En gång per år hyllar vi Ivans mormor. Det gör vi genom att laga Pelmeni enligt hennes recept under barnbarnets vänliga men bestämda hand. Ivan talar om hur viktigt det är att knåda degen tills den är smidig och mjuk. Nödvändigheten i att kavla densamma tills den är flortunn, och att absolut under inga omständigheter slarva med hopsättningen av de små pastaknytena. När tillagningen är färdig så äter vi tillsammans och skålar – i vodka så klart – till mormors ära. Ni kanske undrar vad pelmeni är… Det kan jag berätta. Det är en rysk rätt, små degknyten – lite som ravioli – fyllda med kött, svamp eller grönsaker ofta serverade med smetana, dill, ättika och smör. Vill du prova? Då hittar du receptet – ömt nedskrivet av Ivan, tack för det!
Ivans mormors pelmeni (pastaknyten) med tillbehör
Portioner:6
Det här behöver du:
Ingredienser:
0,5 kg nötfärs
0,5 kg fläskfärs
2 stora gula lökar, finrivna
0,75 kg vetemjöl
Sås 2
8 dl gräddfil eller smetana (rysk surgrädde)
1 paket bacon
2 stora vitlöksklyftor
ett knippe dill
Sås 3
ättikssprit
vatten
salt
Gör så här:
Blanda nöt- och fläskfärs, riven lök, salt och malen vitpeppar i en skål. Tillsätt en skvätt vatten, tills färsen fått en lite ”lös” konsistens.
Häll ut 0,75 kg vetemjöl på en ren yta, gör en krater i mitten och blanda i 5 ägg. Vispa in äggen i mjölet med en gaffel och tillsätt lite vatten och bearbeta degen länge och hårdhänt tills den känns smidig. Knåda ordentligt, degen ska vara seg och elastisk. Stycka degen och mjöla underlaget om det behövs. Kavla ut degbitarna till 2 mm tjocklek och stansa rundlar (c:a 7 cm i diameter) med ett glas.
Mjöla en bricka och lägg på rundlarna. Lägg en full tesked färs i mitten av varje rundel. Klistra ihop rundeln till en halvmåne och klistra sedan ihop ändarna till en ”ros” (”kragen” ska gå rejält om lott).
Koka upp saltat vatten i en stor kastrull och lägg i knytena. Häll på ett glas kallt vatten när de kommer upp till ytan första gången så att de sjunker till botten igen. Gör om proceduren en andra gång. Tredje gången knytena kommer upp till ytan är de klara (om det är hög värme på plattan kan det räcka med två uppkok). Ta upp knytena omgående med hålslev/träsked och lägg över dem på ett stort fat. Det är viktigt att de inte går sönder, då rinner buljongen som bildats inne i knytena ut! Hyvla smör över dem med osthyvel och ät genast.
Servera med grovmalen svartpeppar, en smörklick och nedanstående såser och ättiksblandning.
Sås 1: Blanda en hel tub Winborgs pepparrot i en skål med 4 dl gräddfil eller smetana. Smaka av med lite salt. Smaken ska vara rivig, men inte starkt som wasabi.
Sås 2: Stek bacon tills det är krispigt tillsammans med hackad vitlök (får ej bli bränd!). Finfördela baconet och blanda ner detta tillsammans med vitlöken och ett rejält knippe färsk dill i en skål med 4 dl gräddfil eller smetana.
Sås 3: Blanda 40/60 ättikssprit och kallt vatten i ett glas. Häll på tallriken vid sidan av och doppa knyten i.
Iskall vodka passar bäst att dricka till, men rödvin eller öl går också bra. Tranbärsjuice eller syrlig lingonsaft passar väldigt bra till och hjälper matsmältningen. Vid infrysning, för över de okokta pelmenyna till en stor ugnsplåt och ställ direkt in i frysen, utan att täcka över dem. Tillagas enligt samma princip som de färska pelmenyna.