Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Mumsig marockansk pumpa & lammtagine

by Anette Rosvall 2021/01/05
written by Anette Rosvall 2021/01/05
2,1K

Det marockanska köket är fullt med smak och rikt på influenser både från söder och norr. Du hittar oftast massor av kryddor i rätterna som till exempel kanel, korrianderfrön, kardemumma och saffran. Men även färsk och torkad frukt ingår för det mesta i recepten. Den här marockanska pumpa- och lammtaginen gjorde jag till Svenskt kött och receptet bjuder en hållbar gryta där köttet spelar andrafiol. Servera den gärna med tabouli, pitabröd och toppa med yoghurt.

Marockansk lammtagine

Portioner: 6

Det här behöver du:

 

400g grytbitar av svenskt lamm, i 3×3 cm tärningar
2 tsk smör
1 msk neutral olja
1 butternutpumpa, i 3×3 cm tärningar
2 stora gula lökar
6 vitlöksklyftor
1 krm kanel
1 ½ msk malen koriander
1 tsk gröna kardemummafrön, mortlade
3 tsk harissapasta
3 liter köttbuljong
¾ dl tomatpuré
3 dl kikärter, kokta
1 dl russin
150 g torkade äpplen 
0,5g saffran (1 pkt)
1,5-2 tsk salt
svartpeppar från kvarnen

Tabbouleh:
2 inlagda paprikafiléer (på burk)
1 gurka
1 stor rödlök
2 tomater
1 knippe bladpersilja
10 färska myntablad
1 citron, saften
½ dl olivolja
salt och malen svartpeppar från kvarnen

Till servering:
yoghurt 
pitabröd

Gör så här:

Värm ugnen till 200°C. Hetta upp smör och olja i en stekpanna. Bryn kött och pumpa i omgångar och lägg över i en ugnssäker gryta. Gör sedan samma sak med lök och vitlök. Rosta kanel, korianderfrön, kardemumma och harissa i en torr stekpanna och lägg över i grytan.

Häll på buljongen och tillsätt tomatpuré, kikärter, russin och äpplen. Krydda med saffran, salt och peppar, och rör om. Ställ in grytan i ugnen och tillaga 2 timmar, eller tills köttet är mört och faller isär. Tillsätt mer vätska om det behövs under tiden.

Tabbouleh:
Skala och finhacka paprikan, gurkan och rödlöken. Dela tomaten, ta bort kärnhuset och hacka även den. Hacka persiljan och häften av myntabladen fint. Lägg paprika, gurka, lök, tomat, persilja och mynta i en skål och vänd ner citronsaft och olja. Krydda med salt och svartpeppar från kvarnen. Dekorera med de sparade myntabladen.

Smaka av grytan, justera kryddningen och servera den med tabbouleh, pitabröd och yoghurt.

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/

0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Rostad blomkål från Tel Aviv
next post
Kyckling med skummad dragongrädde, primörer, risotto med tryffel – MUMS!

You may also like

Du måste prova att baka Monikas limpa!

2023/04/01

Fredag med guldkant = Sauce Diane, syrlig tomatsallad...

2023/03/31

Salig åminnelse – Jag tror jag lagar svärmorsans...

2023/03/29

Riesling kommer i massor av olika färger och...

2023/03/27

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/26

Åkes Key Lime Pie är både enkelt att...

2023/03/22

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/20

Dillkött är nog en av de godaste grytorna...

2023/03/15

Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

2023/03/10

Vill helst bara vara hemma och laga lasagne.

2023/03/08

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Du måste prova att baka Monikas limpa!

    2023/04/01
  • Fredag med guldkant = Sauce Diane, syrlig tomatsallad och ett smackedäng rödpang

    2023/03/31
  • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

    2023/03/30
  • Salig åminnelse – Jag tror jag lagar svärmorsans Pascha i påsk.

    2023/03/29
  • Riesling kommer i massor av olika färger och smaker.

    2023/03/27

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept smör soppa svenskt kött tips tårta vitt vin ägg äpple

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

    2023/03/30
  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19
  • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

    2023/01/17

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt