Ibland vill man slå på stort, fira något riktigt härligt och lyxa till det ordentligt. Men andra gånger behöver man tips på en festligt dryck i en moderat prisklass. Här kommer mina bästa tips på festdrycker i lite olika kategorier. Lyx, medel och budget, vin och öl till middag och efterrätt. Det enda de har gemensamt är att de alla har god kvalitet och är gjorda av skickliga vinproducenter som tar ansvar för både jord och bord.
Precis under hundringen! Vi startar med dryck precis under hundringen. För mig är det ett budgetpris men trots priset har jag självklart valt drycker som är gjorda av nogranna producenter som tänker hållbart när de gör sin dryck. Pares Balta är ett ekologiskt producerat bubbligt vin från Spanien. Det görs av den familjeägda producenten med samma namn, där arbetar det kvinnliga vinmakarteamet helt biodynamiskt med stor hänsyn till jorden vi lever på. Vinet har en hög, frisk syra, smakar och doftar av friska gröna äpplen, lite hårda små gråpäron och rostat vitt bröd.
Även Grekiska Kir Yianni är en familjeägd producent och deras vita vin Assyrtiko har en hög fruktig syra, smakar päron, lime, örter samt mineral och fungerar finfint till fisk och skaldjur.
Det röda vinet Teodosio Basilisco från Italienska regionen Basilicata bjuder på ett kraftigt, smakfullt vin, med hög syra och sträva tanniner. Sånt här vin smakar som allra best tillsammans med animaliska tanniner, fett och salt.
De flesta viner jag handlar själv ligger mellan 100 och 200 kronor, så mina tips i mellanklassen ligger just där. Detta är ett av tre favoriter av bubblig dryck som jag hittar utanför distriktet Champagne. I Loire finns huset Langlois de producerar denna Cremant de Loire som kostar 149kr. Det är galet prisvärt för i denna torra, friska bubbliga dryck gjord på druvan Chenin trängs smaker som gula äpplen, honung och mineral. Du får även massor av mineral och en skön eftersmak av grapefrukt beska.
Albariño de Fefiñanes är ett vad jag kallar ett mycket klunkvänligt vin, som jag gärna dricker vare sig jag har mat på tallriken eller bara ett par oliver i en skål. Torrt, svalt, vitt vin med hög syra, massor av mineralitet, lime, gröna äpplen, friska örter och vita blommor.
Ifrån Rhonedalen och den lite mindre kända regionen Lirac kommer vinet Domaine du Clos de Sixte. Detta röda vin bjuder på fylligt frukt med toner av mörka bär, laktritsrot, mörka körsbär mineral och vanilj.
Langlois #7404 Crémant de Loire Brut Albariño de Fefiñanes #71874 189kr Domaine du Clos de Sixte
#73101 159kr
Flera tips på drycker hittar du under fliken drycker där finns champagne, vitt, rött, sött, öl och alkoholfritt. Nästa gång jag tipsar kommer mina tips i lyxklassen där hittar ni vin som kostar över 250 till oändligheten så ni kanske förstår att jag måste fundera ett tag till. 😉