Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

by Anette Rosvall 2023/03/10
written by Anette Rosvall 2023/03/10
Skriv ut receptet
2,3K

Är det något jag gillar så är det mat som i princip sköter sig själv. Albins högrev låg och mös i fyra timmar i ugnen tillsammans med vin, morot, lök och kryddor. När jag plockade upp det så var det så där smakrikt och mjällt som bara riktigt gott kött kan bli när det får tid och gott sällskap. I det här fallet fick rotselleri, lingon och endiv vara med och leka. Jag höjer ett allvarligt finger i luften och kräver att du provar den här rätten. Ja, det tar tid men Halleluja vad gott det var!

Jag drack Chill Out till. Men tänker att jag dessutom tipsar om två andra viner som jag anser skulle vara tippetopp till den här rätten. Prova vetja!

CHILL OUT
Vinho Regional Lisboa #58364
Reflets de l’Âme Vacqueyras #90057
Borgogno Langhe Rosso #70384

Albins rödvinsbrässerade högrev med rotselleri, endive och lingon

Portioner: 2

Det här behöver du:

Köttet
400 gram högrev
4 dl rödvin - t ex Chill Out ovan
5 dl kalvfond (2 msk kalvfond och fyll på med vatten)
1 gul lök i bitar
1 morot i bitar
10 kvistar färsk timjan
1 lagerblad

Tillbehör
1 rotselleri
3 dl grädde
3 dl vatten
50 gram smör
1 styck citron
50 gram frysta lingon
100 gram strösocker (cirka 1,5 dl)
2 st endiver

Salt, svartpeppar, olivolja och vinäger

Gör så här:

Börja med köttet, det går fort att förbereda men tar långt tid i ugnen. Helst över natten men minst 4-5 timmar. Sätt ugnen på 100 grader och klappa sedan in köttet i salt och svartpeppar från kvarnen.

Ta fram en stekpanna eller gryta som kan gå i ugnen. Bryn ditt kött olja och smör tills det har fin yta, släng ner lök och morot, timjankvistar och lagerblad Slå på vin och kalvfond och täck med folie eller lägg på ett lock. Ställ in det i ugnen och glöm bort det i minst 4 timmar.

Under tiden kan du förbereda lingonen. Häll på socker täck med plastfolie och låt skålen stå framme över natten. Rör om då och då! När köttet är klart ska du kunna dra isär det med en gaffel. Ta då upp köttet ur grytan och lägg det i press mellan två flata tallrikar. Lägg något tungt på toppen - t ex en mortel eller ett mjölkpaket - och låt det svalna helt under press. Sila av buljongen som är kvar och koka ner den till en simmig brun sås. Smaka av med salt och peppar och ställ åt sidan.

Nu kan du koncentrera dig på tillbehören.

Skala och dela rotsellerin i två. Den ena ska bakas i ugnen. Jag delade min i tunnare skivor (cirka 2-3 cm), la på smör, timjan, salt och svartpeppar och körde den sedan i 185 grader i cirka 20 minuter. (Stick och känn om den är mjuk).
Den andra delen av sellerin skär du i mindre bitar för den ska koka i grädde och vatten tills den är mjuk. Sila av vätskan OBS! spar den, mixa rotsellerin till en slät puré, späd med vätskan om det behövs. Smaka av med salt, peppar och citron (jag använde både zest och saft)

Endiven delar du upp i bitar och lägger i iskallt vatten, ställ in i kylen i medan sellerin blir klar. Den ska sedan torkas torr och dressas med olivolja, vinäger (jag rev även lite citronzest i) smaka av med salt och peppar.

När allt är klart så är det dags att lägga upp godsakerna. Se till att allt är varmt och står redo. Rör ner lingonen i såsen. Det avsvalnande köttet skär du i skivor cirka 3 cm tjocka. Stek dem i olja och smör tills skivorna har fin yta. Lägg upp purén, lägg köttet ovanpå "dekorera" sedan med selleriskivorna endiven och slå den varma såsen över alltsammans. NJUT med ett glas vin!

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/
0 comment 2 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Vill helst bara vara hemma och laga lasagne.
Nästa inlägg
Dillkött är nog en av de godaste grytorna jag vet.

Du borde verkligen prova det här också!

Kanelbullens dag närmar sig med stormsteg. Här kommer...

2023/09/28

Det bästa och lättaste drinktilltugget i min värld!

2023/09/27

En provensalsk tarte med aubergine blir en genväg...

2023/09/26

Skogens guld – hjortron blir sylt och chutney

2023/09/23

Fläskkotletter i djävulstomater

2023/09/22

Rödbetor och getost hör ihop som kärlek och...

2023/09/20

Söndagsmiddag! Laga rostbiffen med tillbehör i ugnen.

2023/09/18

Mozzarellafyllda italienska köttbullar i himmelsk tomatsås

2023/09/16

Varm, het och vänlig – lammcurry med yoghurt...

2023/09/15

Smarrig och enkel – Indisk kardemummalax

2023/09/14

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Kanelbullens dag närmar sig med stormsteg. Här kommer några varianter!

    2023/09/28
  • Det bästa och lättaste drinktilltugget i min värld!

    2023/09/27
  • En provensalsk tarte med aubergine blir en genväg till himmelen.

    2023/09/26
  • Skogens guld – hjortron blir sylt och chutney

    2023/09/23
  • Fläskkotletter i djävulstomater

    2023/09/22

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fredag tillsammans fyllning förrätt gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept smör soppa svenskt kött sylt tips vardag vitt vin ägg

Instagram

Popular Posts

  • 1

    Snabbrimmad torskrygg med sandefjordsås och härligt smör-slungad delikatesspotatis sparris i två färger.

    2021/04/27
  • 2

    Ullas ljuvliga förrätt passar till varje fest men kanske lite speciellt till midsommar.

    2021/06/16
  • 3

    Boeuf Bourguignon inspirerad av Julia Childs kan vara världens godaste gryta.

    2021/01/18
  • 4

    Har du provat ”Lubb”?

    2017/07/08
  • 5

    Chiken Tikka Sizlar

    2020/04/22

Samarbeten

  • Bjuder på cocktails och tillbehör med Helena!

    2023/08/19
  • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

    2023/03/30
  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt