Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

Den allra första rabarberpajen

by Anette Rosvall 2022/04/25
written by Anette Rosvall 2022/04/25
Skriv ut receptet
Anette Rosvall, primör, rabarber, baka, recept
5,1K

Kunde inte stå emot de rosa rabarberstänglarna som låg på hyllan. Fyllde ett  pajskal med en apelsin- och kardemumma doftande mazarinfyllning, på toppen tunt skivade rabarber blandade med lite jordgubbar. Det blev en lagom god paj att förgylla vilken fika som helst om du frågar mig. Jag vispade en vaniljgrädde som också fick lite kardemummasmak, men det går nog lika bra med en god vaniljglass

Anettes rabarbermazarin

Det här behöver du:

Pajskal
100 g smör
1 dl fiberhavregryn
2,5 dl vetemjöl

Fyllning
125 g smält smör
250 g finriven mandelmassa
saften från en apelsin
0,5 dl socker
1 msk kardemumma
2 ägg

Rabarbertopp
4-6 rabarberstänglar skurna i fina bitar
0,5 - 1 dl socker (beror på hur syrliga din rabarber är)
(och eventuellt 2 nävar jordgubbar i delar)

Vaniljgrädde
2 dl vispad grädde
2 tsk vaniljpulver (eller kardemumma som vi valde)
2 msk florsocker (eller mer om du gillar krämen lite sötare)
1 äggula

 

Gör så här:

Börja med att blanda ihop degen till pajskalet, tumma ut den i en ugnsfast form och låt stå kallt medan du förbereder fyllningen.

Sätt ugnen på 200 grader, smält smöret, ta av kastrullen från värmen och blanda i alla ingredienser förutom rabarbern. Låt röran svalna lite granna. Ut med pajen från kylan och in med den i ugnen i ca 10 minuter. Ut med pajen ur ugnen (puh, mycket nu) och kleta i mazarinfyllningen: lägg rabarber och ev jordgubbar överst i ett fint mönster som faller dig i smaken. In med pajen i ugnen IGEN och låt den gå i ca 30 minuter.

Medan du väntar på pajen kan du göra vaniljgrädden. Vispa ihop alla ingredienser utom florsockret. Smaka av och sockra om du tycker att du behöver ställ sedan svalt en stund.

Servera pajen ljummen med vaniljgrädden.

 

apelsindessertefterrättgottjordgubbarkardemummamandelmassamazarinmumsnomnompajrabarber
0 comments 0 FacebookPinterestThreadsBlueskyEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Sött till påsk!
Nästa inlägg
Sluta morra över ogräset

Du borde verkligen prova det här också!

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

2025/07/08

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

2025/07/07

Sommar betyder sallad bland annat en smart italiensk...

2025/07/02

Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter –...

2025/06/30

Vädret kräver lite varma soppor också!

2025/06/26

Han önskar sig cheesecake på sin födelsedag.

2025/06/25

Firar med bubblor och små briocher

2025/06/24

Vaska inte kaffet! Nej gör istället Islatte istället

2025/06/23

Nu kommer värmen snart dags för fläder, rabarber...

2025/06/17

Kan inte få nog av svalkande soppor –...

2025/06/16

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

    2025/07/08
  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

    2025/07/07
  • Mer romantik, kärlek och rosa viner till folket!

    2025/07/03
  • Sommar betyder sallad bland annat en smart italiensk panzanella

    2025/07/02
  • Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter – 3 uttryck av elegans

    2025/06/30

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept räkor sallad smör soppa svenskt kött tips tävling tårta vardag vitt vin

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!