Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Rostad blomkål från Tel Aviv

by Anette Rosvall 2021/01/04
written by Anette Rosvall 2021/01/04

Jag satt på en väldigt trevlig restaurang då kocken frågade om jag ville ha Tfon Abraxas. Jag tittade upp och mötte de vackraste ögon jag någonsin sett. De hade samma färg som en swimmingpool en vacker sommardag. Jag sa självklart Ja Tack och fick en makalöst god rostad blomkål som serverades med vitlökshumos och jag trodde jag hamnat i himmelen. Recpetet publicerade jag i min kokbok Tillsammans men nu finns det här också.

Rostad blomkål från Tel Aviv

Det här behöver du:

1 stort blomkålshuvud
salt vatten så det täcker

en burk färdig hummus
1 msk tahinipasta
3 vitlöksklyftor
saften och skalet från 1 citron
2-3 dl olivolja
en liten skvätt honung
salt och svartpeppar
1 rejäl näve finhackad persilja

Gör så här:

Lägg blomkålshuvudet helt med täckblad och allt i en kastrull med väl saltat vatten. Låt huvudet koka i cirka 15 minuter och lägg det sedan upp och ner i ett durkslag för att rinna av ordentligt.

Under tiden du väntar gör du din kryddade hummus. Mixa alla ingredienser, smaka av med citron, salt och peppar samt eventuellt lite extra honung. Låt stå tills det är dags att servera.

Lägg nu blomkålshuvudet i ett paket utav aluminiumfolie, men fodra det först med ett vaxat bakplåtspapper, häll sakta och försiktigt över olivoljan, men bara så mycket att huvudet hinner ta in oljan. Salta ordentligt med fling- eller havssalt. Ställ nu in huvudet i ugnen på 225 grader, och ställ dig och titta. Här säger jag ingen tid utan du får själv se när ditt blomkålshuvud är klart. Det skall bli ganska rejält bränt på topparna samt med en gyllenbrun hård yta runtom.

Då är det mjukt och följsamt inuti och färdigt att ta ut. Lyft försiktigt upp hela huvudet med hjälp av bakplåtspappret, lägg det på en skärbräda. Riv bort bitar av blomkålen och doppa dem i vitlökshummos och fint hackad persilja.

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/

2 comments 6 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Potatisfondant med ljummen sallad på av selleri-, & rostad blomkål
next post
Mumsig marockansk pumpa & lammtagine

You may also like

Efterrättspizza med jordgubbar, rabarber, vit choklad och frasig...

2022/05/24

Evas mammas amerikanska rabarberpaj.

2022/05/23

Smarrig meny till underbara Ingela.

2022/05/22

Blåbär+crunch+muffins = liten portionspaj.

2022/05/21

Vin till försommarens primörer

2022/05/20

Red velvet cake eller röd sammets kaka, är...

2022/05/18

När Cuba och Sydtyrolen möts i en grillad...

2022/05/16

smørrebrød, sandwich, smörgås eller macka

2022/05/15

Blev sugen på carbonara.

2022/05/11

Skagen en klassisk förrätt. Är det kanske också...

2022/05/10

2 comments

Jonas Larsson – Legenden 2020/01/24 - 20:18

Den ska jag fetgöra!

Anette Rosvall 2020/01/31 - 09:44

Har du gjort det än? 😀

Comments are closed.

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Efterrättspizza med jordgubbar, rabarber, vit choklad och frasig smördeg. Ett enkelt och vansinnigt gott avslut.

    2022/05/24
  • Evas mammas amerikanska rabarberpaj.

    2022/05/23
  • Smarrig meny till underbara Ingela.

    2022/05/22
  • Blåbär+crunch+muffins = liten portionspaj.

    2022/05/21
  • Vin till försommarens primörer

    2022/05/20

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt gott grilla grillat hallon jordgubbar julmat kaka kyckling kärlek kött köttfri måndag lax långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept räkor smör soppa svenskt kött sylt tips tävling tårta vitt vin ägg

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Smarrig meny till underbara Ingela.

    2022/05/22
  • När Cuba och Sydtyrolen möts i en grillad smörgås börjar änglarna sjunga.

    2022/05/16
  • Matlagning och vinprovning med Amka

    2022/04/29
  • Jury i Dagligvarugalan

    2022/04/11

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt