Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Vi hyllar Ivans mormor, lagar pelmeni och skålar i vodka.

by Anette Rosvall 2022/11/01
written by Anette Rosvall 2022/11/01
Skriv ut receptet
933

En gång per år hyllar vi Ivans mormor. Det gör vi genom att laga Pelmeni enligt hennes recept under barnbarnets vänliga men bestämda hand. Ivan talar om hur viktigt det är att knåda degen tills den är smidig och mjuk. Nödvändigheten i att kavla densamma tills den är flortunn, och att absolut under inga omständigheter slarva med hopsättningen av de små pastaknytena. När tillagningen är färdig så äter vi tillsammans och skålar – i vodka så klart – till mormors ära. Ni kanske undrar vad pelmeni är… Det kan jag berätta. Det är en rysk rätt, små degknyten – lite som ravioli – fyllda med kött, svamp eller grönsaker ofta serverade med smetana, dill, ättika och smör. Vill du prova? Då hittar du receptet – ömt nedskrivet av Ivan, tack för det!

Ivans mormors pelmeni (pastaknyten) med tillbehör

Portioner: 6

Det här behöver du:

Ingredienser:
0,5 kg nötfärs
0,5 kg fläskfärs
2 stora gula lökar, finrivna
0,75 kg vetemjöl

5 ägg
vatten
salt
malen vitpeppar

Ingredienser såser
Sås 1
2 tuber pepparrot
4 dl gräddfil eller smetana (rysk surgrädde)

Sås 2
8 dl gräddfil eller smetana (rysk surgrädde)
1 paket bacon
2 stora vitlöksklyftor
ett knippe dill

Sås 3
ättikssprit
vatten
salt

Gör så här:

Blanda nöt- och fläskfärs, riven lök, salt och malen vitpeppar i en skål. Tillsätt en skvätt vatten, tills färsen fått en lite ”lös” konsistens.

Häll ut 0,75 kg vetemjöl på en ren yta, gör en krater i mitten och blanda i 5 ägg. Vispa in äggen i mjölet med en gaffel och tillsätt lite vatten och bearbeta degen länge och hårdhänt tills den känns smidig. Knåda ordentligt, degen ska vara seg och elastisk. Stycka degen och mjöla underlaget om det behövs. Kavla ut degbitarna till 2 mm tjocklek och stansa rundlar (c:a 7 cm i diameter) med ett glas.

Mjöla en bricka och lägg på rundlarna. Lägg en full tesked färs i mitten av varje rundel. Klistra ihop rundeln till en halvmåne och klistra sedan ihop ändarna till en ”ros” (”kragen” ska gå rejält om lott).

Koka upp saltat vatten i en stor kastrull och lägg i knytena. Häll på ett glas kallt vatten när de kommer upp till ytan första gången så att de sjunker till botten igen. Gör om proceduren en andra gång. Tredje gången knytena kommer upp till ytan är de klara (om det är hög värme på plattan kan det räcka med två uppkok). Ta upp knytena omgående med hålslev/träsked och lägg över dem på ett stort fat. Det är viktigt att de inte går sönder, då rinner buljongen som bildats inne i knytena ut! Hyvla smör över dem med osthyvel och ät genast.

Servera med grovmalen svartpeppar, en smörklick och nedanstående såser och ättiksblandning.

Sås 1: Blanda en hel tub Winborgs pepparrot i en skål med 4 dl gräddfil eller smetana. Smaka av med lite salt. Smaken ska vara rivig, men inte starkt som wasabi.

Sås 2: Stek bacon tills det är krispigt tillsammans med hackad vitlök (får ej bli bränd!). Finfördela baconet och blanda ner detta tillsammans med vitlöken och ett rejält knippe färsk dill i en skål med 4 dl gräddfil eller smetana.

Sås 3: Blanda 40/60 ättikssprit och kallt vatten i ett glas. Häll på tallriken vid sidan av och doppa knyten i.

Iskall vodka passar bäst att dricka till, men rödvin eller öl går också bra. Tranbärsjuice eller syrlig lingonsaft passar väldigt bra till och hjälper matsmältningen. Vid infrysning, för över de okokta pelmenyna till en stor ugnsplåt och ställ direkt in i frysen, utan att täcka över dem. Tillagas enligt samma princip som de färska pelmenyna.

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/
0 comment 1 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Pumpa på tre sätt – picklad, i kräm och pytt. Gott till torsk till exempel.
Nästa inlägg
Såld på historier om kärlek, underbar doft av apelsinblom och smaken av den godaste chokladfondanten med kolahjärta.

Du borde verkligen prova det här också!

Vegetariska kåldolmar med god fyllning

2023/11/27

Condiments är ett underbart ord på viktiga saker.

2023/11/24

Sötsurt och knaprigt fläsk på tallriken och vin...

2023/11/23

Kreolskan en god gryta min mamma gärna gör

2023/11/21

Krämig kräftsoppa, langos med smörstekt svamp, västerbottenskräm och...

2023/11/20

Plättlätt och minst lika gott. Biskvi i långpanna!

2023/11/17

Snart börjar julförberedelserna. Vad kan du inte vara...

2023/11/15

Potatiskaka, entrecote, tomatsky och rödpang…

2023/11/11

Rösti, potatisplättar eller potatiskaka… kärt barn har många...

2023/11/10

Jag, en labeldrinker, eller en etikett-ätare!

2023/11/09

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Blindprova är ett roligt sätt att träna upp sina smaklökar.

    2023/11/28
  • Vegetariska kåldolmar med god fyllning

    2023/11/27
  • Condiments är ett underbart ord på viktiga saker.

    2023/11/24
  • Sötsurt och knaprigt fläsk på tallriken och vin med restsötma i glaset. WinWin!

    2023/11/23
  • Kreolskan en god gryta min mamma gärna gör

    2023/11/21

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt gott grilla grillat hallon julmat kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept smör soppa svenskt kött tips tävling tårta vardag vitt vin ägg äpple

Instagram

Popular Posts

  • 1

    Snabbrimmad torskrygg med sandefjordsås och härligt smör-slungad delikatesspotatis sparris i två färger.

    2021/04/27
  • 2

    Ullas ljuvliga förrätt passar till varje fest men kanske lite speciellt till midsommar.

    2021/06/16
  • 3

    Boeuf Bourguignon inspirerad av Julia Childs kan vara världens godaste gryta.

    2021/01/18
  • 4

    Har du provat ”Lubb”?

    2017/07/08
  • 5

    Chiken Tikka Sizlar

    2020/04/22

Samarbeten

  • Vilt, hållbart och njutningsfullt!

    2023/11/02
  • Bjuder på cocktails och tillbehör med Helena!

    2023/08/19
  • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

    2023/03/30
  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21

Media & TV/Radio

  • Helgonlika drycker på STAR FM

    2023/11/04
  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt