Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

Rostad blomkål från Tel Aviv

by Anette Rosvall 2021/01/04
written by Anette Rosvall 2021/01/04
Skriv ut receptet
2,5K

Jag satt på en väldigt trevlig restaurang då kocken frågade om jag ville ha Tfon Abraxas. Jag tittade upp och mötte de vackraste ögon jag någonsin sett. De hade samma färg som en swimmingpool en vacker sommardag. Jag sa självklart Ja Tack och fick en makalöst god rostad blomkål som serverades med vitlökshumos och jag trodde jag hamnat i himmelen. Recpetet publicerade jag i min kokbok Tillsammans men nu finns det här också.

Rostad blomkål från Tel Aviv

Det här behöver du:

1 stort blomkålshuvud
salt vatten så det täcker

en burk färdig hummus
1 msk tahinipasta
3 vitlöksklyftor
saften och skalet från 1 citron
2-3 dl olivolja
en liten skvätt honung
salt och svartpeppar
1 rejäl näve finhackad persilja

Gör så här:

Lägg blomkålshuvudet helt med täckblad och allt i en kastrull med väl saltat vatten. Låt huvudet koka i cirka 15 minuter och lägg det sedan upp och ner i ett durkslag för att rinna av ordentligt.

Under tiden du väntar gör du din kryddade hummus. Mixa alla ingredienser, smaka av med citron, salt och peppar samt eventuellt lite extra honung. Låt stå tills det är dags att servera.

Lägg nu blomkålshuvudet i ett paket utav aluminiumfolie, men fodra det först med ett vaxat bakplåtspapper, häll sakta och försiktigt över olivoljan, men bara så mycket att huvudet hinner ta in oljan. Salta ordentligt med fling- eller havssalt. Ställ nu in huvudet i ugnen på 225 grader, och ställ dig och titta. Här säger jag ingen tid utan du får själv se när ditt blomkålshuvud är klart. Det skall bli ganska rejält bränt på topparna samt med en gyllenbrun hård yta runtom.

Då är det mjukt och följsamt inuti och färdigt att ta ut. Lyft försiktigt upp hela huvudet med hjälp av bakplåtspappret, lägg det på en skärbräda. Riv bort bitar av blomkålen och doppa dem i vitlökshummos och fint hackad persilja.

2 comments 6 FacebookPinterestThreadsBlueskyEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Potatisfondant med ljummen sallad på av selleri-, & rostad blomkål
Nästa inlägg
Mumsig marockansk pumpa & lammtagine

Du borde verkligen prova det här också!

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

2025/07/08

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

2025/07/07

Sommar betyder sallad bland annat en smart italiensk...

2025/07/02

Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter –...

2025/06/30

Vädret kräver lite varma soppor också!

2025/06/26

Han önskar sig cheesecake på sin födelsedag.

2025/06/25

Firar med bubblor och små briocher

2025/06/24

Vaska inte kaffet! Nej gör istället Islatte istället

2025/06/23

Nu kommer värmen snart dags för fläder, rabarber...

2025/06/17

Kan inte få nog av svalkande soppor –...

2025/06/16

2 comments

Jonas Larsson – Legenden 2020/01/24 - 20:18

Den ska jag fetgöra!

Anette Rosvall 2020/01/31 - 09:44

Har du gjort det än? 😀

Comments are closed.

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

    2025/07/08
  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

    2025/07/07
  • Mer romantik, kärlek och rosa viner till folket!

    2025/07/03
  • Sommar betyder sallad bland annat en smart italiensk panzanella

    2025/07/02
  • Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter – 3 uttryck av elegans

    2025/06/30

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept räkor sallad smör soppa svenskt kött tips tävling tårta vardag vitt vin

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!