Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

Smashad parmesanrostad potatis och sås på rostad paprika

by Anette Rosvall 2024/11/12
written by Anette Rosvall 2024/11/12
Skriv ut receptet
410

Smashad parmesanrostad potatis som bakas i en ugnsplåt och serveras med en sås på rostad paprika. Är ett smidigt sätt att laga mat till många. Det enda du behöver är potatis, lite lök, några tomater samt rester av parmesanost i kylen. Jag delade mina potatisar i halvor, rev över parmesan, men det går bra med vilken ost som helst. Den här gången serverade jag mina potatisar med salsicciakorv och en mumsig rostad paprikakräm. Men den här plåtmaten fungerar så klart som tillbehör till nästan vad som helst. Vegetariskt till en bit fetaost eller en ugnsbakad rotselleri. Varför inte prova den till stekt lax eller grillad kyckling.

Smashad parmesanrostad potatis och sås på rostad paprika

Portioner: 6

Det här behöver du:

Parmesankrossad potatis
1200 g kokt potatis med skal
200 gram små steklökar, skalade
1 burk soltorkade tomater i olja (spara oljan)
2 dl parmesan, fint riven
3 msk olivolja
3 krm salt
1 1/2 krm svartpeppar
3 nypor torkad rosmarin
3 nypor torkad timjan
Salt och svartpeppar att smaka av med
(100 gram ruccola)

Sås på rostad paprika
(ger cirka 4 dl sås)
3 stora röda paprikor
2 vitlöksklyftor
Saften från en halv citron
1 nypa chiliflakes (mer om du vill ha en starkare sås)
1 nypa rökt paprikapulver
4 dl olja
En skvätt sherryvinäger (smaka av)
salt och svartpeppar

Gör så här:

Parmesankrossad potatis
Koka din potatis med skal och låt den svalna eller kallna helt. Krossa den kokade potatisen med baksidan av en slev eller sked. Häll över oljan från tomaterna och blanda runt så att alla potatisar blir glansiga. Strö sedan över riven parmesan eller någon annan smakrik ost som du har kvar i kylen. Lägg i små skalade steklökar samt soltorkade tomater runt om och smaka av med alla kryddor innan formen åker in i ugnen.

Baka i 125 grader i 45 minuter så blir allt krispigt och gyllene. Vänd gärna ner fina ruccolablad.

Sås på rostad paprika
Först delar du paprikorna och tar bort kärnorna, sedan rostar du dem med snittytan nedåt på 225 grader tills de är svarta och bubbliga på ytan. När de är klara lägger du dem direkt i en skål med iskallt vatten i några minuter. Då blir det sedan lätt att riva bort skalet. När det är klart lägger du paprikafileerna i en skål och mixar dem tillsammans med övriga ingredienser till såsen. Smaka av med salt, svartpeppar och eventuellt lite vinäger för att balansera upp sötman. Låt sedan stå svalt tills det är dags att servera maten.

Servera med ditt val av protein, grillad eller stekt salsiccia, stekt lax, grillad kyckling eller fetaost.

0 comments 0 FacebookPinterestThreadsBlueskyEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Några goda cocktails på Alla singlars dag!
Nästa inlägg
Lysande jordglober och all världens mat

Du borde verkligen prova det här också!

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

2025/07/08

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

2025/07/07

Sommar betyder sallad bland annat en smart italiensk...

2025/07/02

Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter –...

2025/06/30

Vädret kräver lite varma soppor också!

2025/06/26

Han önskar sig cheesecake på sin födelsedag.

2025/06/25

Firar med bubblor och små briocher

2025/06/24

Vaska inte kaffet! Nej gör istället Islatte istället

2025/06/23

Nu kommer värmen snart dags för fläder, rabarber...

2025/06/17

Kan inte få nog av svalkande soppor –...

2025/06/16

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

    2025/07/08
  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

    2025/07/07
  • Mer romantik, kärlek och rosa viner till folket!

    2025/07/03
  • Sommar betyder sallad bland annat en smart italiensk panzanella

    2025/07/02
  • Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter – 3 uttryck av elegans

    2025/06/30

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept räkor sallad smör soppa svenskt kött tips tävling tårta vardag vitt vin

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!