I Oxmånadernas tid är det bra att kunna trolla med knäna. För nu är det nytt år och vi går in i något man förr i tiden kallade för just Oxmånaderna. Det var tuffa tider förr då ladorna var tomma och inget växte på grund av kylan. Nu finns ju helt andra möjligheter till att fixa något att äta men det kan vara bra att dra lite i svångremen efter alla kalas. Så därför tänktejag ge lite gamla och lite nya tips på mat som inte kostar skjortan och halva ärmen och som du kan göra med liten ansträngning.
Jag kommer att bjuda på mycket kål och rotsaker, kanske med en liten guldkant då och då. Det kommer att bli grytor och gratänger. Men jag tänkte börja med lite tips om soppor för jag tycker att det är en underskattat rätt. Det går nästan att göra soppa på vad som helst. Jag börjar nästan alltid min sopp-bas med det man i Frankrike kallar Mirepoix och i Italien, Portugal och Spanien, sofritto/sofrito. Det består av lök, vitlök, några skrynkliga morötter samt en bit rotselleri. Jag finhackar alltsammans och föser sedan ner det i en kastrull med het olja. (P.S så här gör jag när jag lagar en riktigt god tomatsås också, och en smarrig gryta det blir liksom en mumsig grund för det mesta)
Sedan fyller jag på med de rotsaker eller grönsaker som soppan ska bestå av. Häller på buljong och låter sedan alltsammans koka tills det är lagom mjukt. Mixar och fyller på med grädde, smakar av och häller upp. Klart att det är lite olika tillvägagångssätt för olika soppor men typ så här gör jag för det mesta. Du hittar några varianter på soppor här nedanför.
P.S du vet väl att när man äter soppa så är det default med efterrätt….och så måste man lyssna på bra musik, gärna på en vinylspelare 😉