Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Bakar surdegsbröd

by Anette Rosvall 2020/09/19
written by Anette Rosvall 2020/09/19
Skriv ut receptet
1,8K

I Skåne började jag baka surdegsbröd. Det är inte rocket science men det krävs lite tid, en smula omvårdnad och en hel del minne. Nu när jag inte har någon som påminner mig om att mata och motionera surdegen lite då och då. Så brukar den oturligt nog torka ur. Det är inte hela världen för det går ju att återuppliva surisen med lite vatten och mjöl. Idag drog jag iallafall igång min Kitchen Aid för att ha nybakat morgonen därpå. Så här gör jag min deg.

Anettes surdegsbröd

Det här behöver du:

cirka 1 dl surdeg
en liten knopp färsk jäst
7 dl vatten (behöver inte vara varmt men ska heller inte vara iskallt)
9-12 dl mjöl (blanda gärna olika sorter)
1 -2 msk salt
en liten skvätt olja

Gör så här:

Häll ner surdegen i din bunke, smula även ner den lilla biten jäst. Häll på vatten, olja och rör runt. Fyll nu på med mjöl men ta det lugnt, degen ska vara las och inte fast. Lite som tjock havregrynsgröd. Låt nu din matberedare jobba i minst tio minuter. Innan allt är färdig blandat lägger jag ner saltet och sedan brukar låta maskinen stå och gå ett bra tag. Ju längre den jobbar desto mer gluten skapas ju. När jag har en kladdig men blank och smidig deg, plastar jag bunken och ställer in den i kylen. Jag låter oftast min deg jäsa över natten, eller minst i 6 timmar.

Sedan lägger jag ett silikonmatta på en ugnsplåt. Ställer en fyrkantig form med vatten på samma plåt. vik upp silkonmattat och häll sedan degen på mattan. Jag skär inte i mitt bröd, mest för att jag inte orkar hålla på med kladdig deg.

Men nu låter jag hela baletten stå och vänta på att ugnen ska blir 225 grader varm. Sedan går brödet i ugnen tills det har fått en yta, därefter drar jag ner tempen till 200 grader, sätter in en termometer och tar ut brödet först när innertemperatur är 98 grader. Här sätter jag inte någon tid, för det beror på hur varm din ugn blir. Du måste ha en termometer helt enkelt.

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/

0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Kollegor och champagne
Nästa inlägg
Banana fosters cakes med rom!

Du borde verkligen prova det här också!

Kanelbullens dag närmar sig med stormsteg. Här kommer...

2023/09/28

Det bästa och lättaste drinktilltugget i min värld!

2023/09/27

En provensalsk tarte med aubergine blir en genväg...

2023/09/26

Skogens guld – hjortron blir sylt och chutney

2023/09/23

Fläskkotletter i djävulstomater

2023/09/22

Rödbetor och getost hör ihop som kärlek och...

2023/09/20

Söndagsmiddag! Laga rostbiffen med tillbehör i ugnen.

2023/09/18

Mozzarellafyllda italienska köttbullar i himmelsk tomatsås

2023/09/16

Varm, het och vänlig – lammcurry med yoghurt...

2023/09/15

Smarrig och enkel – Indisk kardemummalax

2023/09/14

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Kanelbullens dag närmar sig med stormsteg. Här kommer några varianter!

    2023/09/28
  • Det bästa och lättaste drinktilltugget i min värld!

    2023/09/27
  • En provensalsk tarte med aubergine blir en genväg till himmelen.

    2023/09/26
  • Skogens guld – hjortron blir sylt och chutney

    2023/09/23
  • Fläskkotletter i djävulstomater

    2023/09/22

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fredag tillsammans fyllning förrätt gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept smör soppa svenskt kött sylt tips vardag vitt vin ägg

Instagram

Popular Posts

  • 1

    Snabbrimmad torskrygg med sandefjordsås och härligt smör-slungad delikatesspotatis sparris i två färger.

    2021/04/27
  • 2

    Ullas ljuvliga förrätt passar till varje fest men kanske lite speciellt till midsommar.

    2021/06/16
  • 3

    Boeuf Bourguignon inspirerad av Julia Childs kan vara världens godaste gryta.

    2021/01/18
  • 4

    Har du provat ”Lubb”?

    2017/07/08
  • 5

    Chiken Tikka Sizlar

    2020/04/22

Samarbeten

  • Bjuder på cocktails och tillbehör med Helena!

    2023/08/19
  • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

    2023/03/30
  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt