Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

Mumsig marockansk pumpa & lammtagine

by Anette Rosvall 2021/01/05
written by Anette Rosvall 2021/01/05
Skriv ut receptet
4,3K

Det marockanska köket är fullt med smak och rikt på influenser både från söder och norr. Du hittar oftast massor av kryddor i rätterna som till exempel kanel, korrianderfrön, kardemumma och saffran. Men även färsk och torkad frukt ingår för det mesta i recepten. Den här marockanska pumpa- och lammtaginen gjorde jag till Svenskt kött och receptet bjuder en hållbar gryta där köttet spelar andrafiol. Servera den gärna med tabouli, pitabröd och toppa med yoghurt.

Marockansk lammtagine

Portioner: 6

Det här behöver du:

 

400g grytbitar av svenskt lamm, i 3×3 cm tärningar
2 tsk smör
1 msk neutral olja
1 butternutpumpa, i 3×3 cm tärningar
2 stora gula lökar
6 vitlöksklyftor
1 krm kanel
1 ½ msk malen koriander
1 tsk gröna kardemummafrön, mortlade
3 tsk harissapasta
3 liter köttbuljong
¾ dl tomatpuré
3 dl kikärter, kokta
1 dl russin
150 g torkade äpplen 
0,5g saffran (1 pkt)
1,5-2 tsk salt
svartpeppar från kvarnen

Tabbouleh:
2 inlagda paprikafiléer (på burk)
1 gurka
1 stor rödlök
2 tomater
1 knippe bladpersilja
10 färska myntablad
1 citron, saften
½ dl olivolja
salt och malen svartpeppar från kvarnen

Till servering:
yoghurt 
pitabröd

Gör så här:

Värm ugnen till 200°C. Hetta upp smör och olja i en stekpanna. Bryn kött och pumpa i omgångar och lägg över i en ugnssäker gryta. Gör sedan samma sak med lök och vitlök. Rosta kanel, korianderfrön, kardemumma och harissa i en torr stekpanna och lägg över i grytan.

Häll på buljongen och tillsätt tomatpuré, kikärter, russin och äpplen. Krydda med saffran, salt och peppar, och rör om. Ställ in grytan i ugnen och tillaga 2 timmar, eller tills köttet är mört och faller isär. Tillsätt mer vätska om det behövs under tiden.

Tabbouleh:
Skala och finhacka paprikan, gurkan och rödlöken. Dela tomaten, ta bort kärnhuset och hacka även den. Hacka persiljan och häften av myntabladen fint. Lägg paprika, gurka, lök, tomat, persilja och mynta i en skål och vänd ner citronsaft och olja. Krydda med salt och svartpeppar från kvarnen. Dekorera med de sparade myntabladen.

Smaka av grytan, justera kryddningen och servera den med tabbouleh, pitabröd och yoghurt.

0 comments 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Rostad blomkål från Tel Aviv
Nästa inlägg
Kyckling med skummad dragongrädde, primörer, risotto med tryffel – MUMS!

Du borde verkligen prova det här också!

Potatisvåfflor – som en råraka i förklädnad

2025/11/10

Viltstek med selleristomp, rödvinssky och Café de Paris-smör...

2025/11/06

Pasta alla Norma – en smak av Sicilien

2025/11/03

Fredagsmys med bubblor – ostfyllda gougères och annat...

2025/10/31

Bästa restmaten – Arrancini små risbollar med stora...

2025/10/29

Halstrad lax med soyaglace

2025/10/27

Det behövs en värmande drink! Varför inte en...

2025/10/23

Nyponsoppa – en god soppa med känsla av...

2025/10/20

Pinsa istället för Pizza – snabbt, gott och...

2025/10/15

Sardiner, ansjovis och boquerones – Små fiskar med...

2025/10/15

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Potatisvåfflor – som en råraka i förklädnad

    2025/11/10
  • Viltstek med selleristomp, rödvinssky och Café de Paris-smör – JA TACK!

    2025/11/06
  • Pasta alla Norma – en smak av Sicilien

    2025/11/03
  • Fredagsmys med bubblor – ostfyllda gougères och annat gott till mousserande viner.

    2025/10/31
  • Bästa restmaten – Arrancini små risbollar med stora ambitioner

    2025/10/29

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon julmat korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party pasta rabarber recept räkor smör soppa svenskt kött sylt tips tävling vardag vintips

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!