Kan man få fresta med en cheesecake med choklad och björnbär? Den passar fint nu till halloween för den är syndigt mörk chokladig, nästan svart med små mörka bär som dyker upp som juveler i varje tugga. Så sluta jiddra och gör min choklad- och björnbärscheesecake. Och du häll något gott i glaset också du hittar tips och recept hittar här nedanför.
Masi Angelorum Recioto #72068
Castaño Dulce Monastrell #8412
Chocolate Blackberry cheesecake
Det här behöver du:
Botten
200 gram chokladkex (jag använde Oreokakor utan den vita fyllningen)
75 gram smör
Fyllning
600 gram philadelfiaost
2,5 dl crème fraiche
200 gram smält mörk choklad
1 dl grädde
1 dl farinsocker
1 dl strösocker
3 ägg
250 gram björnbär (om du använder frysta bär, så rulla dem lite i potatismjöl innan du blandar ned dem i smeten)
Garnering
Florsocker
Björnbär
Gör så här:
Sätt ugnen på 160 grader. Smöra en springform (25 cm diameter).
Börja med att göra pajskalet. Blanda chokladkakor med smält smör och nötter. Tumma ut degen i en ugnsfast form och grädda den i 10 minuter. Ta ut den ur ugnen när den är gyllene och låt den svalna.
Under tiden gör du fyllningen. Vispar philadelphiaost och crème fraiche mjukt och smidigt, tillsätt socker och ägg i omgångar tills det är krämigt. Tillsätt smält chokladen. Blanda ordentligt och skrapa med en slickepott så att inget ligger oblandat i botten av skålen.
Häll sedan fyllningen i den smorda formen , tryck ned bören i kakan och grädda sedan i 1 timme och 10 minuter. Den är klar när kanterna är fasta och mitten rör sig lite när du skakar på formen. När kakan är klar ska den stå och svalna i ugnen med ugnsluckan öppen i ytterligare 1 timme. Efter det sätter du plastfolie på kakan och låter den stå i kylskåpet i 12 timmar. Före servering lägger du på bären och siktar sedan florsocker över, du kan du gärna låta kakan stå i rumstemperatur i en kvart till en halvtimme, den blir godare när den är rumsvarm.