Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

Crepes flambes des framboise, Suzette, Normandie eller husmans pannkakaor på flärdfullt sätt!

by Anette Rosvall 2021/08/05
written by Anette Rosvall 2021/08/05
Skriv ut receptet
1,6K

Crepes flambes eller eldade pannkakor är lika med ett utomförträffligt sätt att servera husmanskost på ett lite mer flärdfullt sätt! Ja om du spar några pannkakor, häller en skvätt sprit och sedan tuttar eld på dem. Då blir vardagen hux flux en smula mer exotiskt och samtidigt godare än vanligt. Jag tänker mig att detta kan vara en efterrätt till en god soppa. En sådan hittar du recept på här om du vill… Recept på flamberade crepes, crepes suzette och crepes normandie hittar du här nedanför.

Det här behöver du:

Grundrecept
3 ägg
5 dl mjölk
6,5 dl vetemjöl
2,5 dl vatten
2 dl socker
1 msk salt
3 msk smält smör
plus extra smör till stekning

Crepe Flambe avec des framboise
(alltså flamberade och serverade med jordgubbar som på bilden)
2 dl jordgubbar, delade på hälften
0,5 citron, saft och skal
4 msk strösocker

Crepe Suzette
2 apelsiner, saft och zest
2 msk socker
50 gram smör
5 msk Grand Marnier

Crepe Normandie
4 msk smör
4 st syrliga äpplen, skalade och skivade i tunna skivor
2 msk socker
1 tsk kanel

Servera med kolasås
1 dl grädde
1 dl ljust muscovakosocker
1 nypa salt
1 klick smör

Gör så här:

Alla recept startar med att du steker ett gäng crepes enligt grundreceptet. Du blandar äggen med mjölken och vispar sedan ner mjöl tills du har en slät smet. Blanda ner vatten, socker och salt. Nu måste smeten vila i minst en timme. När den vilat klart är det dags att steka i en medelhet stekpanna. Smeten är ganska tjock så du kan behöva breda ut den i den smörade pannan med en slickepott. Stek tills smeten är slut. Nu är det dags att välja vilken av de olika creperna du vill göra.

Suzette!
Koka ihop apelsinsaft, zest och 3/4 dl av sockret i en djup stekpanna. Ner med smöret också, låt sedan sjuda i cirka 5 minuter. Sedan doppar du crepen en efter en i apelsinsåsen, viker ihop dem till två ggr och lägger dem på ett eldfast fat. När alla crepes är klara pytsar du över Grand Marnier och sätter fyr på hela härligheten. Strö socker över och servera när de fortfarande är lite ljumna.

Normandie!
Smält smör i en panna ner med äpplen, socker och kanel, stek äpplena mjuka och gyllenbruna. Dra pannan av plattan och koka kolasåsen så länge. Det är lätt, pytsa ner alla ingredienser utom smöret i en kastrull. Låt bubbla ihop till en simmig sås, rör ner smörklicken och ställ åt sidan.

Flamberade med jordgubbar
Koka ihop socker och citron i en djup stekpanna, lägg i jordgubbarna och låt de bli varma. Ta upp bären och lägg ner crepes, strö jordgubbarna över och servera, gärna med vaniljglass.

0 comments 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Alla kan göra marängsuisse, -sviss eller -swisch här kommer mitt bästa recept!
Nästa inlägg
Schäävre, schevré, chèvre eller helt enkelt getost… kärt barn har många namn

Du borde verkligen prova det här också!

Potatisvåfflor – som en råraka i förklädnad

2025/11/10

Viltstek med selleristomp, rödvinssky och Café de Paris-smör...

2025/11/06

Pasta alla Norma – en smak av Sicilien

2025/11/03

Fredagsmys med bubblor – ostfyllda gougères och annat...

2025/10/31

Bästa restmaten – Arrancini små risbollar med stora...

2025/10/29

Halstrad lax med soyaglace

2025/10/27

Det behövs en värmande drink! Varför inte en...

2025/10/23

Nyponsoppa – en god soppa med känsla av...

2025/10/20

Pinsa istället för Pizza – snabbt, gott och...

2025/10/15

Sardiner, ansjovis och boquerones – Små fiskar med...

2025/10/15

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Potatisvåfflor – som en råraka i förklädnad

    2025/11/10
  • Viltstek med selleristomp, rödvinssky och Café de Paris-smör – JA TACK!

    2025/11/06
  • Pasta alla Norma – en smak av Sicilien

    2025/11/03
  • Fredagsmys med bubblor – ostfyllda gougères och annat gott till mousserande viner.

    2025/10/31
  • Bästa restmaten – Arrancini små risbollar med stora ambitioner

    2025/10/29

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon julmat korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party pasta rabarber recept räkor smör soppa svenskt kött sylt tips tävling vardag vintips

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!