Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Schäävre, schevré, chèvre eller helt enkelt getost… kärt barn har många namn

by Anette Rosvall 2021/08/07
written by Anette Rosvall 2021/08/07
1,K

Schäävre, schevré, chèvre eller helt enkelt getost… kärt barn har många namn. Men ingen kan ha åsikter om det faktum att osten är riktigt smarrig gratinerad. Om man dessutom på klassiskt vis lägger den på en bädd av salladsblad, ringlar lite smarrig honung på toppen, då kan man nästan uttala getost precis hur man vill. Men man kan också göra som jag gjort på bilden, små getostsmörgåsar med dijonvinägrett och valnötter… Det uttalas i allafall MUMS! med versaler och utropstecken!

Små getostsmörgåsar med dijonvinägrett och valnötter

Det här behöver du:

6-8 skivor vitt bröd
lika många skivor getost
och lika många valnötter
en liten klick smör

4 msk svensk honung
2 msk dijonsenap
4 msk vitvinsvinäger
4 msk neutral olja

några timjankvistar
citronskal
gröna blad till servering
flingsalt och svartpeppar från kvarenen

Gör så här:

Börja med värma honungen fingervarm och lägg den sedan i en skål, blanda ihop den med senap och vinäger och rör till sist ner oljan till en dressing. Lägg ner valnötterna däri och ställ åt sidan ett tag. Nu är det dags att måtta ut rundlar utav brödet. De skall vara lika stora som getostskivorna. Bred ett lager smör på brödet och lägg sedan getosten på brödet. Nu skall hela baletten in i ugnen. Låt de små smörgåsarna gratineras i 225 grader tills osten är gyllen, det tar olika tid i olika ugnar så kika ordentligt.

Medan du väntar lägger du gröna fina blad på ett serveringsfat. När smörgåsarna är klara lägger du dem på faten, ripplar över honungen, lägger på en valnöt på respektive smörgås och river sedan lite granna citronzest över hela härligheten innan du smakar av men en liten nypa salt och några drag på svartpepparkvarnen samt lite färska timjanblad. Servera med ett vitt vin från Loire som legat länge på sin jästfällning. För Chevre och vin från Loire är som kaffe och grädde alltså passar de ypperligt tillsammans. Bonnet-Huteau, Muscadet Serve et Maine nr 73015 för 179kr finns i SBs beställningssortiment och är vackert halmgult, med en hög syra och smaker av vita blommor, lime och persika eller så provar du Brocket Réserve nr 78967 för 109kr, här hittar du krusbär och svarta vinbärsblad en mineralsälta och en hög syra.

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/
0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Crepes flambes des framboise, Suzette, Normandie eller husmans pannkakaor på flärdfullt sätt!
next post
Tipselips! spar kräftskalen och gör mumsig kräftsoppa med tvist.

You may also like

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/20

Dillkött är nog en av de godaste grytorna...

2023/03/15

Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

2023/03/10

Vill helst bara vara hemma och laga lasagne.

2023/03/08

Ännu mera mackor till folket! Här kommer en...

2023/03/07

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/01

Tårta med choklad- och körsbärsfyllning, vevgrammofon och en...

2023/02/28

Kall-varm, kärleksfull pasta med tonfisk och senap.

2023/02/27

En Toast Greta är bannemej en av de...

2023/02/24

Något av det mysigaste jag vet…

2023/02/23

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Känner du till Albariño eller Alvarinho en populär grön druva som ger ljuvliga viner.

    2023/03/20
  • Här tipsar jag om några av mina bästa sallader och tillbehör.

    2023/03/20
  • Dillkött är nog en av de godaste grytorna jag vet.

    2023/03/15
  • Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

    2023/03/10
  • Vill helst bara vara hemma och laga lasagne.

    2023/03/08

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept smör soppa svenskt kött tips tårta vitt vin ägg äpple

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19
  • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

    2023/01/17
  • Jag gillar att vara busig. Fram med semlorna nu!

    2023/01/13

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt