Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Annorlunda söndagsstek.

by Anette Rosvall 2021/11/26
written by Anette Rosvall 2021/11/26
2,K

Det kanske ser ut som en helt vanlig söndagsstek, och kanske är ett väldigt klassiskt upplägg men smakerna är annorlunda. För det här är min variant som jag serverar med selleripuré, lite pimpad chutney och gärna några smörslungade morötter med tuggmotsånd kvar.

Så här hittar du alltså receptet på en hel kotlettrad, svampsås, selleripuré, rödlöksmarmelad med tranbär.. Rätten gjorde jag till Svenskt kött för ett tag sedan. Om du inte hittar en hel kotlettrad i din butik så fråga om de kan ta hem det blir så mycket godare och saftigare att tillaga köttet på detta vis. Om jag får välja vill jag även ha en rejäl fettkappa på köttet med det väljer du så klart som du vill.

Hel kotlettrad, svampsås, selleripuré, rödlöksmarmelad med tranbär.

Portioner: 6

Det här behöver du:

700 gram kotlettrad benfri

Svampsås
200 gram skogschampinjoner, mycket fint hackade
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 dl grädde
skyn från det bakade köttet
en skvätt soya
en skvätt konjak (om du vill)
salt enligt din egen smak
peppar enligt din egen smak
1 klick smör ganska stor

Selleri- och potatispuré
800 gram rotselleri
200 gram potatis
salt
vitpeppar
25 gram brynt smör
varm mjölk

Rödlöksmarmelad med tranbär
4 msk matolja neutral
svartpeppar
1 msk torkad timjan
4 rödlökar, fint skivade
0,25 dl strösocker
3 msk rödvinsvinäger
1 dl rödvin
salt och svartpeppar
1 dl frysta tranbär

 

Gör så här:

Skär fina snitt i fettet på din kotlettrad och fräs den i het panna så den får färg runton. Lyft upp den ur pannan och lägg den i en ugnsfast form. Låt gå i ugnen i 125 grader i cirka 40 minuter eller tills den har en innertemperatur på 60 grader. (då är köttet ljust rosa i mitten och det är så jag vill ha det)

Torka pannan och stek finhackad lök och vitlök tillsammans med svampen. När svampen är färdigstekt fyller du på med skyn från den ugnsbakade kotlettraden och grädden, smakar av med soya, konjak salt och peppar och låter såsen småputtra tills alla andra ingredienser är klara.

Skala rotsellerin och potatis, skär dem i mindre bitar och koka dem i vatten tills de är helt mjuka. Sila av vattnet och mosa ner dem i kastrullen igen. Mixa potatis och selleri med brynt smör och varm mjölk tills du har en slät och härlig puré. Smaksätt med salt och vitpeppar.

Marmeladen gör du så här. Ner med löken i en panna, låt den bli mjuk inte fräst. Sedan skall resten av ingredienserna ner och småputtra tills du har en marmelad. Smaka av med salt och svartpeppar och vänd till sist ner tranbär.

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/

0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Frukostmöten med rostat och marmelad är bra möten
next post
Syrliga lingon, kladdig söt tjinuskisås och bitter mörk choklad

You may also like

Åkes Key Lime Pie är både enkelt att...

2023/03/22

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/20

Dillkött är nog en av de godaste grytorna...

2023/03/15

Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

2023/03/10

Vill helst bara vara hemma och laga lasagne.

2023/03/08

Ännu mera mackor till folket! Här kommer en...

2023/03/07

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/01

Tårta med choklad- och körsbärsfyllning, vevgrammofon och en...

2023/02/28

Kall-varm, kärleksfull pasta med tonfisk och senap.

2023/02/27

En Toast Greta är bannemej en av de...

2023/02/24

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Åkes Key Lime Pie är både enkelt att göra vansinnigt god att äta.

    2023/03/22
  • Känner du till Albariño eller Alvarinho en populär grön druva som ger ljuvliga viner.

    2023/03/20
  • Här tipsar jag om några av mina bästa sallader och tillbehör.

    2023/03/20
  • Dillkött är nog en av de godaste grytorna jag vet.

    2023/03/15
  • Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

    2023/03/10

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept smör soppa svenskt kött tips tårta vitt vin ägg äpple

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19
  • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

    2023/01/17
  • Jag gillar att vara busig. Fram med semlorna nu!

    2023/01/13

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt