Jag fick en påse äpplen av en kollega, hittade en rulle mandelmassa i kylen och vips så kom jag på att det vore smarrig att blanda med brynt smör och mördeg. En paj såg dagens ljus och så här här gjorde jag!

Äppelpaj med brynt smör och mandelkräm
Anette Rosvall Jag fick en påse äpplen av en kollega, hittade en rulle mandelmassa i kylen och vips så kom jag på att det vore smarrig att blanda med brynt smör och mördeg. En paj såg dagens ljus och så här här gjorde jag! Recept Äppelpaj med brynt smör och mandelkräm EuropeanIngredients
Mördeg
200 gram kylskåpskallt smör
4 dl vetemjöl
1 äggula
Fyllning
6-8 äpplen, skalade och klyftade
Mandelkräm
200 gram mandelmassa, grovt riven
50 gram smält och brynt smör
1 dl muscovadosocker
1 citron, zest och saft
Instructions
Börja med göra mördegen, lägg mjölet i en skål och hyvla ner smöret i samma skål. Smula smöret i mjölet tills du har en grynig massa, ner med äggulan och fös ihop till en boll. Tumma ut mördegen i en springform och ställ den i kylen i minst en halvtimma.
Under tiden kan du fixa fyllningen. Riv mandelmassan grovt smält smöret på låg värme tills det blir bärnstensfärgat och doftar nötigt. Blanda mandelmassa med smör samt övriga ingredienser till en slät kräm och ställ åt sidan ett tag.
Sätt ugnen på 200 grader och låt mördegen gå i cirka 10 minuter. Ta ut det och fyll det med mandelkrämen och sedan äppelklyftorna i ett fint mönster. Låt gå i ugnen i cirka 30 minuter tills krämen stelnat och äpplena blivit lite mjuka och tuggvänliga. Servera pajen ljummen med vispad grädde, vaniljkräm eller en kula glass.
Smaklig spis!