Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

Annorlunda söndagsstek.

by Anette Rosvall 2021/11/26
written by Anette Rosvall 2021/11/26
Skriv ut receptet
3,3K

Det kanske ser ut som en helt vanlig söndagsstek, och kanske är ett väldigt klassiskt upplägg men smakerna är annorlunda. För det här är min variant som jag serverar med selleripuré, lite pimpad chutney och gärna några smörslungade morötter med tuggmotsånd kvar.

Så här hittar du alltså receptet på en hel kotlettrad, svampsås, selleripuré, rödlöksmarmelad med tranbär.. Rätten gjorde jag till Svenskt kött för ett tag sedan. Om du inte hittar en hel kotlettrad i din butik så fråga om de kan ta hem det blir så mycket godare och saftigare att tillaga köttet på detta vis. Om jag får välja vill jag även ha en rejäl fettkappa på köttet med det väljer du så klart som du vill.

Hel kotlettrad, svampsås, selleripuré, rödlöksmarmelad med tranbär.

Portioner: 6

Det här behöver du:

700 gram kotlettrad benfri

Svampsås
200 gram skogschampinjoner, mycket fint hackade
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 dl grädde
skyn från det bakade köttet
en skvätt soya
en skvätt konjak (om du vill)
salt enligt din egen smak
peppar enligt din egen smak
1 klick smör ganska stor

Selleri- och potatispuré
800 gram rotselleri
200 gram potatis
salt
vitpeppar
25 gram brynt smör
varm mjölk

Rödlöksmarmelad med tranbär
4 msk matolja neutral
svartpeppar
1 msk torkad timjan
4 rödlökar, fint skivade
0,25 dl strösocker
3 msk rödvinsvinäger
1 dl rödvin
salt och svartpeppar
1 dl frysta tranbär

 

Gör så här:

Skär fina snitt i fettet på din kotlettrad och fräs den i het panna så den får färg runton. Lyft upp den ur pannan och lägg den i en ugnsfast form. Låt gå i ugnen i 125 grader i cirka 40 minuter eller tills den har en innertemperatur på 60 grader. (då är köttet ljust rosa i mitten och det är så jag vill ha det)

Torka pannan och stek finhackad lök och vitlök tillsammans med svampen. När svampen är färdigstekt fyller du på med skyn från den ugnsbakade kotlettraden och grädden, smakar av med soya, konjak salt och peppar och låter såsen småputtra tills alla andra ingredienser är klara.

Skala rotsellerin och potatis, skär dem i mindre bitar och koka dem i vatten tills de är helt mjuka. Sila av vattnet och mosa ner dem i kastrullen igen. Mixa potatis och selleri med brynt smör och varm mjölk tills du har en slät och härlig puré. Smaksätt med salt och vitpeppar.

Marmeladen gör du så här. Ner med löken i en panna, låt den bli mjuk inte fräst. Sedan skall resten av ingredienserna ner och småputtra tills du har en marmelad. Smaka av med salt och svartpeppar och vänd till sist ner tranbär.

0 comments 0 FacebookPinterestThreadsBlueskyEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Frukostmöten med rostat och marmelad är bra möten
Nästa inlägg
Fiskrullader med spätta o rökt lax i saffransgul sås.

Du borde verkligen prova det här också!

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

2025/07/08

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

2025/07/07

Sommar betyder sallad bland annat en smart italiensk...

2025/07/02

Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter –...

2025/06/30

Vädret kräver lite varma soppor också!

2025/06/26

Han önskar sig cheesecake på sin födelsedag.

2025/06/25

Firar med bubblor och små briocher

2025/06/24

Vaska inte kaffet! Nej gör istället Islatte istället

2025/06/23

Nu kommer värmen snart dags för fläder, rabarber...

2025/06/17

Kan inte få nog av svalkande soppor –...

2025/06/16

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

    2025/07/08
  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

    2025/07/07
  • Mer romantik, kärlek och rosa viner till folket!

    2025/07/03
  • Sommar betyder sallad bland annat en smart italiensk panzanella

    2025/07/02
  • Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter – 3 uttryck av elegans

    2025/06/30

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept räkor sallad smör soppa svenskt kött tips tävling tårta vardag vitt vin

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!