Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

by Anette Rosvall 2023/03/10
written by Anette Rosvall 2023/03/10
987

Är det något jag gillar så är det mat som i princip sköter sig själv. Albins högrev låg och mös i fyra timmar i ugnen tillsammans med vin, morot, lök och kryddor. När jag plockade upp det så var det så där smakrikt och mjällt som bara riktigt gott kött kan bli när det får tid och gott sällskap. I det här fallet fick rotselleri, lingon och endiv vara med och leka. Jag höjer ett allvarligt finger i luften och kräver att du provar den här rätten. Ja, det tar tid men Halleluja vad gott det var!

Jag drack Chill Out till. Men tänker att jag dessutom tipsar om två andra viner som jag anser skulle vara tippetopp till den här rätten. Prova vetja!

CHILL OUT
Vinho Regional Lisboa #58364
Reflets de l’Âme Vacqueyras #90057
Borgogno Langhe Rosso #70384

Albins rödvinsbrässerade högrev med rotselleri, endive och lingon

Portioner: 2

Det här behöver du:

Köttet
400 gram högrev
4 dl rödvin - t ex Chill Out ovan
5 dl kalvfond (2 msk kalvfond och fyll på med vatten)
1 gul lök i bitar
1 morot i bitar
10 kvistar färsk timjan
1 lagerblad

Tillbehör
1 rotselleri
3 dl grädde
3 dl vatten
50 gram smör
1 styck citron
50 gram frysta lingon
100 gram strösocker (cirka 1,5 dl)
2 st endiver

Salt, svartpeppar, olivolja och vinäger

Gör så här:

Börja med köttet, det går fort att förbereda men tar långt tid i ugnen. Helst över natten men minst 4-5 timmar. Sätt ugnen på 100 grader och klappa sedan in köttet i salt och svartpeppar från kvarnen.

Ta fram en stekpanna eller gryta som kan gå i ugnen. Bryn ditt kött olja och smör tills det har fin yta, släng ner lök och morot, timjankvistar och lagerblad Slå på vin och kalvfond och täck med folie eller lägg på ett lock. Ställ in det i ugnen och glöm bort det i minst 4 timmar.

Under tiden kan du förbereda lingonen. Häll på socker täck med plastfolie och låt skålen stå framme över natten. Rör om då och då! När köttet är klart ska du kunna dra isär det med en gaffel. Ta då upp köttet ur grytan och lägg det i press mellan två flata tallrikar. Lägg något tungt på toppen - t ex en mortel eller ett mjölkpaket - och låt det svalna helt under press. Sila av buljongen som är kvar och koka ner den till en simmig brun sås. Smaka av med salt och peppar och ställ åt sidan.

Nu kan du koncentrera dig på tillbehören.

Skala och dela rotsellerin i två. Den ena ska bakas i ugnen. Jag delade min i tunnare skivor (cirka 2-3 cm), la på smör, timjan, salt och svartpeppar och körde den sedan i 185 grader i cirka 20 minuter. (Stick och känn om den är mjuk).
Den andra delen av sellerin skär du i mindre bitar för den ska koka i grädde och vatten tills den är mjuk. Sila av vätskan OBS! spar den, mixa rotsellerin till en slät puré, späd med vätskan om det behövs. Smaka av med salt, peppar och citron (jag använde både zest och saft)

Endiven delar du upp i bitar och lägger i iskallt vatten, ställ in i kylen i medan sellerin blir klar. Den ska sedan torkas torr och dressas med olivolja, vinäger (jag rev även lite citronzest i) smaka av med salt och peppar.

När allt är klart så är det dags att lägga upp godsakerna. Se till att allt är varmt och står redo. Rör ner lingonen i såsen. Det avsvalnande köttet skär du i skivor cirka 3 cm tjocka. Stek dem i olja och smör tills skivorna har fin yta. Lägg upp purén, lägg köttet ovanpå "dekorera" sedan med selleriskivorna endiven och slå den varma såsen över alltsammans. NJUT med ett glas vin!

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/
0 comment 1 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Vill helst bara vara hemma och laga lasagne.
next post
Dillkött är nog en av de godaste grytorna jag vet.

You may also like

Känner du till Albariño eller Alvarinho en populär...

2023/03/20

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/20

Dillkött är nog en av de godaste grytorna...

2023/03/15

Vill helst bara vara hemma och laga lasagne.

2023/03/08

Ännu mera mackor till folket! Här kommer en...

2023/03/07

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/01

Tårta med choklad- och körsbärsfyllning, vevgrammofon och en...

2023/02/28

Kall-varm, kärleksfull pasta med tonfisk och senap.

2023/02/27

En Toast Greta är bannemej en av de...

2023/02/24

Något av det mysigaste jag vet…

2023/02/23

Leave a Comment Cancel Reply

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Känner du till Albariño eller Alvarinho en populär grön druva som ger ljuvliga viner.

    2023/03/20
  • Här tipsar jag om några av mina bästa sallader och tillbehör.

    2023/03/20
  • Dillkött är nog en av de godaste grytorna jag vet.

    2023/03/15
  • Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

    2023/03/10
  • Vill helst bara vara hemma och laga lasagne.

    2023/03/08

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept smör soppa svenskt kött tips tårta vitt vin ägg äpple

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19
  • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

    2023/01/17
  • Jag gillar att vara busig. Fram med semlorna nu!

    2023/01/13

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt