En suisse bygger ju på maränger så det första du bör göra är att vispa ihop ett gäng maränger. Det blir godast att göra dem själv. Det är också ett ypperligt sätt att använda överblivna äggvitor på. I mitt hus produceras en hel del majonnäs, bearnaise och hollandaise vilket gör att jag nästan alltid har ett gäng äggvitor på vänt i kylen.
Man kan göra maräng på lite olika sätt. Franskt, Schweizisk eller italiensk är i marängernas fall en förklaring på hur sockret tillsätts. Det vanligaste hos hembagaren tror jag är den kallvispade franska varianten. Man kör helt enkelt äggvitorna till mjuka följsamma toppar/fast skum tillsammans med kallt socker och en liten skvätt ättika. Men man kan även vispa ner en sockerlag för att få en maräng som är mjuk och följsam samt frysbar och då pratar vi om Schweizisk eller Italiensk maräng.
Omäxling förnöjer burkar jag säga och hälla ner olika sorters socker i smeten. Mörk muscovado ger en god lakritston, det ljusa en härlig kolaton. Men de där sockerarterna som är lite fuktigare än vanligt strösocker kräver mycket längre visptid. När du väl har en marängsmet så kan du vända ner både det ena och det andra i den. Kakao, bärpulver, rosenvatten eller massa annat gott gör vackra varianter på dina frasiga bakverk.
En bra grej med maränger är att nästan alla kan äta dem. Det finns varken gluten eller laktos i dem, och skulle det komma någon rackare som inte vill äta ägg så kan man faktiskt även göra maräng på kikärtsspad också. När jag väl har gjort maränger så brukar jag oftast äta dem i form av marängsuisse, eller pavlova det är två av mina favoriter på efterrättsbordet. Recpet på marängsuisse hittar du här nedanför.