Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

Mor ska självklart firas! Gärna med jordgubbstårta och bubbel

by Anette Rosvall 2024/05/24
written by Anette Rosvall 2024/05/24
Skriv ut receptet
731

Vi närmar oss Mors dag och jag tycker självklart att morsan, mamsen och mami ska firas storartat. Gärna med en somrig Jordgubbsflarn med vanilj- och citronkräm som på bilden. Den här pajdegen går bra att förbereda i cirka en vecka i förväg. En stund innan servering bakar du av ditt pajskal, penslar du det med mörk choklad och fyller det med kräm, samt dekorerar med dina favorit bär eller fruktskivor. Fräsch och somrigt!

Du kan ju också välja att servera en pizza med jorgubbar och vit choklad, smarriga japanska pannkakor eller en svalkande jordgubbsparfait. Som alltid något gott i glaset! Här kommer några fina tips till er. Om jag får välja (och det får jag ju haha) bjuder jag morsan på Muscato från Innocent Bystander, Bracchetto D´aqui eller Brännlands Iscider

Efterrättspizza med jordgubbar och vit choklad
jordgubbsparfait, recept, glass, dessert, Anette Rosvall
Ljuvlig jordgubbsparfait
Foto Charlotte Gawell

Innocent Bystander Moscato
dessert, tårta, Brachetto, dessertvin, sött vin
Brachetto d´Acqui
Brännland Iscider

Jordgubbsflarn med vanilj- och citronkräm

Portioner: 10

Det här behöver du:

Pajdeg
3 dl vetemjöl
en nypa salt
1,5 msk socker
125 gram iskallt smör
1 lätt uppvispad äggula
2 msk iskall pressad citronsaft

Vanilj- och citronkräm
4 äggulor
drygt 1 dl strösocker
5 dl vispgrädde
skalet från en citron
0,25 dl citronsaft
1 vaniljstång
1 tsk majzenamjöl (lite kallt vatten)
2 dl vispad grädde

Garnering och servering
100 gram smält mörk choklad
250 gram färska jordgubbar
skalet från 0,5 citron florsocker
och lite citronmeliss  

Gör så här:

Först pajdegen: Hacka ihop smör, socker och mjöl till en smulig massa, rör ner äggulan och vattnet i smulorna med en gaffel. Nu kan du använda händerna och pressa ihop degen till en boll. Platta ut bollen till en tjock kaka, plasta in den och lägg den i kylen i minst 4 timmar men gärna över natten. Ta ut degen en halvtimme innan du skall baka av den. Kavla sedan ut den till ungefär 5 mm tjocklek. Klä en pajform med låg kant och löstagbar botten, och låt den stå kallt medan du gör fyllningen. Baka av din paj i 175 grader i cirka 15 minuter. Men passa formen noga, den skall fortfarande vara helt ljus.

Krämen gör du på detta vis: Börja med att dela på vaniljstången, skrapa ur fröna och lägg både stång och frön i en kastrull. Fyll på med grädden, det rivna citronskalet och citronsaften, sätt sedan kastrullen på svag värme. Under tiden du väntar på att grädden skall bli varm, vispar du ihop äggulor, majzena och strösocker till ett vitt fluff i en separat skål. Häll nu lite av den heta gräddblandningen ner i skålen med äggfluff. Så här gör man för att ägget skall vänja sig med värmen och inte koagulera. Vispa ner lite i taget av den varma grädden i äggblandningen. När allt är blandat, häller du tillbaks det i kastrullen igen. Koka tills precis innan kokpunkten dvs när du ser små, små bubblor, dra av kastrullen av plattan och häll över krämen i en skål, lägg en plastfilm på ytan och låt krämen svalna och stelna i kylskåp. Om du vill ha den allra godaste vaniljsåsen till någon av dina andra pajer så utesluter du majzenamjölet, då blir det sås istället för kräm.

Servering och dekorering: Innan servering pensla det färdigbakade pajskalet med den smälta mörka chokladen. Fyll med citron- och vaniljkräm och garnera sedan med ditt val av bär och frukt. Precis innan servering siktar du över florsocker och garnerar med citronmelissblad.

0 comments 0 FacebookPinterestThreadsBlueskyEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Potatis i tusen lager eller Pommes mille feuille
Nästa inlägg
Ut och skaffa och kärleken till det vilda nordiska köket

Du borde verkligen prova det här också!

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

2025/07/08

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

2025/07/07

Mer romantik, kärlek och rosa viner till folket!

2025/07/03

Sommar betyder sallad bland annat en smart italiensk...

2025/07/02

Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter –...

2025/06/30

Vädret kräver lite varma soppor också!

2025/06/26

Han önskar sig cheesecake på sin födelsedag.

2025/06/25

Firar med bubblor och små briocher

2025/06/24

Vaska inte kaffet! Nej gör istället Islatte istället

2025/06/23

Nu kommer värmen snart dags för fläder, rabarber...

2025/06/17

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

    2025/07/08
  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

    2025/07/07
  • Mer romantik, kärlek och rosa viner till folket!

    2025/07/03
  • Sommar betyder sallad bland annat en smart italiensk panzanella

    2025/07/02
  • Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter – 3 uttryck av elegans

    2025/06/30

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept räkor sallad smör soppa svenskt kött tips tävling tårta vardag vitt vin

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!