gryta, Anette Rosvall, Ragu Bolognaise, Alla hjärtans dag, långkok

Ragu till alla hjärtan.

På alla hjärtans dag bjöd jag hela utökade familj på ett långkok. Dagen innan stod en gryta med Ragu Bolognaise på spisen och puttrade. Det är sådan matlagning som gör att middagsbjudningar mitt i veckan går fort… 20 minuter innan gästerna kom kunde jag i lugn och ro göra en kålssallad, duka bordet fint, värma och smaksätta grytan och sätta på pastavatten. Så här gjorde jag:

Ragu Bolognaise, till minst 10 personer

700 gram högrev
150 gram rotselleri, hackad
2 st stora gula lökar, hackade
4 vitlöksklyftor, hackade
4 morötter
0,5 dl tomatpuré
en liten skvätt olivolja
4 dl rödvin
1 burk krossade tomater
2 buljongtärningar
cirka 1 liter vatten
1 lagerblad
två nypor örtkryddor, t ex oregano eller salvia

Innan servering smaksätt med salt, svartpeppar och Heintz chilisås

Ta fram en järngryta och en stekpanna. Häll en skvätt olivolja i grytan och vänta tills det blivit varmt och skönt, då lägger du ner dina grönsaker och tomatpurén där i och låter dem bli mjuka och följsamma. Under tiden fräser du yta på köttet i omgångar i din heta stekpanna, det kött som är klart föser du ner i stekgrytan.

När alla köttbitar har fått färg och är överförda till grytan så vispar du ur stekpannan med vinet, se till att få med alla goda smaker av köttstekningen. Häll sedan på resten av ingredienserna. Låt puttra i minst 4 timmar. Rör om i bland och fyll på med vatten om det kokar torrt.

När grytan är klar ska köttet falla isär när du rör om och bli trådigt och härligt. Smaksätt med salt, svartpeppar och eventuellt Heintz chilisås, eller Harissa om du vill ha lite tryck på din sås. Servera med nykokt spagetti och fint riven parmesanost.

Smaklig spis!