Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

Potatis i tusen lager eller Pommes mille feuille

by Anette Rosvall 2024/05/23
written by Anette Rosvall 2024/05/23
Skriv ut receptet
2,1K

Jag anser att potatis är en djupt underskattat liten rackare som det går att göra så mycket gott med. Det går ju att tillaga den på så många läckra sätt. En perfekt kokad som serveras slungad i dill och smör. Eller gratinerad i skivor med purjolök och grädde, mosad och blandad med mjölk och smör till en puré från himmelen. Ugnsbakad, stekt eller friterad ja du ser möjligheterna är oändliga. Men här kommer ytterligare en goding. Potatis i tusen lager eller Pommes mille feuille! Ja jag erkänner det är en smakbit som tar lite tid. Men tro mig det är så värt varenda lite sekund.

Alla goda ting är… osv… Så här kommer alltså tre sätt du skulle kunna servera denna goda potatisskapelse. Du kan antingen servera den med löjrom, fint hackad rödlök och hängd gräddfil som en perfekt liten snacks till champagnen. Eller göra den i lite större skivor till det som vankas på grillen. Men det godaste är nog som på bilden nedan. Att helt enkelt låta potatiskakan bli en både frasig och mjuk kudde för en skiva salt matjessill. Samt dekorera alltsammans med hängd gräddfil, dill, syrad lök och så stjälpa brynt smör över alltsammans. Här kommer recepten, prova alla tre vettja!

Potatis Mille Feuille med majtes, hängd gräddfil, dill, picklad lök och brynt smör!

Potatis i tusen lager eller Pommes mille feuille

Portioner: 4

Det här behöver du:

4 bakpotatisar (skalade)
3 dl ättika tandpetare
6 dl matolja till fritering

Serveras som aptitretare med
3 dl gräddfil (som du låter rinna av i ett kaffefilter medan du pysslar med resten)
6 msk finhackad dill
20-30 gram löjrom salt och peppar

 
Servera som sillförrätt, till varje potatisbit behövs då:
1 hel matjesfilé
några matskedar hängd gräddfil (hängd = se ovan) 
6 msk brynt smör
3-4 ringar picklad lök (enligt recept nedan, blir lite mer än vad som behövs med det kan du bara skratta dig lycklig över) 

Picklad lök
2 st röda lökar i tunna, tunna skivor
lag
1 dl socker
2 dl ättika
3 dl vatten

Gör så här:

Läs igenom hela receptet innan du kör igång, det krävs lite planering och om du ska servera din potatis som aptitretare ska gräddfilen ska ställas i ordning dagen innan. Häll gräddfilen i ett kaffefilter och låt den rinna av i kylskåp över natten. Skiva potatisen riktigt tunt. Använd kniv, eller helst mandolin, när du skär potatisen i så tunna skivor du bara kan. Lägg skivorna i ättika över natten. Dagen efter samlar du ihop de största potatisskivorna i högar och kapar till kanterna så du får fina fyrkantiga torn (cirka 4 cm höga). Sätt ihop tornen med tandpetare. Resten av skivorna blir vanliga chips. Värm oljan till 135 grader och lägg försiktigt i både torn och chips. Låt dem ligga i oljan och bli gyllenbruna. Det tar cirka 12-15 minuter för chipsen men längre för tornen. Lägg dem sedan för att rinna av på ett hushållspapper, salta. Vid servering tar du försiktigt bort tandpetarna, ställer dina torn på ett fat, lägger ett chips som tak och fördelar med hjälp av en spritspåse gräddfil och sen lite löjrom på toppen av potatistornen. Strö dill över!

Om du vill göra en lite större bit till ditt grilläventyr eller som kudde till din matjessill gör så här:
Skiva potatisen riktigt tunt. Använd kniv, eller helst mandolin, när du skär potatisen i så tunna skivor du bara kan. Lägg skivorna i ättika över natten. Häll av ättikan, smaksätt med salt, svartpeppar från kvarnen och 25 gram smält smör, blanda runt skivorna. Lägg nu ihop dem i en avlång brödform, som gärna får vara fodrad med bakplåtspapper. Se till att du pressar ihop dem ordentligt och lägg ett bakplåtspapper överst. Potatisen ska inte få färg på ytan. Baka av i 150 grader i 1,5 timma långt ner i ugnen. Ta ut din form och låt den svalna. När den är helt sval ställer du ytterligare en form ovanpå hela baletten och lägger något tungt på. Nu ska kakan ligga i press i minst 12 timmar i kylen. Innan servering tar du ut potatiskakan, skivar den i lagom bitar och friterar bitarna en i taget i olja tills de blivit vacker gyllenbrun. Strö gärna flingsalt över och sedan är det bara att njuta!

Picklad lök gör du så här: Börja med att skära din lök i så tunna skivor du kan. Lägg dessa i en glasburk eller en fin skål. Koka upp lagen tills sockret har smält. Häll sedan lagen över lökskivorna och låt dessa svalna helt innan du använder den. Den här löken håller i ett par veckor i kylskåpet och är god till det mesta.

0 comments 0 FacebookPinterestThreadsBlueskyEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Sommaren är här och grillröken ligger tät över Sverige.
Nästa inlägg
Mor ska självklart firas! Gärna med jordgubbstårta och bubbel

Du borde verkligen prova det här också!

En variant på en favorit. Tonfisk med Nduja…

2025/07/16

Några av mina sommarfavoriter!

2025/07/14

Smarriga tillbehör till grillat! Olika sorters potatis!

2025/07/10

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

2025/07/08

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

2025/07/07

Sommar betyder sallad bland annat en smart italiensk...

2025/07/02

Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter –...

2025/06/30

Vädret kräver lite varma soppor också!

2025/06/26

Han önskar sig cheesecake på sin födelsedag.

2025/06/25

Firar med bubblor och små briocher

2025/06/24

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • En variant på en favorit. Tonfisk med Nduja…

    2025/07/16
  • Några av mina sommarfavoriter!

    2025/07/14
  • Smarriga tillbehör till grillat! Olika sorters potatis!

    2025/07/10
  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

    2025/07/08
  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

    2025/07/07

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept räkor sallad smör soppa svenskt kött tips tävling tårta vardag vitt vin

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!