Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Fiskrullader med spätta o rökt lax i saffransgul sås.

by Anette Rosvall 2021/11/27
written by Anette Rosvall 2021/11/27
1,5K

Receptet på fiskrullader med spätta o rökt lax i saffransgul sås är ifrån min bok om Crock-pot grytan. Jag har pratat om den grytan förut för den är ett så bra redskap i köket. Den drar nästan ingen elektricitet alls och den låter dig göra allt annat du har lust med medan den lagar maten. Om du inte har en Crock-Pot så går det lika bra att göra den här rätten i en djup stekpanna på spisen och kanske även en liten stud i ugnen. 

Denna rätt svänger du ihop plättlätt, den är snygg och vansinnigt mumsig med en tvist av både lite rökighet från laxen samt en god julig saffranssmak. Fungerar lika bra på vardag som till fest. Servera med potatis eller ris, barn, vuxna och allt där i mellan kommer att jubla i änglalik kör! (eller typ så)

Fyllda spättarullader

Det här behöver du:

Rulladerna
6 -8 spätta filéer (beroende på storlek)
8-10 rökta laxbitar (beroende på storlek)

Sås
4 schalottenlök
en klick smör
2 kuvert saffran
2 msk tomatpure
1 tsk gurkmeja
2 dl vatten
1 vitlöksklyfta
peppar

Lite senare
3 dl grädde
ev majzena
färsk timjan

salt och peppar

 

Gör så här:

I Crock-Pot
På med CrockPoten på hög värme. Finhacka lök och vitlök och ner med det tillsammans med smöret i din Crock. På med locket ett litet tag medan du rullar fisk. Lägg upp dina spättafileer på en skärbräda lägg en eller två skivor lax på varje spätta. Krydda med vitpeppar och rulla ihop din fisk till en fin rulle. Nu är det dags för resten av ingredienserna till såsen och till sist de små rullarna, på med locket  igen och  låt det koka på låg värme i 3 timmar. När tiden har gått, kikar du om du behöver reda av såsen. Annars är det bara att hälla på grädden, smaka av med salt och peppar, låta det hela bli varmt igen och servera med ris och någon smaskig grönsak.

I stekpanna
Om du nu inte har en Crock-Pot så gör du så här istället. Rulla ihop spättan med laxen och sätt en sticka i så att rullarna håller ihop. Fräs sedan lök, saffran och tomatpuré  (gärna i den ordningen) i smör i din stekpanna, på med resten av kryddorna och 2 dl vitt vin eller vatten. Låt såsen puttra en smula och smaka av med salt och peppar. Lägg ned rulladerna och låt dem sjuda i ca 20 minuter eller tills fisken är vit och genomskinlig. Då plockar du upp fiskrulladerna försiktigt och lägger dem på ett fat,  medan du rör ned grädden och kryddar med timjan salt och peppar. Red eventuellt av med lite majzena om du tycker att såsen är för lös. När såsen är perfekt lägger du ned rulladerna och låter allt bli varmt.

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/

fiskjulmatsaffran
0 comment 1 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Syrliga lingon, kladdig söt tjinuskisås och bitter mörk choklad
next post
Ni borde verkligen prova min ljuvliga tomat- och saffransmarmelad!

You may also like

Åkes Key Lime Pie är både enkelt att...

2023/03/22

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/20

Dillkött är nog en av de godaste grytorna...

2023/03/15

Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

2023/03/10

Vill helst bara vara hemma och laga lasagne.

2023/03/08

Ännu mera mackor till folket! Här kommer en...

2023/03/07

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/01

Tårta med choklad- och körsbärsfyllning, vevgrammofon och en...

2023/02/28

Kall-varm, kärleksfull pasta med tonfisk och senap.

2023/02/27

En Toast Greta är bannemej en av de...

2023/02/24

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Åkes Key Lime Pie är både enkelt att göra vansinnigt god att äta.

    2023/03/22
  • Känner du till Albariño eller Alvarinho en populär grön druva som ger ljuvliga viner.

    2023/03/20
  • Här tipsar jag om några av mina bästa sallader och tillbehör.

    2023/03/20
  • Dillkött är nog en av de godaste grytorna jag vet.

    2023/03/15
  • Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

    2023/03/10

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept smör soppa svenskt kött tips tårta vitt vin ägg äpple

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19
  • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

    2023/01/17
  • Jag gillar att vara busig. Fram med semlorna nu!

    2023/01/13

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt