Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Vill helst bara vara hemma och laga lasagne.

by Anette Rosvall 2023/03/08
written by Anette Rosvall 2023/03/08
Skriv ut receptet
1,7K

Jag ser nästan inte ut genom mina fönster. De är totalt igenisade och utanför yr snön, känns som om jag minst bor i Alaska. Snart är det dags för mig att utmana vädret och pulsa ner till stationen för att se om pendeltågen går som de ska idag. Kommer klä mig helt i ylle och kanske dra en mössa över huvudet. Helst skulle jag som en björn gå i ide när vädret är på detta vis. Eller åtminstone stanna kvar hemma och kanske laga en lasagne med lammfärs. Sätta mig vid bordet, tända ljus och titta ut på – det då vackra – vintervädret!

Lasagne med lamm, spenat och tre sorters ost.

Det här behöver du:

Lasagneplattor

1 sats Bechamelsås
20 gram smör
3 msk vetemjöl
1 liter mjölk
1 buljontärning
saltpeppar från kvarnen
några doftar muskot
gärna en riven vitlöksklyftor

500 gram Lammfärs
2 dl vatten
2 köttbuljongtärningar
några nypor torkad oregano.
200 gram färsk spenat
Några dl av Anettes bästa tomatsås (recept nedanför)
ca 2 dl riven parmesanost,
2 st mozzarella bollar
2 dl riven västerbottenost

salt och peppar från kvarn efter smak

Anettes bästa tomatsås
2 burkar krossade tomater
2 hackade gula lökar
3 finhackade vitlöksklyftor
2 msk olivolja
2 msk tomatpuré
1 lagerblad
1 msk tomatketchup
1 msk balsamvinäger
1 msk torkad oregano
1 tsk salt
1 tsk nymalen svartpeppar

Gör så här:

Bechamelsåsen gör du så här: Smält smöret, dra kastrullen av plattan och vispa ned mjölet, se till att det blir klumpfritt och rör sedan ned mjölk och kryddor. Låt såsen koka upp och ställ den sedan åt sidan.

Fräs sedan färsen i en stekpannan tillsammans med 1 stor hackad gul lök och så mycket vitlök du vill (jag gillar mycket) när allt har fått en skön yta, häller du på vatten och köttbuljongtärningarna och några nypor torkad oregano.

Tomatsåsen gör du på detta vis: Fräs lök och vitlök i olivolja tills de är mjuka men inte brända (då är det bara att kasta allting, så hoppa över det är du snäll). Lägg i tomatpurén som också vill bryna lite i oljan för att få fram de goda söta smakerna. Häll sedan i alla andra ingredienser förutom oreganon. Låt såsen småputtra i 1 timme lägg gärna en överbliven skalk av parmesanosten i såsen medan den kokar.
Dra av grytan från värmen och tillsätt oregano. Smaka av med salt och svartpeppar.

Ja nu bygger du en lasagne som vanligt! Börja med ett lager bechamel, lägg sedan ut ett lager lasagneplattor i en stor smord ugnsfast form. Häll på lite bechamelsås och så ett lager med plattor, ett lager köttfärssås, och så den färska spenaten, bechamelsås igen och tomatsås och så mozzarellaosten i tomatsåsen. Bygg din lasagne i goda lager och sist häller du över det sista av tomatsåsen
respektive bechamelsåsen och strösslar över den rivna osten. Gratinera i 225° i ca 20 minuter. Tiden beror lite på vilka lasagneplattor du använder så kika noga på förpackingen. Servera antingen med vitkålssallad eller vanlig grönsallad med en syrlig vinegrette.

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/
garagetgottlammLasagneloppisrensatomatsås
0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Ännu mera mackor till folket! Här kommer en ankrillette på smörstekt bröd med syrad lök!
Nästa inlägg
Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

Du borde verkligen prova det här också!

Fläskkotletter i djävulstomater

2023/09/22

Rödbetor och getost hör ihop som kärlek och...

2023/09/20

Söndagsmiddag! Laga rostbiffen med tillbehör i ugnen.

2023/09/18

Mozzarellafyllda italienska köttbullar i himmelsk tomatsås

2023/09/16

Varm, het och vänlig – lammcurry med yoghurt...

2023/09/15

Smarrig och enkel – Indisk kardemummalax

2023/09/14

3 varianter på Inlagd gurka – till smörgås,...

2023/09/13

Filopaj med spenat, fetaost, vitlöksyoghurt och små gulliga...

2023/09/11

Goda vita vintips till höstens rätter och en...

2023/09/07

Röda viner till höstens goda grytor och stekar...

2023/09/06

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Fläskkotletter i djävulstomater

    2023/09/22
  • Rödbetor och getost hör ihop som kärlek och kyssar.

    2023/09/20
  • Söndagsmiddag! Laga rostbiffen med tillbehör i ugnen.

    2023/09/18
  • Mozzarellafyllda italienska köttbullar i himmelsk tomatsås

    2023/09/16
  • Varm, het och vänlig – lammcurry med yoghurt och chutney

    2023/09/15

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fredag tillsammans fyllning förrätt gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept smör soppa svenskt kött sylt tips vardag vitt vin ägg

Instagram

Popular Posts

  • 1

    Snabbrimmad torskrygg med sandefjordsås och härligt smör-slungad delikatesspotatis sparris i två färger.

    2021/04/27
  • 2

    Ullas ljuvliga förrätt passar till varje fest men kanske lite speciellt till midsommar.

    2021/06/16
  • 3

    Boeuf Bourguignon inspirerad av Julia Childs kan vara världens godaste gryta.

    2021/01/18
  • 4

    Har du provat ”Lubb”?

    2017/07/08
  • 5

    Chiken Tikka Sizlar

    2020/04/22

Samarbeten

  • Bjuder på cocktails och tillbehör med Helena!

    2023/08/19
  • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

    2023/03/30
  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt