Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Inlagda päron med stoutsås och karamelliserade nöter!

by Anette Rosvall 2021/04/28
written by Anette Rosvall 2021/04/28
Skriv ut receptet
790

Den här efterrätten gjorde jag första gången när jag fick i uppdrag att göra dessert med alkoholhaltiga drycker. Jag gillar mörk öl, tycker att bitterheten och den knäckiga sötman är grym. Tillsammans med de inkokta päronen och de karamelliserade nötterna blir det här en riktigt god och lite annorlunda tvist på en klassiker. Prova vetja!

Det här behöver du:

Ölinkokta päron
8 dl lager
4 dl socker
skal och saft från 1 apelsin
6 stycken hårda päron (t ex anjou)
 
Chokladstoutsås
1,5 dl chokladstout
3 msk muskovado sirap
100 gram mörk choklad (gärna med apelsinsmak)
1 dl grädde
2 msk smör
 
Karamelliserade nötter 
2 dl blandade nötter
2 dl strösocker
1 msk flingsalt
 

Gör så här:

Häll sockret i en stekpanna och låt det smälta tills det är gyllenbrunt, passa noga, det bränner lätt och då måste du börja om från början igen. När sockret är klart drar du stekpannan från plattan och häller ner nötterna, rör om så att alla nötter blir kladdiga av sockret, häll alltihopa på ett bakplåtspapper strö över saltet och låt det stelna. När det är stelt och svalt, bryter du det till mindre bitar som du kan strö över desserten

Häll socker, sirap, öl och smör i en kastrull. Koka och rör tills sockret har löst upp sig. Låt sedan såsen koka i 7 minuter, och dra då kastrullen av värmen och rör då ner de 2 msk stout som är kvar. Nu skall såsen över popcornen, försök att täcka så mycket som möjligt av dem. Häll dem på ett bläck med bakplåtspapper och baka dem sedan i 20 minuter, ta ut plåten skaka om den rejält, och så in igen i 20 minuter till. När popcornen är klara skall du strö flingsaltet över dem, för att det skall räcka till alla så mortla saltet innan du strör det över dina kladdiga popcorn. Låt svalna och förvara sedan i en lufttät burk tills du skall använda dem.

Päron
Koka upp en sockerlag på ljus lager, socker och kryddor, skala päronen, låt dem koka tills de är mjuka och sedan svalna i ölen.

Under tiden blandar du ingredienserna till stoutsåsen i en kastrull, vispa ihop och låt den koka tills såsen blir simmig och bubblar med tjocka bubblor.

Servering, drizzla såsen över päronet och strö tills sist några sötsalta nötter över

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/
0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Snabbrimmad torskrygg med sandefjordsås och härligt smör-slungad delikatesspotatis sparris i två färger.
Nästa inlägg
Vårens långhelger passar fint för frunch, brunch och långsittning.

Du borde verkligen prova det här också!

The only pain i need is Cham-pajn –...

2023/06/10

Håll tummarna för bubbel till midsommar!

2023/06/08

S.O.S = Sill, ost och snaps! Här kommer...

2023/06/07

Bröllop, student, jubileum eller bara en skön sommardag....

2023/06/04

The only pain i need is Cham-pajn –...

2023/06/02

Ännu mera pesto – men denna gång med...

2023/05/30

Kvinnlig färgring och rosa bubblor!

2023/05/29

Den lenaste soppan du kan tänka dig görs...

2023/05/29

The only pain i need is Cham-pajn –...

2023/05/26

När mamman i huset får bestämma – Chokladtarte...

2023/05/24

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • The only pain i need is Cham-pajn – men Cremant funkar också ibland!

    2023/06/10
  • Håll tummarna för bubbel till midsommar!

    2023/06/08
  • S.O.S = Sill, ost och snaps! Här kommer smarrigheter till midsommar.

    2023/06/07
  • Bröllop, student, jubileum eller bara en skön sommardag. Jordgubbar gör jobbet!

    2023/06/04
  • The only pain i need is Cham-pajn – men Spumpante, Prosecco och Franciacorta funkar också ibland!

    2023/06/02

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept smör soppa svenskt kött tips tävling tårta vardag vitt vin ägg äpple

Instagram

Popular Posts

  • 1

    Snabbrimmad torskrygg med sandefjordsås och härligt smör-slungad delikatesspotatis sparris i två färger.

    2021/04/27
  • 2

    Boeuf Bourguignon inspirerad av Julia Childs kan vara världens godaste gryta.

    2021/01/18
  • 3

    Ullas ljuvliga förrätt passar till varje fest men kanske lite speciellt till midsommar.

    2021/06/16
  • 4

    Har du provat ”Lubb”?

    2017/07/08
  • 5

    Chiken Tikka Sizlar

    2020/04/22

Samarbeten

  • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

    2023/03/30
  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19
  • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

    2023/01/17

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt