Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

All´arrabiata – arg eller häftig pasta

by Anette Rosvall 2021/10/25
written by Anette Rosvall 2021/10/25
Skriv ut receptet
3,4K

Veckan som gått har varit lite väl händelserik så igår kände jag att jag behövde en pasta med lite tryck i. Jag lagade därför en pasta all arrabiata till me, myself and I. Hällde upp ett glas vitt (ja, det funkar jättebra till pasta). När man googlar på just All´ arrabiata som den här pastan heter så får man reda på att ordet arrabiata betyder arg. Om man gör som man ska och inte snålar med kryddorna så är smaken riktigt het och häftig, ja kanske till och med lite arg. Prova att göra den här exakt efter receptet om du tycker den blir för stark så späd såsen med lite grädde eller creme fraiche så blir den mildare. Men kanske du också är på ett ställe där du behöver lite arg eller häftig pasta.

Buon appetito!

Pasta all´ arrabiata

Det här behöver du:

450 g penne rigate
(eller annan pasta som suger åt sig såsen så bra jag använde buccatini)
1 dl finhackade / krossade tomater
1  finhackad gul lök
4 finhackade vitlökar
en rejäl skvätt riktigt god olivolja
4 msk tomatpure
½ - 2 tsk chiliflakes (som du mortlar innan du fräser dem)
salt (eller mosade 1-2 sardeller i olja)
färskriven parmesan - enorma mängder
ev. persilja till dekoration

(Ev 100 g bacon, skivad i tärningar eller strimlor - men helst inte, den här rätten är veggo i orginal och godast så)

Gör så här:

Koka upp en kastrull med ordentligt saltat vatten, men lägg inte i pastan riktigt än. Nu skall du göra såsen, fräs lök, vitlök och chilipeppar i en skvätt av olivoljan på svag värme tills det har blivit mjuka och fått lite färg, se till så att vitlöken inte blir för mörk, då blir den bitter, låt även tomatpurén fräsa en liten stund i oljan så får du fram den där söta goda tomatsmaken. (om du vill ha bacon i så slänger du ned det i pannan också och låt det småsteka i en fem minuter) Tillsätt sedan tomaterna och om du vill mosar du ned sardellerna (de har en vansinnigt god sälta) låt sedan såsen stå och puttra på låg värme innan pastan kokas, gärna en 15 minuters tid, så såsen uppnår den rätt konsistens plus en intensiv smak.

Nu kokar du pastan enligt instruktioner på paketet. Fös ner dem i såsen, smaka av med svartpeppar från kvarnen och eventuellt lite salt, beroende på om du har använt sardeller eller ej. Rör ner en skvätt olivolja till i såsen. Servera rätten med en rejäl näve riven parmesan och eventuellt lite persilja som dekoration.

argItaliensktköttfri måndagparmesanpastasardellerveggo
5 comments 0 FacebookPinterestThreadsBlueskyEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Rom – mörk mystisk och alldeles, alldeles underbar.
Nästa inlägg
Får man fresta med en cheesecake med choklad och björnbär?

Du borde verkligen prova det här också!

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

2025/07/08

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

2025/07/07

Sommar betyder sallad bland annat en smart italiensk...

2025/07/02

Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter –...

2025/06/30

Vädret kräver lite varma soppor också!

2025/06/26

Han önskar sig cheesecake på sin födelsedag.

2025/06/25

Firar med bubblor och små briocher

2025/06/24

Vaska inte kaffet! Nej gör istället Islatte istället

2025/06/23

Nu kommer värmen snart dags för fläder, rabarber...

2025/06/17

Kan inte få nog av svalkande soppor –...

2025/06/16

5 comments

Persilja 2013/01/28 - 09:22

Mums. Det här blire idag! 🙂

kimmik81 2013/01/28 - 11:08

Mmmm. Måste. Prova. 🙂

admin 2013/01/28 - 11:47

Det är starkt och gott, Lycka till!

Ami 2013/01/28 - 11:18

Ser riktigt gott ut. Mumma för gommen!

admin 2013/01/28 - 11:47

Ja, hoppas det smakar 😉

Comments are closed.

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

    2025/07/08
  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

    2025/07/07
  • Mer romantik, kärlek och rosa viner till folket!

    2025/07/03
  • Sommar betyder sallad bland annat en smart italiensk panzanella

    2025/07/02
  • Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter – 3 uttryck av elegans

    2025/06/30

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept räkor sallad smör soppa svenskt kött tips tävling tårta vardag vitt vin

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!