Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

Fiskrullader med spätta o rökt lax i saffransgul sås.

by Anette Rosvall 2021/11/27
written by Anette Rosvall 2021/11/27
Skriv ut receptet
3,K

Receptet på fiskrullader med spätta o rökt lax i saffransgul sås är ifrån min bok om Crock-pot grytan. Jag har pratat om den grytan förut för den är ett så bra redskap i köket. Den drar nästan ingen elektricitet alls och den låter dig göra allt annat du har lust med medan den lagar maten. Om du inte har en Crock-Pot så går det lika bra att göra den här rätten i en djup stekpanna på spisen och kanske även en liten stud i ugnen. 

Denna rätt svänger du ihop plättlätt, den är snygg och vansinnigt mumsig med en tvist av både lite rökighet från laxen samt en god julig saffranssmak. Fungerar lika bra på vardag som till fest. Servera med potatis eller ris, barn, vuxna och allt där i mellan kommer att jubla i änglalik kör! (eller typ så)

Fyllda spättarullader

Det här behöver du:

Rulladerna
6 -8 spätta filéer (beroende på storlek)
8-10 rökta laxbitar (beroende på storlek)

Sås
4 schalottenlök
en klick smör
2 kuvert saffran
2 msk tomatpure
1 tsk gurkmeja
2 dl vatten
1 vitlöksklyfta
peppar

Lite senare
3 dl grädde
ev majzena
färsk timjan

salt och peppar

 

Gör så här:

I Crock-Pot
På med CrockPoten på hög värme. Finhacka lök och vitlök och ner med det tillsammans med smöret i din Crock. På med locket ett litet tag medan du rullar fisk. Lägg upp dina spättafileer på en skärbräda lägg en eller två skivor lax på varje spätta. Krydda med vitpeppar och rulla ihop din fisk till en fin rulle. Nu är det dags för resten av ingredienserna till såsen och till sist de små rullarna, på med locket  igen och  låt det koka på låg värme i 3 timmar. När tiden har gått, kikar du om du behöver reda av såsen. Annars är det bara att hälla på grädden, smaka av med salt och peppar, låta det hela bli varmt igen och servera med ris och någon smaskig grönsak.

I stekpanna
Om du nu inte har en Crock-Pot så gör du så här istället. Rulla ihop spättan med laxen och sätt en sticka i så att rullarna håller ihop. Fräs sedan lök, saffran och tomatpuré  (gärna i den ordningen) i smör i din stekpanna, på med resten av kryddorna och 2 dl vitt vin eller vatten. Låt såsen puttra en smula och smaka av med salt och peppar. Lägg ned rulladerna och låt dem sjuda i ca 20 minuter eller tills fisken är vit och genomskinlig. Då plockar du upp fiskrulladerna försiktigt och lägger dem på ett fat,  medan du rör ned grädden och kryddar med timjan salt och peppar. Red eventuellt av med lite majzena om du tycker att såsen är för lös. När såsen är perfekt lägger du ned rulladerna och låter allt bli varmt.

fiskjulmatsaffran
0 comments 1 FacebookPinterestThreadsBlueskyEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Annorlunda söndagsstek.
Nästa inlägg
Ni borde verkligen prova min ljuvliga tomat- och saffransmarmelad!

Du borde verkligen prova det här också!

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

2025/07/08

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

2025/07/07

Sommar betyder sallad bland annat en smart italiensk...

2025/07/02

Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter –...

2025/06/30

Vädret kräver lite varma soppor också!

2025/06/26

Han önskar sig cheesecake på sin födelsedag.

2025/06/25

Firar med bubblor och små briocher

2025/06/24

Vaska inte kaffet! Nej gör istället Islatte istället

2025/06/23

Nu kommer värmen snart dags för fläder, rabarber...

2025/06/17

Kan inte få nog av svalkande soppor –...

2025/06/16

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

    2025/07/08
  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

    2025/07/07
  • Mer romantik, kärlek och rosa viner till folket!

    2025/07/03
  • Sommar betyder sallad bland annat en smart italiensk panzanella

    2025/07/02
  • Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter – 3 uttryck av elegans

    2025/06/30

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept räkor sallad smör soppa svenskt kött tips tävling tårta vardag vitt vin

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!