Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Rostad blomkål från Tel Aviv

by Anette Rosvall 2021/01/04
written by Anette Rosvall 2021/01/04
Skriv ut receptet
2,K

Jag satt på en väldigt trevlig restaurang då kocken frågade om jag ville ha Tfon Abraxas. Jag tittade upp och mötte de vackraste ögon jag någonsin sett. De hade samma färg som en swimmingpool en vacker sommardag. Jag sa självklart Ja Tack och fick en makalöst god rostad blomkål som serverades med vitlökshumos och jag trodde jag hamnat i himmelen. Recpetet publicerade jag i min kokbok Tillsammans men nu finns det här också.

Rostad blomkål från Tel Aviv

Det här behöver du:

1 stort blomkålshuvud
salt vatten så det täcker

en burk färdig hummus
1 msk tahinipasta
3 vitlöksklyftor
saften och skalet från 1 citron
2-3 dl olivolja
en liten skvätt honung
salt och svartpeppar
1 rejäl näve finhackad persilja

Gör så här:

Lägg blomkålshuvudet helt med täckblad och allt i en kastrull med väl saltat vatten. Låt huvudet koka i cirka 15 minuter och lägg det sedan upp och ner i ett durkslag för att rinna av ordentligt.

Under tiden du väntar gör du din kryddade hummus. Mixa alla ingredienser, smaka av med citron, salt och peppar samt eventuellt lite extra honung. Låt stå tills det är dags att servera.

Lägg nu blomkålshuvudet i ett paket utav aluminiumfolie, men fodra det först med ett vaxat bakplåtspapper, häll sakta och försiktigt över olivoljan, men bara så mycket att huvudet hinner ta in oljan. Salta ordentligt med fling- eller havssalt. Ställ nu in huvudet i ugnen på 225 grader, och ställ dig och titta. Här säger jag ingen tid utan du får själv se när ditt blomkålshuvud är klart. Det skall bli ganska rejält bränt på topparna samt med en gyllenbrun hård yta runtom.

Då är det mjukt och följsamt inuti och färdigt att ta ut. Lyft försiktigt upp hela huvudet med hjälp av bakplåtspappret, lägg det på en skärbräda. Riv bort bitar av blomkålen och doppa dem i vitlökshummos och fint hackad persilja.

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/

2 comments 6 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Potatisfondant med ljummen sallad på av selleri-, & rostad blomkål
Nästa inlägg
Mumsig marockansk pumpa & lammtagine

Du borde verkligen prova det här också!

Fläskkotletter i djävulstomater

2023/09/22

Rödbetor och getost hör ihop som kärlek och...

2023/09/20

Söndagsmiddag! Laga rostbiffen med tillbehör i ugnen.

2023/09/18

Mozzarellafyllda italienska köttbullar i himmelsk tomatsås

2023/09/16

Varm, het och vänlig – lammcurry med yoghurt...

2023/09/15

Smarrig och enkel – Indisk kardemummalax

2023/09/14

3 varianter på Inlagd gurka – till smörgås,...

2023/09/13

Filopaj med spenat, fetaost, vitlöksyoghurt och små gulliga...

2023/09/11

Goda vita vintips till höstens rätter och en...

2023/09/07

Röda viner till höstens goda grytor och stekar...

2023/09/06

2 comments

Jonas Larsson – Legenden 2020/01/24 - 20:18

Den ska jag fetgöra!

Anette Rosvall 2020/01/31 - 09:44

Har du gjort det än? 😀

Comments are closed.

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Fläskkotletter i djävulstomater

    2023/09/22
  • Rödbetor och getost hör ihop som kärlek och kyssar.

    2023/09/20
  • Söndagsmiddag! Laga rostbiffen med tillbehör i ugnen.

    2023/09/18
  • Mozzarellafyllda italienska köttbullar i himmelsk tomatsås

    2023/09/16
  • Varm, het och vänlig – lammcurry med yoghurt och chutney

    2023/09/15

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fredag tillsammans fyllning förrätt gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept smör soppa svenskt kött sylt tips vardag vitt vin ägg

Instagram

Popular Posts

  • 1

    Snabbrimmad torskrygg med sandefjordsås och härligt smör-slungad delikatesspotatis sparris i två färger.

    2021/04/27
  • 2

    Ullas ljuvliga förrätt passar till varje fest men kanske lite speciellt till midsommar.

    2021/06/16
  • 3

    Boeuf Bourguignon inspirerad av Julia Childs kan vara världens godaste gryta.

    2021/01/18
  • 4

    Har du provat ”Lubb”?

    2017/07/08
  • 5

    Chiken Tikka Sizlar

    2020/04/22

Samarbeten

  • Bjuder på cocktails och tillbehör med Helena!

    2023/08/19
  • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

    2023/03/30
  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt