Häromdagen var det meningen att jag skulle bjuda en dejt på middag. Men så kom Covid i vägen och jag fick äta den goda maten alldeles själv. Men visst är det så att när mat har matgäster vill man att det ska vara jättegott. Att tillagningen går jättefort och dessutom är jättelätt. Den här hummer pastan uppfyller alla de kraven så vare sig du vill äta gott tillsammans med en jättegullig dejt eller smaska på något smarrigt själv så tycker jag att du ska prova att göra den….
Jag tänkte bjuda på vitt vin till och några favoriter som jag slurpat i mig på sista tiden och som jag tycker passar till just hummerpasta är dessa:
Chateau Ste Michelle Chardonnay #6447
SandhiSta Rita Hills Chardonnay #93924
Den jättesnabba, jättegoda hummerpastan
Det här behöver du:
250 gram tagiatelle
1 hummer (spar skalen till fond recept kommer senare)
2 dl grädde
0,5 dl vitt vin
1 frp saffran
1 finhackad röd chilifrukt (fler om du vill ha lite mer hetta)
2-3 finhackad vitlöksklyftor
2 msk tomatpure
1 finhackad stor gul lök
1 finhackad stor morot
1 finhackad liten zuccini
1 finhackad paprika
10 cm purjolök, finhackad (det vita)
en skvätt olja
en klick smör
skalet från en halv citron
en näve fint hackad persilja
Gör så här:
Börja med att skala hummern (spar skalet och krafset och gör en god hummerfond) Dela hummer köttet i mindre bitar och lägg det i en skål. Ställ åt sidan. Gör lika dant med alla grönsaker, skala och hacka fint lägg i skålar och ställ åt sidan. Nu börjar vi med att hälla lite olja i en stekgryta eller en stekpanna. Häll olja i pannan/grytan och låt den bli het. Ner med alla finhackade grönsaker och låt dem svettas i värmen och få lite färg. Fyll på med saffran och tomatpuré, när även detta fått känna av värmen i oljan så sänker du värmen och häller på det vita vinet och sedan grädden. Koka pastan enligt förpackningen och när den är klart och såsen kokat ner och blivit skönt simmig så vänder du ner pasta, hummerköttet, den finhackade persiljan och river citron över hela härligheten.