Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Potatisfondant med ljummen sallad på av selleri-, & rostad blomkål

by Anette Rosvall 2021/01/03
written by Anette Rosvall 2021/01/03
1,4K

Ni kommer att dräggla av välbehag när ni äter denna potatisfondant med ljummen sallad på av selleri-, och rostad blomkål, parmesan samt emulsion på brynt smör och citron och rostade hasselnötter. Jag gör det bara jag tänker på rätten… Gjorde den till min senaste kokbok och förstår faktiskt inte varför jag inte lagar den oftare. Fotot har Charlotte Gawell tagit!

Det här behöver du:

Potatisfondant
6 stora bakpotatisar
500 gram smör
6 vitlöksklyftor
färsk rosmarin, några stjälkar

Ljummen sallad på selleri, blomkål och parmesan
150 gram rotselleri
200 gram blomkålsblommor
150 gram fint riven parmesanost (samt några hyvlade flarn till servering)
1 rejäl näve, rostade grovt hackade hasselnötter

till servering
200 gram ruccolablad

Brynt smör- och äggemulsion (kräm?!)
1 dl brynt smör (utav samma smör som potatisen kokat i)
1 äggula
1 tsk dijonsenap
1 skvätt vitvinsvinäger 
rivet skal från 1 citron, samt några droppar av saften
den kokade vitlöken
samt fint hackad färsk rosmarin, eller torkad dito

Gör så här:

Skala och skär bakpotatis i stora kuber cirka 3x3 cm. Koka dem på svag värme i cirka 30 minuter i det brynta smöret, smaksatt med vitlök och rosmarin. De skall bli mättade av smöret och sedan hastigt få en fin gyllenbrun yta i stekpannan. OBS! sila av det brynta smöret, det skall du använda till krämen här nedanför.

Bryntsmör- och citronemulsion: Bryn smöret tills det är gyllenbrunt och doftar ”nötigt”. Låt svalna till 50–60 grader. Koka ägget i cirka 2 minuter. Kläck ner den lösa gulan och det av vitan som är löst och följer med i en bunke eller kannmixer. Mixa ihop ägg, senap och vinäger. Häll i det brynta smöret droppvis under mixningen.

Under tiden du väntar på att potatisen skall koka klart, skär du selleri och bryter blomkål i små fina bitar. Dessa skall gå i ugnen i cirka 12-15 minuter i 175 grader, bli genomstekta men inte mosiga. Lägg dem åt sidan så de kallnar en smula och blanda dem medan de fortfarande är ljumna med fint riven parmesanost.

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/

P

0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Kött, fisk, fågel eller vegetariskt är frågan. Vet du vad du ska äta på nyårsafton?
next post
Rostad blomkål från Tel Aviv

You may also like

Du måste prova att baka Monikas limpa!

2023/04/01

Fredag med guldkant = Sauce Diane, syrlig tomatsallad...

2023/03/31

Salig åminnelse – Jag tror jag lagar svärmorsans...

2023/03/29

Riesling kommer i massor av olika färger och...

2023/03/27

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/26

Åkes Key Lime Pie är både enkelt att...

2023/03/22

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/20

Dillkött är nog en av de godaste grytorna...

2023/03/15

Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

2023/03/10

Vill helst bara vara hemma och laga lasagne.

2023/03/08

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Du måste prova att baka Monikas limpa!

    2023/04/01
  • Fredag med guldkant = Sauce Diane, syrlig tomatsallad och ett smackedäng rödpang

    2023/03/31
  • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

    2023/03/30
  • Salig åminnelse – Jag tror jag lagar svärmorsans Pascha i påsk.

    2023/03/29
  • Riesling kommer i massor av olika färger och smaker.

    2023/03/27

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept smör soppa svenskt kött tips tårta vitt vin ägg äpple

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

    2023/03/30
  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19
  • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

    2023/01/17

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt