Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Tipselips! spar kräftskalen och gör mumsig kräftsoppa med tvist.

by Anette Rosvall 2021/08/08
written by Anette Rosvall 2021/08/08
3,2K

Anette Rosvall

Alldeles nyss  · Delat med Offentlig

Offentlig

Här kommer det allra bästa tipselipset! Följer du detta kanonråd så kan du först njuta av kräftskivan med dina vänner. Sedan ha en härlig middag en helt annan dag med sådant som du annars slängt. Spar alltså kräftskalen och laga denna utomförträffligt goda soppa. Tipselipset att spara skal gäller förstås inte bara kräftorna utan alla skaldjur. Du kan frysa ner dem tills du har tid eller lust att koka en fond, sås eller som sagt denna smarriga kräftsoppa den är krämig och matig med en liten ovanlig tvist.

Kräftsoppa med tvist

Det här behöver du:

1 kilo  kräftor
2 morötter, skalade och grovrivna
1/2 liten purjolök, finstrimlad
en klick smör
2 msk tomatpuré
1 tub 225 g kräftost
3 dl créme fraiche
2 msk maizenamjöl
4 dl vitt vin
8 dl vatten
2 krm dillfrön
2 smulade peperonchini (eller 1 krm chilipeppar)
1 skvätt konjak
en liten näva hackad dill
Salt efter behag

Gör så här:

Skala kräftorna och spar stjärtarna och klorna i en skål. Resten alltså skal, huvud och hela konkarongen skall fräsas i en klick smör tillsammans med vitlök, dillfrön och peperonchini en stund tills de gett ifrån sig sin goda smak. Tag upp skalresterna och lägg sedan ner de grovrivna morötterna, tomatpurén och purjon, Kanske behövs ytterligare en liten klick smör. Låt även grönsakerna få bli lite mjuka och smöriga, pudra sedan över maizenamjölet och rör runt en aning. Pytsa på vatten och vin och låt det hela småputtra i tio minuter ungefär. Så där ja, nu häver du i resten av allt (förutom kräftklor och stjärtar) och låter det få sig ett uppkok, smaka av och låt det puttra ihop sig. Precis innan du serverar lägger du ner kräftstjärtarna och dekorerar med den färska hackade dillen. Njut med gott bröd och stark ost.

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/

 
 
0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Schäävre, schevré, chèvre eller helt enkelt getost… kärt barn har många namn
next post
Är du sugen? Gör Clafouti med mandel och körsbär i såfall.

You may also like

Åkes Key Lime Pie är både enkelt att...

2023/03/22

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/20

Dillkött är nog en av de godaste grytorna...

2023/03/15

Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

2023/03/10

Vill helst bara vara hemma och laga lasagne.

2023/03/08

Ännu mera mackor till folket! Här kommer en...

2023/03/07

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/01

Tårta med choklad- och körsbärsfyllning, vevgrammofon och en...

2023/02/28

Kall-varm, kärleksfull pasta med tonfisk och senap.

2023/02/27

En Toast Greta är bannemej en av de...

2023/02/24

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Åkes Key Lime Pie är både enkelt att göra vansinnigt god att äta.

    2023/03/22
  • Känner du till Albariño eller Alvarinho en populär grön druva som ger ljuvliga viner.

    2023/03/20
  • Här tipsar jag om några av mina bästa sallader och tillbehör.

    2023/03/20
  • Dillkött är nog en av de godaste grytorna jag vet.

    2023/03/15
  • Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

    2023/03/10

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept smör soppa svenskt kött tips tårta vitt vin ägg äpple

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19
  • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

    2023/01/17
  • Jag gillar att vara busig. Fram med semlorna nu!

    2023/01/13

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt