Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

Hallon- och gräddpaj till fruntimmer nr 3

by Anette Rosvall 2020/07/20
written by Anette Rosvall 2020/07/20
Skriv ut receptet
4,8K

….säg det igen hallongräddpaj, och så en gång till fast långsamt – HALLONGRÄDDPAJ! Visst låter det ljuvligt? Jag kan berätta att det är precis så fantastiskt gott som det låter. Nu när det är fruntimmersveckan så passa på att fira ett skönt fruntimmer, idag t ex någon som heter Margareta. Och du, om du inte provar detta recept så får du faktiskt skylla dig själv.

Den här pajen görs med fördel i en form med lite lägre kant. Hallonen ligger som små röda juveler i en krämig, gräddig fyllning. Eftersom det här är en s.k allt i ett paj behövs inget mer. Fyllningen består av både frukt, bär och vaniljkräm fast i bakad form.

Hallon- och gräddpaj

Det här behöver du:

Pajdeg
3 dl vetemjöl
en nypa salt
1,5 msk socker
125 gram iskallt smör
1 lätt uppvispad äggula
2 msk isvatten

Fyllning
0,5 liter färska hallon
1 msk vetemjöl
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
3 stycken ägg
1 extra äggula
1 dl vispgrädde
rivet skal från en apelsin
(ev en liten kork apelsinlikör)

Gör så här:

Hacka ihop smör, socker och mjöl till en smulig massa, rör ner äggulan och vattnet i smulorna med en gaffel. Nu kan du använda händerna och pressa ihop degen till en boll. Platta ut bollen till en tjock kaka, plasta in den och lägg den i kylen i minst 4 timmar eller gärna över natten.

Ta ut degen en halvtimme innan du skall baka av den. Kavla sedan ut den till ungefär 5 mm tjocklek. Klä in pajform och låt den stå kallt medan du gör fyllningen.

Sätt ugnen på 225 grader, lägg ett bakplåtspapper i pajformen och fyll det med ärtor eller småmynt, baka av pajdegen i 15 minuter. Det här gör du för att inte botten skall bli alldeles soggig och blöt. När pajdegen är i ugnen kan du vispa ihop fyllningen.

Vänd ihop hallonen med vetemjöl och lägg åt sidan. Vispa ihop ägg, äggula och socker till en pösig massa. Rör i grädde, vanilj och eventuellt likör. Lägg i hallonen i botten av pajen och häll smeten över. Grädda i 40 minuter eller tills fyllningen är fast och inte vobblar. Låt svalna i rumstemperatur innan du serverar den.

0 comments 0 FacebookPinterestThreadsBlueskyEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Avocadoglass & cookie till fruntimmer nr 2
Nästa inlägg
Chelseabuns – till fruntimmer nr 4.

Du borde verkligen prova det här också!

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

2025/07/08

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

2025/07/07

Sommar betyder sallad bland annat en smart italiensk...

2025/07/02

Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter –...

2025/06/30

Vädret kräver lite varma soppor också!

2025/06/26

Han önskar sig cheesecake på sin födelsedag.

2025/06/25

Firar med bubblor och små briocher

2025/06/24

Vaska inte kaffet! Nej gör istället Islatte istället

2025/06/23

Nu kommer värmen snart dags för fläder, rabarber...

2025/06/17

Kan inte få nog av svalkande soppor –...

2025/06/16

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

    2025/07/08
  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

    2025/07/07
  • Mer romantik, kärlek och rosa viner till folket!

    2025/07/03
  • Sommar betyder sallad bland annat en smart italiensk panzanella

    2025/07/02
  • Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter – 3 uttryck av elegans

    2025/06/30

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept räkor sallad smör soppa svenskt kött tips tävling tårta vardag vitt vin

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!