR FM.

    2020/12/04
  • Vi måste ju ändå snacka om glöggen tre goda glögg-tips på STAR FM.

    2020/11/27

Favoriter just nu!

Artikel om Öl och tunnbindning
Artikel om julbrygder
Artikel om hållbarhetsarbete i Kalifornien
Mat med kål
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top